REOBERTURA

Gel per aigua beneita

La Sagrada Família acull la seva primera missa post-Covid, amb 142 sacerdots i el cardenal Omella concelebrant amb mascareta

zentauroepp53812450 bcn200619182420

zentauroepp53812450 bcn200619182420 / JOAN MATEU PARRA

2
Es llegeix en minuts
Natàlia Farré
Natàlia Farré

Periodista

Especialista en art, patrimoni, arquitectura, urbanisme i Barcelona en tota la seva complexitat

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Covid-19 ho ha capgirat tot, també les litúrgies de l’Església. Les piles de l’aigua beneita estan seques, és impossible senyar-se a l’entrar a la casa de Déu. Ara l’imperatiu no és tant religiós com sanitari. El que els feligresos han de fer abans de res és fregar-se les mans amb gel hidroalcohòlic. I així ho han fet aquest divendres els convidats al primer acte celebrat a la Sagrada Famíla després de la pandèmia. A la basílica post-Covid, s’accedeix per la façana del Naixement, la que va esculpir Gaudí, mentre un membre del personal trepitja amb el peu la palanca del dispensador del gel. No es passa el llindar sense dur mascareta. I dins, per descomptat, cal mantenir les distàncies, tant a l’altar com a la nau.

El que dèiem, aquest divendres el temple modernista ha obert per primera vegada després del confinament i ho ha fet «per celebrar allò pel que Gaudí el va dissenyar», que no és cap altra cosa que «una gran Eucaristia», segons el parer del seu rector, Josep Maria Turull. Hi ha hagut 198 assistents: 142 sacerdots i la resta feligresos, bàsicament seminaristes i familiars dels clergues. No en va s’homenatjava els religiosos de la diòcesi de Barcelona que feien les noces de plata i d’or dels seus vots. Joan Josep Omella –cardenal, arquebisbe de Barcelona i president de la Conferència Episcopal Espanyola–, inclòs. També hi ha hagut missa Crismal, la que no es va poder celebrar el Dimarts Sant per culpa del confinament, en què els sacerdots renoven els seus vots. D’aquí l’hàbit blanc que duien tots.

Mitra i casulla gaudinianes

Notícies relacionades

L’acte ha començat amb la processó d’entrada amb el bisbe Omella lluint mitra i casulla per a l’ocasió, la de l’ocasió no és cap altra que la que sol vestir cada vegada que visita la Sagrada Família i que, per colors i brodat, casa perfectament amb el trencadís gaudinià. Tancant la comitiva una escolaneta. Aquí queda dit.  Omella ha presidit i 81 sacerdots han concelebrat des del presbiteri, la distància de seguretat obligada ha fet baixar els altres a la nau central. Homilia amb record per a les víctimes de la pandèmia –«pensem i resem per tots els que han mort»– i felicitacions per als que «han dedicat esforços, diners, temps i energia a ajudar els contagiats per la Covid-19 i a les persones que s’han vist afectades per les conseqüències». Salutació de la pau suprimida i comunió sense diàleg individual: «El cos de Crist» i «amén» s’han pronunciat a l’inici i de forma col·lectiva. Litúrgies així disposades pel cardenal Omella en el decret 9/20 del 4 de maig.

Entrada gratuïta per als barcelonins

Hi haurà més actes, com l’ordenació de cinc sacerdots el diumenge 28 de juny i una missa en memòria de totes les víctimes de la Covid-19, el 26 de juliol, en què es convidarà especialment els familiars dels morts. La resta és obrir els caps de setmana del juliol al desembre a la tarda per als barcelonins. Cal reservar l’entrada (gratuïta). Les 37.750 que es van posar a disposició –per al juliol i l’agost– dimarts passat es van esgotar en cinc hores. El 3 de setembre se n’oferiran més. L’objectiu és que els ciutadans de Barcelona «puguin conèixer i aprenguin a estimar la Sagrada Família». Tot això mentre s’espera l’arribada del turisme per poder fer caixa i reprendre les obres, que es financen al 100% amb les entrades.