ACORD ENTRE ADMINISTRACIONS

La Generalitat invertirà 52 milions en sis anys en millores en escoles públiques de Barcelona

La mesura persegueix compensar la desinversió del Govern català a la ciutat en l'última dècada

La Generalitat invertirà 52 milions en sis anys en millores en escoles públiques de Barcelona

Manu Mitru

Es llegeix en minuts

Toni Sust

La crisi del 2008 va portar la implantació de polítiques d’austeritat en les administracions, sense excepció. A Catalunya, el Govern de la Generalitat va tancar les aixetes en moltes àrees, i un d’aquests àmbits va ser el de l’aportació a Barcelona en quatre matèries en què comparteixen consorcis: sanitat, política social, vivenda i educació. La quantitat de diners que el Govern va deixar d’invertir en la capital catalana aquells anys es coneix com ‘deute ciutadà’.

Aquest dimecres, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i el conseller d’Educació, Josep Bargalló, han comparegut per anunciar un acord que persegueix pal·liar el deute de ciutat en l’apartat educatiu. El Govern, han anunciat Bargalló i Colau, invertirà 52 milions d’euros entre aquest any i el 2026 en obres de reforma, arranjament i millora en centres educatius públics (obres RAM).

El conseller ha recordat que és habitual que la Generalitat tanqui acords amb consistoris sobre aquesta qüestió. «Durant anys a Barcelona ha passat el contrari i és l’ajuntament qui ha assumit aquestes obres. No era equitatiu per a Barcelona». Segons el consistori, en el període 2016-2019, de les arques municipals van sortir 86 milions per a obres RAM, el 88% del cost total, ja que la Generalitat va assumir el pagament d’11,8 milions, el 12% restant. 

Calendari

La inversió anual acordada de la Generalitat en educació a Barcelona està fixada en 3,5 milions, quantitat que continuarà arribant i que es veurà complementada entre aquest any i el 2026 amb una aportació global dels esmentats 52 milions per a obres que es distribuiran en el temps de la següent manera: 500.000 euros aquest any; 3,5 milions el 2021; 9 milions el 2022; 9 milions el 2023; 10 milions el 2024; 10 milions el 2025, i 10 milions el 2026. Es pot recordar que la proporció prevista d’inversió educativa a la ciutat és d’un 60% per al Govern i d’un 40% per a l’ajuntament.       

Et pot interesar

«A Barcelona compartim responsabilitats, i fem el màxim d’esforç per tenir serveis de qualitat i atendre drets com el de l’educació, i creiem que cal donar-li el màxim de recursos, lluitar contra la desigualtat passa per una escola pública de qualitat. Hem anat més enllà del que ens tocava, i agraeixo el reconeixement del conseller», ha afirmat Colau. L’alcaldessa ha celebrat que l’acord «comenci a revertir» el desequilibri inversor. En l’acord presentat per Colau i Bargalló, el consistori es compromet a mantenir una inversió anual de 15 milions d’euros en obres RAM.

A la capital catalana hi ha 236 centres educatius de titularitat pública gestionats pel consorci, als quals assisteixen més de 100.000 alumnes. Tots són candidats a beneficiar-se dels recursos de l’acord d’inversió.