CORONAVIRUS

Sant Andreu de la Barca carrega contra Salut per no utilitzar el seu hospital de campanya muntat per la Guàrdia Civil

L'alcalde, Enric Llorca, titlla de «tremenda irresponsabilitat» del Govern per no posar en marxa l'equipament ni un hotel medicalitzat a la ciutat

El Departament de Salut considera que «no compleix les necessitats del sistema sanitari»

foto

foto

2
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’alcalde de Sant Andreu de la Barca, Enric Llorca, ha carregat contra el departament de Salut de la la Generalitat de Catalunya per no posar en marxa l’hospital de campanya aixecat per la Guàrdia Civil el 26 de març. L’edil socialista titlla de «tremenda irresponsabilitat» que el Govern no activi ni aquest equipament ni un hotel medicalitzat en el municipi.

Fa dues setmanes, l’Ajuntament de Sant Andreu de la Barca va confirmar la instal·lació dels dos recursos sanitaris d’urgència contra el coronavirus, comptant amb la col·laboració de l’ONG Metges sense Fronteres i de la Guàrdia Civil (que té una caserna en aquest municipi). «Si es posen recursos a disposició que es necessiten, s’han d’utilitzar sense mirar si venen de la Guàrdia Civil o de l’UME. Cal lluitar contra un enemic comú, el coronavirus», va declarar a aquest diari el socialista Llorca, la setmana passada. Tot i que la localitat ha posat disposició de Salut 187 llits (47 a l’hotel Bristol i 140 llits al poliesportiu municipal, habilitat com a hospital de campanya) de moment no s’estan utilitzant. 

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha demanat aquest dimarts construir «junts» els nous espais per atendre pacients de coronavirus, i no «al revés», com s’ha fet, diu, amb l’hospital de campanya de Sant Andreu de la Barca. El departament de Salut, confirma Efe, considera que l’equipament de Sant Andreu «no compleix amb les necessitats del sistema sanitari», motiu pel qual fa dues setmanes que està buit i sense pacients. 

Notícies relacionades

La Generalitat ha rebut oferiments de pavellons i hotels a tot el territori, tot i que de moment aposta per la cautela i per una política d’anar obrint espais en funció de la demanda sanitària de la zona. «No podem obrir un hotel a cada municipi, perquè després s’han d’equipar amb professionals sanitaris», advertien a EL PERIÓDICO fonts de la Conselleria de Salut.

En un comunicat l’ajuntament assenyala que tant l’hospital de campanya com l’hotel «estan dotats de tot el material sanitari per atendre els afectats, així com del personal que atendria els malalts». I que aquestes 187 places ajudarien a descongestionar l’hospital de Martorell. I que, «per sobre de les possibles diferències entre administracions i organismes, ha de prevaler el benestar de la ciutadania».