proposta

Colau ofereix pagar fins a 1.200 euros per pisos turístics per a famílies vulnerables a Barcelona

L'alcaldessa proposa rendes des de 700 euros als apartaments que ara estan buits

Els operadors s'avenen a col·laborar amb contractes que podrien ser de fins a any i mig

pisodehostmaker

pisodehostmaker

2
Es llegeix en minuts
Patricia Castán

La gran majoria dels 9.600 pisos amb llicència turística a Barcelona fa mesos que estan buits a falta de viatgers i previsiblement així seguiran durant mesos a causa dels efectes globals de la pandèmia de la Covid-19. Es tracta d’una conjuntura insòlita que l’ajuntament vol aprofitar per negociar una col·laboració publicoprivada que permeti donar un sostre més estable i digne a centenars de famílies en situació de vulnerabilitat social que ara estan allotjades en pensions sufragades pel municipi. Amb aquesta finalitat, l’alcaldessa Ada Colau ha proposat avui dimarts en una carta pública (fa dies que negocia amb el sector) que els pisos destinats habitualment al lloguer turístic per dies passin a ser ocupats per les esmentades famílies, amb el compromís del consistori d’abonar entre 700 i 1.200 euros al mes més despeses de neteja i subministraments als seus propietaris.

La reutilització de les vivendes turístiques ha estat sobre la taula des del primer dia de la crisi sanitària. Primer va ser el sector, representat majoritàriament per la patronal Apartur, que va oferir 200 vivendes per a col·lectius vulnerables que, segons l’associació, no van ser utilitzades. Posteriorment, se’n van destinar unes altres 250 gratuïtament a personal sanitari. En paral·lel, l’ajuntament va intentar activar un primer pla pilot per incorporar apartaments turístics a les seves urgències habitacionals.

La regidora d’Habitatge, Lucía Martín, assenyala que només dos propietaris van reaccionar a la primera proposta, que contemplava un màxim de 900 euros per als pisos més grans. En aquell moment, Apartur va traslladar la iniciativa a propietaris i empreses gestores, però no la va vehicular directament. I no és que els amos dels pisos no busquin una sortida alternativa al turisme, sinó que estan optant pel mercat lliure de lloguer, com demostra que 3.700 vivendes amb llicència hagin pres ja aquesta nova destinació, afirmen.

Més dotació

Notícies relacionades

Colau confia ara que la proposta més generosa de l’ajuntament, des de 700 fins a 1.200 euros, tingui més èxit. L’alcaldessa emfatitza que la seva administració garanteix el pagament d’aquests arrendaments, així com de les despeses de subministraments i neteja, per un termini de fins a un any i mig. Apel·la a «les necessitats d’emergència habitacional» que viu la capital catalana, agreujades pel coronavirus i les condicions necessàries per a un confinament, perquè el sector turístic recuperi al seu torn «part de les pèrdues» que ha comportat aquesta crisi. 

Des d’Apartur donen per feta la col·laboració si s’articulen bé els acords i contractes temporals. Una vivenda turística llogada per dies pot generar fàcilment més de 120 euros al dia. I les xifres es disparen segons la mida i les zones.