Des del 2017

Barcelona redueix a la meitat la població de coloms amb anticonceptius

El sistema, implantat el 2017, consisteix en 51 dispensadors automàtics de pinso amb fàrmacs

pjaros-bueno / periodico

1
Es llegeix en minuts

El tractament anticonceptiu implantat el 2017 per l’Ajuntament de Barcelona per controlar la població de coloms de la ciutat ha aconseguit reduir a la meitat la quantitat d’aquestes aus a les zones on s’ha administrat el pinso esterilitzant.

Així ho ha anunciat aquest divendres l’Ajuntament de Barcelona en la presentació del balanç d’aquest mètode per al control ètic de la població de coloms.

El sistema implantat consisteix a administrar blat de moro recobert de nicarbazina, un fàrmac veterinari anticonceptiu, mitjançant 51 dispensadors automàtics de pinso instal·lats a 47 zones de la ciutat.

El programa va arrencar amb 47 dispensadors, 37 on s’administrava pinso tractat i 10 punts de control on se subministrava la mateixa quantitat de blat de moro però sense el principi actiu per comparar els resultats.

Després de tres anys de tractament, els resultats mostren una reducció del 50,9% del conjunt de la població de coloms a les zones on s’ha administrat el fàrmac, mentre que en els punts de control ha augmentat un 11% anual.

Gestió ètica

«Aquestes xifres manifesten l’eficàcia d’aquest sistema com a eina de gestió ètica per a la ciutat, on la disminució de la natalitat ha permès reduir a la meitat el nombre de coloms de les zones tractades sense necessitat de fer cap captura», ha destacat el consistori.

Notícies relacionades

Així mateix, l’ajuntament ha explicat que, durant el confinament, la baixa activitat humana i el manteniment del tractament anticonceptiu ha accelerat la disminució de la població de coloms en algunes zones de la ciutat com la plaça de Catalunya, on es poden arribar a concentrar més d’un miler de coloms, entre residents i els procedents d’altres punts de la ciutat.

Segons les dades recollides el maig del 2020, la combinació del tractament amb la caiguda de l’alimentació per part de turistes o veïns ha aconseguit reduir la població de coloms residents a la plaça de Catalunya a la meitat en tan sols un any i mig. 

Temes:

Coloms