La contra

L'Equip V (de veïns)

Després d'autoorganitzar-se per atendre els menors més vulnerables del barri en la primera onada de la Covid-19, la Xarxa de Suport Educatiu del Raval es referma com a grup de resposta ràpida a les necessitats educatives del barri

zentauroepp54870403 contra200921121444

zentauroepp54870403 contra200921121444 / FERRAN NADEU

3
Es llegeix en minuts
Gemma Tramullas
Gemma Tramullas

Periodista

ver +

Rapidesa i efectivitat. Aquestes són les dues virtuts de la Xarxa de Suport Educatiu del Raval, un grup de veïns que es van autoorganitzar durant la primera onada de la Covid-19 per dotar de material escolar i fer acompanyament educatiu als menors del barri que van quedar fora del radar de l’administració. Mig any després, el que va sorgir com una necessitat imperiosa encara té continuïtat. Convençuts que «la crisi durarà molt temps», tenen l’estructura a punt per actuar «quan sorgeixi una necessitat».

A diferència de l’acció i els músculs de la popular sèrie dels anys 80 ‘El equipo A’, aquest Equip V el formen dones i homes amb un llarg historial d’activisme social. Segons explica la Laia, volen concentrar els seus esforços en lluitar contra l’absentisme escolar, informant i acompanyant les famílies del barri que no porten els seus fills a l’escola per por del virus. També se centraran en els menors que, per motius burocràtics, tarden setmanes a incorporar-se al seu centre.

El Raval és un dels barris de Barcelona amb més entitats socials per metre quadrat. «La diferència és que nosaltres no tenim NIF i vivim aquí», apunta l’Elisenda. Tot i que la Xarxa està en contacte amb aquestes entitats, amb les escoles, el CAP i els serveis socials, el fet d’estar autoorganitzats i el no haver de retre comptes a ningú els permet reaccionar molt ràpidament quan detecten una necessitat. A més, com que són veïns, generen més confiança en les persones, de vegades sense papers, que sol·liciten ajuda.

En aquest sentit, l’Elisenda (voluntària també de la Xarxa Popular d’Aliments, que continua entregant cistelles de menjar) destaca l’experiència amb la comunitat filipina: «Són els que més van venir a buscar menjar al principi i va ser una sorpresa perquè amb ells no hi ha tanta interrelació. Alguns dels que van començar a venir com a usuaris han acabat fent de voluntaris».   

La Xarxa de Suport Educatiu pretén arribar «on no arriben les institucions», visibilitzar les carències, denunciar les situacions injustes i actuar amb rapidesa. La necessitat més urgent que van detectar en l’àmbit educatiu durant l’estat d’alarma no va ser la falta d’ordinadors, sinó un element tan bàsic com quaderns i llàpissos.

En total, van repartir 125 lots de material escolar que procedien de donacions de particulars, comerços i una editorial. També van posar en contacte voluntaris amb 15 alumnes que necessitaven ajuda per seguir el curs, van obrir xarxes wi-fi per compartir-les, van organitzar maratons de jocs de taula, tallers per anar en bici als casals d’estiu...

«Això no sorgeix del no-res –explica la Montse. Els moviments socials que han aparegut en els últims anys al barri han creat el caldo de cultiu perquè l’autoorganització funcionés».

Notícies relacionades

També ha sigut crucial disposar d’un lloc físic. El juny passat, diversos col·lectius veïnals van ocupar l’antiga Escola Massana, un espai municipal de tres pisos amb un pati que s’havia mantingut buit tres anys en un barri amb una endèmica falta d’espai. Des d’aquí operen, entre d’altres, la Xarxa de Suport Mutu del Raval (on està englobada la Xarxa educativa) i el Sindicat d’Habitatge del Raval. També estan muntant un gimnàs i una biblioteca solidària.

Les escoles tenen un pla de confinament perquè l’alumnat pugui seguir l’escolarització malgrat el virus, però aquests veïns saben per experiència que hi haurà necessitats que no es podran cobrir: «Pot venir molta gent o molt poca, això no ho podem saber a priori», anticipa Àlex. L’aspiració del grup és que l’administració s’acabi ocupant d’aquests casos: «Tant de bo no féssim falta i ens veiéssim només per sopar», conclou la Montse amb un somriure.

Temes:

Coronavirus