REBUIG MUNICIPAL D'UNA DECISIÓ DEL GOVERN CATALÀ

BCN combatrà el decret de la Generalitat que permet llogar habitacions a turistes

Janet Sanz rebutja la norma aprovada dimarts i adverteix: «La ciutat no es quedarà de braços encreuats»

La regulació obliga que la vivenda sigui la principal i limita a quatre els inquilins per menys d'un mes

zentauroepp44293740 barcelona  13 07 2018  turistas en sant felip neri  fotograf200122210947

zentauroepp44293740 barcelona 13 07 2018 turistas en sant felip neri fotograf200122210947 / JOAN CORTADELLAS

3
Es llegeix en minuts
Toni Sust

El govern d’Ada Colau, sobretot un dels seus dos socis, Barcelona en Comú, viu amb indignació l’aprovació, dimarts, del decret de la Generalitat per regular el lloguer turístic de les habitacions de vivendes, que permetrà arrendar-les a tots els propietaris amb determinades restriccions. Es tracta d’una regulació que el consistori, relaten fonts del govern, va conèixer dilluns, un dia abans que fos aprovada. 

La reacció municipal és d’una indignació creixent, perquè l’equip de Colau considera que la nova norma va en el sentit contrari de la pugna municipal per limitar l’oferta de llits turístics perquè no esborrin del mapa els dels veïns, especialment en alguns barris del centre de la ciutat. La tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, ho ha deixat clar en un missatge a la xarxa social Twitter, a l’afirmar: «No és el decret que necessitem. Barcelona no es quedarà de braços encreuats». L’ajuntament, afirmen fonts del govern, estudia ara quin és el marge de maniobra legal per intentar frenar els efectes del decret. 

Les noves normes

El nou decret de turisme de Catalunya incorpora la figura de llar compartida, que permetrà a qualsevol persona llogar casa seva amb finalitats turístiques, tot i que estarà sotmesa a algunes limitacions: l’immoble haurà de ser la vivenda principal del titular i aquest tan sols podrà compartir aquest pis amb un màxim de quatre persones amb estades iguals o inferiors a 31 dies.  

A més, el titular haurà de residir i compartir la vivenda amb els turistes, i haurà de comptar amb una cèdula d’habitabilitat com a únic requisit per poder llogar la seva vivenda, al marge d’estar inscrit en un registre de lloguer turístic que han d’elaborar els ajuntaments, que en última instància podran decidir si en aquesta població es pot portar a cap l’activitat de vivenda compartida. Les corporacions locals n’hauran de donar els detalls a la Generalitat, que s’encarregarà d’elaborar el registre general a Catalunya.

Agost i Airbnb

«La Generalitat tarda cinc anys a fer un decret de turisme que regula pisos turístics. L’aproven l’agost, d’amagat, i amb aplaudiments d’Airbnb», ha escrit Sanz al seu tuit. La denúncia que el decret veu la llum amb les vacances començades i la plataforma d’allotjament és una constant entre els comuns.

També la regidora de Vivenda, Lucía Martín, ha rebutjat el decret en missatges a Twitter.

Martín ha qüestionat que es faci a l’agost i ha afegit un altre factor, una cosa sorprenent: «Ho fan a l’agost i enmig de l’escàndol de la monarquia». «La Generalitat dona via lliure a les habitacions turístiques si els ajuntaments no ho paren», precisa Martín, cosa que suggereix que el consistori farà el possible per frenar la regulació.

Inspeccions

Notícies relacionades

«¿Com es pot comprovar en una inspecció que algú viu realment en aquest pis? ¿Quantes inspeccions seran necessàries? ¿Quants recursos dedicats a aquesta tasca? A la Generalitat li importa poc perquè qui haurà d’ocupar-se’n i costejar-ho són els ajuntaments. Aquest decret no ha de convalidar-se», ha afegit la regidora de Vivenda.

Barcelona en Comú ha fet un tuit contra el decret que deixa clara la voluntat de combatre el decret: «La Generalitat hauria d’estar més preocupada pel dret a la vivenda que pels aplaudiments d’Airbnb. És una mala notícia aquest decret, que obre a l’ús turístic tota la vivenda. Lluitarem perquè no prosperi».