ADEU A UN CLÀSSIC

BCN prohibeix la venda de veces per als coloms de la plaça de Catalunya

Els quioscos rebutgen la mesura perquè asseguren que suposa renunciar a la meitat dels seus ingressos

L'ajuntament argumenta que la tradicional estampa no afavoreix el control poblacional d'aquestes aus

zentauroepp41452217 prohibiran vender alpiste en los puestos de plaza catalunya 180101170726

zentauroepp41452217 prohibiran vender alpiste en los puestos de plaza catalunya 180101170726

2
Es llegeix en minuts
Anton Rosa

El tradicional bullici de coloms a la plaça de Catalunya podria tenir els dies comptats. A partir del gener, els quioscos tindran prohibit vendre veces per a aquestes aus. L'Ajuntament de Barcelona ha adoptat la mesura argumentant que aquesta activitat no afavoreix el control poblacional d'aquesta espècie. Els quioscos del cèntric espai ho rebutgen perquè suposa renunciar a la meitat de la seva facturació.

“Sense les veces no sobreviurem”, assegura Joana Ruiz. Aquesta quiosquera fa més de dues dècades que treballa en una de les quatre parades de la plaça. El seu pare va heretar el negoci del seu avi i, des de fa tres anys, és ella qui està al capdavant del quiosc. Les petites bosses de llavors són el seu producte estrella: “És el que més es ven. En un bon dia podem arribar a ingressar 200 euros només amb les veces”. Els turistes que freqüenten la cèntrica plaça en són els principals compradors. A més, Ruiz assenyala que les parades han fet una gran feina per “frenar la venda il·legal” d'aquest producte i que amb la prohibició podria tornar a florir.

"Control ètic de la població"

La decisió del consistori s'emmarca dins del paquet de noves mesures que presentarà al gener per promoure un “control ètic de la població” d'aquestes aus. El projecte es va iniciar l'any passat amb la instal·lació de 40 dispensadors de pinso anticonceptiu en diversos punts de la ciutat. De cara al 2018, es preveu la col·locació d'un dispensador d'aquests als voltants de la plaça de Catalunya. Segons l'ajuntament, per poder comprovar l'eficàcia d'aquest mètode i poder subministrar les dosis adequades de l'aliment a les aus “és necessari fer un control estricte del producte” i que no hi interfereixi “un altre tipus d'alimentació”.

Marco Antonio Martínez està al càrrec d'una altra de les parades al matí. "Amb tant turista t'acabes convertint en un punt d'informació”, explica somrient aquest dependent nascut al Brasil d'emigrants espanyols. Martínez ja fa quatre anys que treballa al quiosc i ben aviat es jubilarà. “Hem de pactar alternatives que perjudiquin el mínim possible”, assenyala. Segons aquest empleat la solució seria reemplaçar les llavors per bosses de pinso anticonceptiu controlades i aprovades per les autoritats. Malgrat la voluntat de trobar una solució alternativa als ingressos del menjar per a coloms, l'ajuntament sembla haver descartat aquesta opció. La raó és que no permetria controlar la dispensació del producte i podria derivar en una sobredosi d'alimentació i problemes de salut en les aus.

"Un gran reclam"

Notícies relacionades

 “Podríem ajudar a controlar la població de coloms”, assegura Victoria Díaz, propietària d'un altre dels tradicionals quioscos. A la seva parada no han parat d'atendre clients en tot el matí. “És un gran reclam. A l'hivern, les veces són la salvació de les parades”, comenta. Darío acaba de comprar-ne una bossa per al seu fill Agustín. “És un clàssic del turisme”, opina aquest paraguaià, en la seva primera vegada a la ciutat. A l'altra cantonada de la plaça, Pablo fa corredisses entre les aus davant l'atenta mirada de la seva mare, Sara. “No m'agraden els coloms, però quan vaig amb el meu fill és parada obligada”, assenyala la mare, que lamenta que es perdi una tradició tan arrelada.

Els quiosquers han sol·licitat una reunió amb el districte de l'Eixample -de qui depèn la seva llicència-  per exposar el seu rebuig a la prohibició i intentar arribar a un acord de consens. Amb la nova restricció en marxa només podran vendre dolços i globus, productes que, asseguren, no els permetran cobrir despeses. 

Temes:

Comerç Coloms