Canvis en la llei

Els advocats proposen desnonaments d'ocupes en 48 hores

La Comissió de Normativa del Col·legi d'Advocats de Barcelona presenta una proposta de reforma de la llei d'enjudiciament criminal davant l'extensió de les màfies de l'ocupació

undefined46558093 barcelona 15 01 2019  barcelona   desalojo carrer fontrodona200902105424

undefined46558093 barcelona 15 01 2019 barcelona desalojo carrer fontrodona200902105424 / FERRAN NADEU

3
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

En cas d’una ocupació il·legítima d’una vivenda, si en les primeres 48 hores l’ocupant no acredita la titularitat que li permeti habitar l’immoble i el propietari, sí, la desocupació ha de ser immediata, facilitada per l’adopció d’una mesura cautelar urgent d’un jutge. Així ho proposa la Comissió de Normativa del Col·legi d’Advocats de Barcelona (ICAB), a iniciativa dels seus companys de Mataró, una de les ciutats, juntament amb la capital catalana, més afectades pel fenomen de la usurpació de cases.

Els lletrats han elaborat una proposta de modificació legislativa amb la intenció de «frenar, disminuir o donar solució» al fenomen de l’ocupació il·legítima de vivendes, que consideren una «problemàtica creixent» en el cas de Catalunya per al cas d’usurpacions de pisos d’ús habitual.

El centre de la proposta és l’activació de mesures cautelars de desallotjament a l’inici del procés penal, perquè el propietari no hagi d’esperar al final del procés judicial per recuperar la vivenda. Per a això ha de donar-se una eina concreta als jutges que impedeixi diferents interpretacions en l’aplicació de la llei i els permeti donar resposta «a un clamor de la societat», com l’ha qualificat Jorge Navarro, membre de la Comissió de Normativa.

Aquesta eina és la modificació dels articles 134 i 544 bis de la llei d’enjudiciament criminal. El primer fa referència a l’inici d’un procés penal i el segon és el que facilita al poder judicial l’adopció de mesures contra el reu abans de la sentència per protegir la víctima. Aquest article diu: «El jutge o tribunal podrà, de forma motivada i quan resulti estrictament necessari amb el fi de protecció de la víctima, imposar cautelarment a l’inculpat la prohibició de residir en un determinat lloc, barri, municipi, província o una altra entitat local, o comunitat autònoma.»

La solució passa, segons l’opinió dels lletrats, per l’«ampliació de les facultats de les policies perquè actuïn. El límit de 48 hores per actuar és una llegenda», ha explicat l’exdegà del Col·legi d’Advocats de Mataró, Julio J. Naveira, vocal de la Comissió de Normativa.

Problema creixent

Han presentat aquest matí la proposta María Pastor, degana del Col·legi d’Advocats de Mataró i integrant de la Comissió de Normativa de l’ICAB, i l’advocada i tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Mataró, Núria Moreno, que ha descrit el problema que estan vivint en aquesta localitat catalana des de fa anys.

Totes dues són impulsores de la proposta. Per María Pastor, «la tècnica processal actualment no funciona. Les màfies són més ràpides i eficients que la mateixa justícia», i el problema de l’ocupació necessita «una resposta ràpida i contundent». 

Núria Moreno ha diferenciat el fenomen de l’ocupació que es donava després de l’esclat de la bombolla immobiliària, en la crisi del 2012, de l’actual. Si en aquell moment estava protagonitzat per «persones vulnerables afectades pels desnonaments» que es posaven en vivendes acumulades per entitats financeres en els seus embargaments, ara el perfil de l’ocupació ha evolucionat i «apareixen xarxes dedicades a la venda de cases a persones vulnerables. Són xarxes que formen persones individuals interconnectades» i que porten a terme «casos d’extorsió als propietaris».

Moreno ha assenyalat com a part preocupant del fenomen l’aparició a Catalunya de patrulles veïnals contra els ocupes, ja que aquesta situació «provoca problemes de convivència i degradació a l’espai públic» que ha qualificat de «veritablement greus».

Immediatesa

Jorge Navarro ha explicat que la proposta incrementa la seguretat jurídica, «buscant la immediatesa a recuperar la possessió i protegir la víctima com a persona que ha sigut estafada pels grups criminals», que actuen en l’àmbit de l’ocupació.

Notícies relacionades

Per Julio J. Naveira, «s’entén que la legislació no és suficient. Les màfies estan emparant-se amb les limitacions de la llei per fer mal als més vulnerables. S’aprofiten de la falta d’eficàcia de la llei per a una ocupació delinqüent. Urgeix una reforma».

La solució passa, a més, segons l’opinió de Núria Moreno, per polítiques de «creació de vivenda social que donin solució a les persones que passen per una situació de necessitat», i per la posada en marxa de patrulles específiques de les forces de seguretat que donin informació, tranquil·litat i prevenció als barris afectats. 

Temes:

Okupes Catalunya