MÚSICA EN DIRECTE

Concerts de La Mercè 2020: les actuacions de les festes de Barcelona

Califato 3/4, Twelve12, Núria Graham i Ultimate Frisbee seran alguns dels concerts que es podran disfrutar durant les festes de la Mercè a Barcelona, del 24 al 27 de setembre

zentauroepp54989935 cartell merce200921102424

zentauroepp54989935 cartell merce200921102424 / ELISENDA PONS

4
Es llegeix en minuts
Luis Benavides
Luis Benavides

Periodista

ver +

La programació musical de les festes de la ciutat de Barcelona reuneix com mai abans el talent local, quilòmetre zero, i les millors propostes del panorama estatal.  També hi ha artistes i bandes internacionals en la programació, però en aquesta primera edició de l’era Covid –sense la tradicional ciutat convidada– la programació es bolca en les formacions de Barcelona, voltants i una miqueta més enllà. A continuació, algunes de les actuacions imperdibles del BAM (acrònim de Barcelona Acció Musical).

La música mediterrània, segons Za! i amics

Inquiets com pocs, activistes musicals de pro, Edu i Pau de la banda Za! no poden parar de reinventar-se, necessiten compartir i experimentar constantment per satisfer la seva voraç fam. El dijous 24 de setembre, a les 12.30 hores, pujaran a l’escenari de la plaça de Joan Coromines, al Raval, amb el duo a capella Tarta Relena i quatre veterans músics de copla tradicional catalana. Junts es fan dir Za! i la Transmegacobla, un octet sense parió amb l’anomenada música mediterrània com a punt de partida. Serà la seva primera actuació en directe com a formació, per la qual cosa l’expectació és màxima. 

El punk de Sandré, sense interrupcions

La Guàrdia Urbana va impedir fa uns mesos que acabessin la seva actuació en un Heliogábal que, segons els organitzadors, complia tots els requisits de seguretat en temps de Covid. Sigui com sigui, la foto dels agents irrompent al local musical de Gràcia mentre la banda atacava el seu ferotge i alhora festiu repertori ràpidament es va fer viral. Al Parc del Fòrum Sandré es podran treure l’espineta i presentar sense interrupcions el seu àlbum de debut, Ave Muñón, la seva refrescant i lluminosa revisió punk. A les 12.30 h.

El pop delicat de Grauwi i Marta Cascales 

La vocalista de la banda d’indie pop barcelonina The Crab Apples, Carla Gimeno, ha iniciat una prometedora nova aventura sota el pseudònim artístic Grauwi. Amb la inestimable col·laboració de la pianista Marta Cascales, amb unes influències molt més clàssiques, el flamant nou duo ha creat unes composicions de pop delicat i intimista que segur inundaran de sentiment l’antiga Fàbrica Damm el 24 de setembre. A les 12.30 hores.

Califato 3/4, passat i futur

L’edifici de la Model, a l’Eixample, acollirà propostes tan interessants com la dels andalusos Califato 3/4, la proposta del qual uneix melodies del passat i ritmes del demà. Del folklore andalús a la ‘rave’, el sextet reivindica el mestissatge en majúscules en el seu primer llarg  ‘Puerta de la Canne’, publicat el 2019. Aquest col·lectiu musical, que tant pot rumbejar com rapejar, amb instrumentacions tradicionals i bases electròniques, s’ha guanyat el favor de la crítica especialitzada i sumen adeptes en cada concert. 

El nou fado de Lina i Raül ‘Refree’

El català Raül ‘Refree’ és un vell conegut de l’escena indie underground estatal després de militar en formacions com Corn Flakes, Sitcom i Elena reconvertit amb els anys en un dels productors europeus de referència. Lina, nascuda Carolina Rodrigues, és una cantant de fado i reconeguda admiradora d’Amália Rodrigues. Junts fusionen la cançó portuguesa i l’electrònica, principalment a base de sintetitzadors analògics, amb uns resultats per moments esgarrifosos. El dissabte 26 de setembre, a la Casa de l’Aigua, a Trinitat Nova, a les 21.30 h, presentaran aquesta nova manera de veure i entendre el fado. 

El so agredolç de Melenas

Des de la seva fundació el 2016, la banda navarresa Melenas factura cançons de pop atemporals deutores del segell K Records i formacions com The Feelies i Stereolab amb lletres agredolces, diàlegs interns carregats de desitjos, records, pors i sentiments trobats. En l’Antiga Fàbrica Estrella Damm presentaran el seu segon treball d’estudi, ‘Días raros’, un disc produït per Karlos Osinaga (Lisabö) que balanceja suaument entre el garatge i el dream pop. 

No digui folk modern, digui Núria Graham

Diuen alguns plomins musicals que la vigatana Núria Graham acaba de firmar el seu disc més madur fins ara, ‘Marjorie’. I només té 23 anys. El seu tercer treball és el resultat d’un viatge a la seva estimada Irlanda en el qual va poder indagar de manera més aviat inconscient en les seves arrels, una recerca interna convertida en cançons confessionals i nostàlgiques amb el seu segell inconfusible, el que ha anat construint des d’aquell primer EP del 2013. Núria Graham, sinònim de bon folk modern, estarà actuant a l’edifici de La Model aquest diumenge a les 18.00 hores.

La segona joventut de 12 Twelve

Notícies relacionades

Els barcelonins 12Twelve ocuparien un capítol sencer en un hipotètic llibre sobre postrock i música experimental al nostre país. Després d’un llarg silenci que només ha servit per engrandir la seva llegenda i nombrosos projectes paral·lels (Atleta, Rebuig i Gambardella, entre molts d’altres), la banda va tornar l’any passat als escenaris i sembla que han decidit quedar-se, almenys durant un temps. El diumenge 27 de setembre, a les 21.30 hores, el BAM ofereix la possibilitat de viure i sentir el seu rock instrumental amb incursions totalment lliures en el jazz, el soul i el blues. 

Ultimate Frisbee, emoció i diversió

Borja Pérez i Tadgh Chandler són Ultimate Frisbee, una altra de les bandes que actuarà a l’encantadora Casa de l’Aigua de Trinitat Nova. A cavall de Barcelona i Sant Feliu de Guíxols el jove duo ha donat forma a la seva primera referència, ‘Race me’, cinc temes que han aconseguit molt bones crítiques dins i fora de les nostres fronteres per la seva frescor i intensitat. La banda encapçala l’últim revival emo, un subgènere musical i cultural sorgit a finals dels 80 als Estats Units parent del hardcore i el punk amb lletres introspectives. Sens dubte, Ultimate Frisbee són la banda que els fans més granats d’American Football i Cap’n Jazz feia temps que espreven. Cita imperdible aquest diumenge 27 de setembre a les 18.30 hores. 

Temes:

Concerts