Negociació abans del judici

Antoni Vives ultima un pacte amb la fiscalia per eludir la presó pel 'cas Leslie'

L'ex-número 2 de Xavier Trias acceptaria una pena de dos anys de presó

3
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena

L’extinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona Antoni Vives ultima un pacte amb la fiscalia pel qual accepta una pena de dos anys de presó per l’anomenat ‘cas Leslie’, segons ha pogut saber aquest diari. El lloctinent de Xavier Trias quan aquest era alcalde evita, per tant, entrar a la presó. No obstant, i alhora, el pacte posa al caire del precipici l’exalt càrrec, perquè una altra condemna sí que ja suposaria el seu empresonament. Vives també es troba investigat pel ‘cas del 3%’, de finançament il·legal de CDC. El pacte també inclouria la satisfacció de la multa que demana el fiscal, uns 60.000 euros.

Tal com va destapar EL PERIÓDICO l’octubre del 2015, el 2011, poc després que CiU aconseguís l’alcaldia, Vives, en qualitat de president de l’agència metropolitana Barcelona Regional, va contractar com a tècnics Antoni Miquel Cerveró, conegut com a ‘Leslie’, el vocalista de Los Sírex, i l’exalcalde de Santa Coloma de Cervelló, Jesús Arévalo. Barcelona Regional es dedica a l’estudi i a la planificació estratègica de grans obres en l’entorn metropolità barceloní. Al ‘Leslie’ no se li coneixen estudis que li permetessin fer de tècnic en aquest àmbit. Arévalo era enginyer tècnic i responsable de Mobilitat i Manteniment a l’Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat. No consta cap treball per a BR de cap dels dos.

Arran de les informacions d’aquest diari, l’ajuntament va encarregar una auditoria interna sobre Barcelona Regional. La informació va ser posada en mans de la Fiscalia Anticorrupció.

La fiscalia es querella

El 2017, la Fiscalia de Barcelona va presentar una querella per presumpta prevaricació, tràfic d’influències, malversació de fons públics i falsedat documental contra Vives, Arévalo i qui llavors era el director de BR, Guillermo Müller. El fiscal Emilio Sánchez Ulled va decidir presentar una querella només per aquesta actuació i va arxivar la investigació sobre la despesa de prop de dos milions d’euros que va dur a terme BR entre el 2010 i el 2015, sota la gestió de CiU, en projectes qualificats d’«antieconòmics» per una auditoria. No hi va incloure Miquel per entendre que sí que duia a terme una tasca d’assessor al districte de les Corts i que, per tant, es tractava d’una negligència administrativa.

L’ajuntament, personat com a acusació particular sí que hi inclou Miquel, per qui sol·licita cinc anys de presó, pels sis que demana per a Vives. Les dues acusacions també demanen una multa d’entre 20 i 24 mesos, a raó de 100 euro diaris.

Els ingressos d’Arévalo i Miquel

En aquell moment, Vives va demanar als seus advocats que estudiessin com «exigir que es reparés el mal» al seu «honor» per les acusacions «sense fonament» sobre l’activitat de BR. En un comunicat emès abans de conèixer la querella contra ell, l’extinent d’alcalde assegura que «durant aquest any llarg, algunes persones, algunes càrrecs institucionals molt importants, han emès judicis, han publicat notícies i han fet declaracions en què he sigut acusat i injuriat».

Miquel va estar contractat entre el juliol del 2014 i el maig del 2015 i va percebre 59.544 euros. La vinculació d’Arévalo va durar entre el gener del 2012 i el maig del 2015 i va percebre 155.067 euros.

Notícies relacionades

El judici contra Vives s’havia de fer aquesta setmana, però s’ha ajornar fins a l’octubre perquè l’extinent d’alcalde és a l’estranger per motius laborals. Fins que l’acord no se sancioni, es manté la petició del fiscal de cinc anys de presó.

Vives apareix en el sumari del ‘cas del 3%’, de finançament il·legal de CDC, en concret de la branca que comunica el ja gairebé desaparegut partit amb l’Ajuntament de Barcelona, via l’adjudicació d’algunes obres, com per exemple les de la plaça de les Glòries. El també exsecretari de Govern, a l’últim Govern de Jordi Pujol, va ser detingut en el transcurs de l’operació Pika, el febrer del 2017.