Inseguretat a Sants-Montjuïc

Tres robatoris molt violents en un mes mobilitzen la Zona Franca

Una dona de 67 anys va creure que moria després de ser colpejada i escanyada

Un altre veí va patir un atac amb una destral per l'esquena

soc-mujer-agredida

soc-mujer-agredida / JORDI COTRINA

3
Es llegeix en minuts
Óscar Hernández
Óscar Hernández

Periodista

ver +

Tres robatoris en menys d’un mes amb una desproporcionada violència, especialment el primer, patit per una dona a Montjuïc, han mobilitzat centenars de veïns del barri de la Marina, a Sants-Montjuïc, la principal artèria del qual és el passeig de la Zona Franca. De moment, ja han celebrat una reunió i una multitudinària assemblea, en què van participar dimecres més de 200 persones. Iahir es van estrenar improvisats grups de vigilància per protegir els jubilats que acudien als caixers del barri per retirar-ne la pensió.

El primer detonant de la sensació d’inseguretat es va registrar a les 5.45 hores del 4 de setembre. Conchi P. A., de 67 anys, va sortir a fer exercici en direcció a Montjuïc. Quan pujava pel carrer del Foc, davant del Sot del Migdia, va començar el que va témer que seria el seu últim passeig.

Inconscient i ensangonada

«Vaig notar que m’agafaven del coll, per l’esquena. Em van fer un mata lleó (escanyar algú fins que perd la consciència). Em vaig quedar inconscient. Vaig pensar que m’havia arribat el final. Quan em vaig aixecar, estava ensangonada i vaig veure passar un cotxe dels Mossos, els agents del qual van pensar primer que era una borratxa. Però de seguida se’m van acostar, em van atendre i van demanar una ambulància. Eren els meus àngels».

Vambes barates i un mòbil

Una foto feta tres dies després de l’agressió mostra la cara totalment deformada de la dona, que creu que els delinqüents van colpejar-la contra el terra. «No se’m veien ni els ulls per la inflor», recorda. Mentre els policies l’atenien va passar un autobús i el conductor els va dir que havia vist dos nois corrent cap al passeig de la Zona Franca.

Una altra patrulla va descobrir els presumptes delinqüents amagats en un contenidor d’escombraries. Encara tenien en el seu poder les vambes de la dona, de tot just 20 euros, però no el mòbil que també li van arrabassar. Els dos detinguts, de 19 i 20 anys, han ingressat a la presó.

Tot just una setmana després un altre veí del barri de la Marina va ser atacat, també per l’esquena amb una destral. L’agressor, un delinqüent violent, ja havia comès atacs similars. També va ser detingut i ingressat a la presó, segons fonts policials.

Robatori violent en una botiga

El tercer atac es va produir dimecres, poc abans que comencés l’assemblea veïnal per informar de les altres dues agressions. Un grup de quatre delinqüents van assaltar la botiga Bitcoin, al carrer de la Foneria, i van colpejar l’empleat abans de fugir amb el botí.

«A més, hem tingut aquest mes de 20 a 30 robatoris sobretot a persones grans i per això vam decidir muntar una reunió entre totes les entitats veïnals», explica Rafael García, president de la Plataforma Veïnal Zona Franca-La Marina.

En la reunió, uns 200 veïns van ser informats que la Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra reconeixien que no tenen prou efectius, però descartaven que hi haguessin més delictes contra les persones en aquesta zona.

Reunió al districte

Els membres de diverses entitats van acordar entre altres mesures reunir-se dimarts amb la responsable de Prevenció del districte de Sants-Montjuïc. A més, alguns van decidir organitzar-se per vigilar els caixers del barri quan els pensionistes en traguessin diners.

Notícies relacionades

Fonts de l’Ajuntament de Barcelona van declinar ahir pronunciar-se sobre els robatoris violents «perquè les qüestions de seguretat ciutadana són competència dels Mossos».

L’inspector Jordi Tomàs Fàbregas, cap de la comissaria dels Mossos a Sants-Montjuïc, sí que va explicar a EL PERIÓDICO que els autors de les dues primeres agressions havien sigut ja detinguts i empresonats. «Són casos sense relació entre si. I els autors de l’atac a la dona i al jove ni tan sols vivien a Barcelona, acabaven d’arribar», va indicar Fàbregas, que va afegir que havia augmentat el patrullatge al barri per tranquil·litzar els veïns. «Però aquesta zona continua sent més segura que altres punts del districte i la ciutat», va insistir.