DISPOSITIU ADDICIONAL

Obre el campament de la Fira per a homes sense sostre que no tinguin coronavirus

El dispositiu de Montjuïc comença a rebre els primers 225 acollits a partir de les 17.00 h

L'Exèrcit ha col·laborat en la instal·lació, que gestionaran la Creu Roja i l'Ajuntament

e9c0c3d7-d325-4dd3-8e0b-57c38cab4ff0-hd-web / periodico

3
Es llegeix en minuts
Toni Sust

L’hora d’entrada: les cinc de la tarda d’aquest dimecres. El lloc: el pavelló de Victòria Eugènia, el número 7 de la Fira, a Montjuïc. Cap al migdia, personal de la Creu Roja, de l’ajuntament i de l’Exèrcit, ultimaven els últims detalls d’una instal·lació que s’ha preparat en tot just tres dies i mig –els treballs van començar diumenge– i en què ara es veuen lliteres de tres llits, taules, dutxes i lavabos portàtils.

És el nou espai obert pel consistori amb l’ajuda de la Fira de Barcelona, la Creu Roja i l’Exèrcit de Terra, que ha agafat el relleu de la Unitat Militar d’Emergència (UME), que va col·laborar en l’anàlisi de què era necessari per reconvertir el pavelló. D’ara endavant, l’espai estarà vetat per als mitjans de comunicació. 

Aquest dimecres entrarà el primer contingent d’acollits: un màxim de 225 –aquesta és la capacitat actual– majoritàriament, persones sensesostre. Tots són homes: les dones i les famílies seran destinades a altres dispositius. L’accés és lliure, sense requisits. Estava previst que a les cinc es formés una cua des de l’escalinata que ve de l’avinguda de Rius i Taulet. Tal com arribin al pavelló, els que seran acollits deixaran les pertinences en consignes. A continuació, en lloc d’entrar per la porta del pavelló, es donarà la volta per l’exterior per entrar per l’accés que dona a la carretera que puja fins a l’Estadi Olímpic.

Temperatura, dutxa i xandall

Allà es comprovarà que no tenen símptomes que indiquin positius per coronavirus: si es detectés que en tenen, no entraran i seran remesos a altres espais. Se’ls prendrà la temperatura amb un termòmetre que no necessita entrar en contacte amb la persona: n’hi ha prou amb acostar l’estri a tres centímetres del cos. El control el farà personal de la Creu Roja, que cada vegada que completi una prova rentarà el termòmetre amb una tovalloleta i es canviarà els guants que els cobreixen les mans.

Els homes es trauran la roba, que quedarà empaquetada, podran guardar-la, i passaran a dutxar-se. Se’ls entregarà un lot compost per un xandall, una samarreta, un parell de mitjons i roba interior. També se’ls donaran sabatilles. No necessàriament serà la indumentària habitual: al pavelló hi ha un apartat amb roba i sabates de les quals podran disposar els acollits.

La Creu Roja i l’ajuntament gestionaran l’espai, tot i que l’Exèrcit de Terra, a part de la feina que ha assumit en la preparació de l’espai, també hi tindrà la seva tasca: els militars assumeixen el servei de cuina i s’encarregaran de la neteja general i el manteniment dels lavabos.

Esperant el seu torn

Desenes de sensesostre esperaven ahir a uns 200 metres del pavelló de Victòria Eugènia, el número 7 de la Fira, a Montjuïc, que va ser construït per Puig i Cadafalch el 1923 per a l’exposició del 1929, i al qual es va donar el nom de la llavors reina d’Espanya. Esperaven per entrar en l’espai condicionat com a campament temporal perquè, com afirma la regidora de Salut, Gemma Tarafa, «les persones que no tenen opció de fer-ho puguin confinar-se dignament».

Són, essencialment, sensesostre: gent que dorm al carrer. N’hi ha prop de 1.200 a Barcelona. Una altra qüestió són els sensellar, que no tenen un domicili propi, però que pernocten en alguna instal·lació, sigui d’entitats o del consistori. A l’avinguda de Rius i Taulet, José, del Salvador, explicava que no sabia com aniria l’entrada. 

385 places addicionals

Notícies relacionades

A més de Tarafa, Javier Jaén, de la Creu Roja, i Luis Martínez, de l’UME, han participat en la presentació del campament. La setmana que ve, ha precisat Tarafa, estaran disponibles 225 places més en un altre pavelló de la zona. En total, ha dit Tarafa, són 385 les places noves habilitades pel coronavirus. Les de la Fira, 72 més en el dispositiu de Dos de Maig per a dones sensesostre; 30 places gestionades per l’entitat Sant Joan de Déu per als sensesostre amb coronavirus i 58 places més a l’Espai Pere Calafell.

No falten crítics que recordin que l’alcaldessa, Ada Colau, va retreure la presència dels militars al Saló de l’Ensenyament del 2016, just a 500 metres d’on aquests ara col·laboren amb el consistori. Nous temps en què les contradiccions resulten el mal menor.