tensió en el ple

Polèmica a BCN per una condemna del TEDH a França quan Valls era ministre

«Avui Barcelona el reprova», ha etzibat la portaveu d'Esquerra Republicana al consistori al representant de Barcelona pel Canvi

L'enfrontament ha arribat després de la lectura d'una declaració institucional de condemna per l'expulsió d'un campament de gitanos el 2013

GRAFCAT6524. MATARÓ (BARCELONA), 16/05/2020.- El exprimer ministro francés y portavoz de Barcelona pel Canvi, Manuel Valls, durante una entrevista con Efe en la que ha censurado que en la primera parte de la crisis del COVID-19 en Cataluña el ejecutivo independentista aprovechase para imponer su relato ante esta situación, a veces con fanatismo y desde el odio. EFE/Quique Garcia

GRAFCAT6524. MATARÓ (BARCELONA), 16/05/2020.- El exprimer ministro francés y portavoz de Barcelona pel Canvi, Manuel Valls, durante una entrevista con Efe en la que ha censurado que en la primera parte de la crisis del COVID-19 en Cataluña el ejecutivo independentista aprovechase para imponer su relato ante esta situación, a veces con fanatismo y desde el odio. EFE/Quique Garcia / Quique Garcia (EFE)

2
Es llegeix en minuts
Efe

Una declaració institucional de condemna per l’expulsió d’un campament de persones d’ètnia gitana l’abril del 2013 al nord de París, quan Manuel Valls era ministre de l’Interior del Govern francès, ha generat aquest divendres polèmica en el ple de l’Ajuntament de Barcelona.

Els grups municipals d’ERC, BComú, el PSC i JxCat han subscrit un text que qualifica de «pitjor nacionalisme excloent» els fets de llavors, arran que el 14 de maig el Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) va dictaminar que en aquell moment es va actuar amb «violació del dret al respecte de la vida privada i familiar i de la llar» i també del «dret judicial de tutela efectiva».

Malestar en la resta de grups

La declaració institucional no cita en cap moment Valls, però, a l’acabar la seva lectura, la portaveu d’ERC al consistori, Elisenda Alamany, s’ha dirigit a l’ara regidor i llavors ministre de l’Interior i li ha dit: «Avui Barcelona el reprova». Unes paraules que han generat malestar en la resta de grups, inclosos BComú i el PSC, entre els signants de la declaració.

Valls ha definit el text com «un insult a la República Francesa» i ha apuntat principalment contra el PSC, al qual ha retret que hagi accedit a aquesta «farsa i indignitat»: «Un signe de falta total de lideratge, de qualitat política i d’elegància», ha sentenciat.

«Terrible lliçó d’antipolítica»

El regidor popular Josep Bou ha qualificat l’escrit de «molt lamentable» i Paco Sierra, de Cs, ha condemnat la «utilització malintencionada del poble gitano» i la «utilització partidista dels instruments del consistori». Una crítica a la qual s’ha afegit Laia Bonet, del PSC, que ha acusat Alamany d’haver-se «carregat les regles del joc» i d’haver donat «una terrible lliçó d’antipolítica». El regidor Marc Serra, de BComú, també ha vist «no adequat» que Alamany hagi utilitzat la lectura de la declaració institucional per afegir-hi després una referència a Valls que no constava en el text.

La mateixa alcaldessa, Ada Colau, ha retret l’edil d’ERC que hagi «faltat al respecte al plenari no respectant les regles del joc» i ha dit que aquesta acció es discutirà en una junta de portaveus. Elsa Artadi, de JxCat, ha aprofitat l’ocasió per preguntar- a Colau si tornaria a acceptar ser alcaldessa «gràcies al senyor Valls».

«El racisme d’avui vesteix corbata i parla exquisidament»

Notícies relacionades

Alamany ha retirat finalment la seva al·lusió en el marc de la lectura de la declaració institucional, si bé ha mantingut el que ha dit després durant la intervenció que ha fixat el posicionament d’ERC. Ha afirmat que «el racisme d’avui vesteix corbata i parla exquisidament» i ha animat Valls a «demanar perdó» per la seva actuació com a ministre de l’Interior francès en aquest episodi.

La picabaralla ha acabat amb Valls, visiblement molest, intentant parlar sense tenir l’ús de la paraula, una cosa que li ha repetit diverses vegades Colau fins que l’ex primer ministre francès ha desistit en el seu intent.