SALUT PÚBLICA

Veïns del Raval observen als narcopisos un perillós focus de contagi | Coronavirus

Al carrer de Salvador han marcat unes línies a terra perquè els clients mantinguin les distàncies

zentauroepp52992025 200401104349

zentauroepp52992025 200401104349

2
Es llegeix en minuts
Luis Benavides

Al carrer Salvador del Raval de Barcelona amb prou feines es nota l’estat d’alarma. No hi ha quarentena que valgui per als negocis il·lícits. Tres narcopisos al 7 bis d’aquest carrer continuen funcionant i els seus clients hi acudeixen diàriament. En alguns moments s’amunteguen al portal, sense respectar la distància de seguretat que marquen les autoritats sanitàries per evitar la propagació del coronavirus. Això preocupa, i molt, els veïns, que, per exemple, baixen a comprar el pa o a fer la compra essencial. La sensació d’inseguretat s’ha multiplicat ara amb aquest, diuen, perillós «focus de contagi descontrolat».

Uns veïns d’aquest carreró del Raval han passat a l’acció marcant al terra amb cinta aïllant unes línies que esperen que siguin respectades pels habituals del 7 bis, principalment persones toxicòmanes que acudeixen a la recerca de les seves dosis. També han col·locat uns guants de plàstics de cortesia i un cartell amb tres recomanacions bàsiques: «Estimat client. Respecta la distància. Utilitza guants. Desinfecta’t les mans».

Guants a disposició dels clients del narcopís ubicat al 7 bis del carrer Salvador / carrer salvador

L’associació veïnal Acció Raval denuncia en un comunicat que en aquests pisos també «s’emmagatzema material robat i es lloguen habitacions a persones amb dificultats per trobar vivenda que s’amunteguen en condicions insalubres i on possiblement hi ha tràfic de dones». 

Notícies relacionades

Els narcopisos han convertit fa temps el carrer de Salvador en «un dels punts més insegurs i conflictius del Raval», assegura l’associació veïnal, i la situació ha empitjorat en els últims dies, ja que els veïns se senten insegurs al conviure amb narcotraficants i consumidors de droga que no respecten les mesures fixades per les autoritats sanitàries per frenar la propagació del Covid-19. Entre els veïns d’aquest edifici amb cinc pisos i una vintena de vivendes hi ha un nen amb asma, un jove diabètic, avis i altres persones vulnerables. Cada vegada que surten al carrer a comprar menjat o per dirigir-se a la farmàcia han d’extremar, més encara, les precaucions. L’escala incompleix «les més elementals normes d’higiene».

Acció Raval lamenta en el seu comunicat «la inacció» de les administracions, la policia i els propietaris d’aquests pisos –un dels tres va ser cedit per la Generalitat a una entitat financera– i esperen que prenguin mesures. En el compte de Twitter del carrer han penjat imatges d’un nombrós grup de persones davant un d’aquests números. «Teniu l’oportunitat d’aturar no només el mercadeig que se segueix fent, sinó de fer respectar el confinament. Si no l’aprofiteu, continuarem pensant que poc us importa la vostra feina i el veïnat», denuncien.