SENSE POR

Més segur que anar al súper

Les galeries d'art arrenquen temporada amb la Barcelona Gallery Weekend i incorporen els rituals de la mascareta, el gel, la temperatura i la distància

zentauroepp54767999 barcelona 04 08 2020 barceloneando  acto inaugural de la exp200904200805

zentauroepp54767999 barcelona 04 08 2020 barceloneando acto inaugural de la exp200904200805 / LAURA GUERRERO

1
Es llegeix en minuts
Natàlia Farré
Natàlia Farré

Periodista

Especialista en art, patrimoni, arquitectura, urbanisme i Barcelona en tota la seva complexitat

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La consigna dels galeristes és seguir endavant com qualsevol altra temporada. Així que hi haurà una gran obertura, la  Barcelona Gallery Weekend (el cap de setmana del 17 al 20 de setembre), i ja hi ha exposicions en marxa. «Hi ha ganes de cultura. Les coses han canviat, la gent ara valora més el que té a casa», apunta Carlos Duran, de la galeria Senda. I els fets li donen la raó. O l’hi van donar dijous passat. El dia en qüestió hi va haver inauguració. I cues. Una cosa prou difícil en el context local. Però allà hi havia les vives composicions de Peter Halley i les lleugeres escultures de Carla Casacales esperant pacientment ser vistes pel públic que esperava amb el gel a la mà, la mascareta a la boca i distància entre cossos.

El mateix protocol es va seguir a la Sala Parés, on també dijous debutaven Gorka García Herrera i el seu ‘Ad Aeternum’, una fantàstica sèrie pictòrica sobre les nombroses propostes utòpiques de l’ésser humà  i el seu reflex distòpic en la societat contemporània. Hi va haver pintura i conversa metafísica entre l’artista, la novel·lista Cristina Morales i el poeta Javier Vicedo Alós. I hi va haver públic. Així que serà veritat que hi ha gana de cultura.

La guinda de la tardor

Notícies relacionades

Però també hi ha por de sortir, o això temen els galeristes. Així que tots llancen el mateix mantra: «Si la gent entra al súper, amb més raó hauria d’entrar en una galeria, on no es toca res, no hi ha hordes i es pots gaudir d’exposicions que obren la ment i transporten emocions», defensa Àlex Nogueras. De la mateixa opinió és Joan Anton Maragall: «La cultura és segura. Les galeries i les institucions culturals no són focus de propagació. Seguim totes les mesures dictades pel Procicat de forma taxativa perquè ens hi va la vida».

Després de la Barcelona Gallery Weekend vindran les rutes organitzades per visitar les sales d’art durant l’octubre i el novembre. I la guinda de tardor tindrà aspecte de fira i festival Loop. L’esdeveniment internacional més important del videoart mantindrà la seva agenda presencial fins a última hora.  Passar a una trobada ‘online’ és l’última opció. Tot i que reduirà la convocatòria i ampliarà l’espai: aquest any la fira ocuparà el Museu d’Història de Catalunya en lloc de la planta d’un hotel. I el festival seguirà totes les mesures anti-Covid.