Primera recerca sobre transport i gènere

Un estudi confirma la vulnerabilitat més elevada de les dones quan es desplacen

Una enquesta del RACC revela que el 68% d'elles ha hagut de canviar de forma de transport per la seva seguretat

zentauroepp51338265 mujer metro200929115752

zentauroepp51338265 mujer metro200929115752

2
Es llegeix en minuts
Óscar Hernández
Óscar Hernández

Periodista

ver +

Que les dones se senten més insegures quan es desplacen, sobretot si és de nit i van soles, és una cosa que no per donar-la per descomptat és menys preocupant. I greu, quan elles a més tenen més por que ells si, per exemple, agafen el metro. Amb la intenció de trencar aquesta bretxa de gènere en els desplaçaments, tant en transport públic com privat, la Fundació RACC (Reial Automòbil Club de Catalunya) i la companyia d’assegurances Zuric avui han donat a conèixer el primer estudi que posa números a aquest fenomen. La dada principal, de les moltes incloses, és que el 68% de les dones expliquen que han hagut de canviar de mitjà de transport per garantir la seva seguretat, una cosa que només fan el 37% dels homes.

«L’estudi mostra que hi ha molta gent que pateix inseguretat quan es desplaça i la dona la pateix més que l’home», ha afirmat Alba Rey, responsable de la recerca i d’Estudis de Mobilitat de la Fundació RACC. I per mostrar la importància de la recerca remarca que s’ha fet a través de 1.500 enquestes i 17.000 observacions de persones en diferents mitjans de transport de Barcelona a principis d’aquest any, just abans de l’estat d’alarma.

Doble assetjament que els homes

Els resultats remarquen la bretxa entre homes i dones també a l’hora de moure’s a la ciutat. El 40% d’elles manifesten haver patit algun tipus d’assetjament físic o verbal mentre es desplaçaven de dia per Barcelona, contra el 24% dels homes. Gairebé la meitat de les dones (46%) i el 31% dels homes se senten insegurs al metro a la nit.

A més, elles han de prendre mesures complementàries de seguretat personal quan es desplacen de nit. Per exemple, el 89% de les dones procuren anar acompanyades (el 55% dels homes també) i gairebé la meitat d’elles (47%) parlen per telèfon per sentir-se segures, cosa que només fa un de cada deu homes.

Hi ha més dades que confirmen que el gènere determina com desplaçar-se. De dia, el 62% de les dones diuen que es mouen a peu, però de nit únicament ho fa el 35%. En canvi, l’ús del cotxe o de la moto de dia per part d’elles és del 28% i s’eleva fins al 40% per les nits.

Més robatoris que als homes

Notícies relacionades

A més, més de la meitat de les dones (52%) manifesten haver patit algun robatori o furt (robatori amb distracció sense violència) mentre es movien de dia, percentatge que baixa al 40% en el cas dels homes. Una altra de les dades impactants de l’enquesta és que el 46% de les dones i el 33% dels homes consideren que el metro és el transport més insegur de nit. El 36% d’elles han patit algun assetjament o agressió en aquest transport subterrani. «Per això consideren fonamental que hi hagi més personal de seguretat a les estacions», reflecteix la recerca.

A l’hora de les solucions, el RACC i Zuric reclamen a les administracions que es faci un inventari de carrers i places per millorar la seguretat dels desplaçaments a peu, millorant per exemple la il·luminació o col·locant botons als semàfors per agilitar els encreuaments dels vianants. També demanen fer estudis en què participin dones i promoure aplicacions per poder demanar ajuda de forma immediata, entre moltes altres mesures.