DURANT L'ESTAT D'ALARMA

¿Quan puc agafar la bicicleta? | Coronavirus

El servei de bicis compartides s'ha clausurat per ser un focus d'infecció però no s'ha prohibit l'ús dels cicles particulars amb propòsits molt concrets

zentauroepp52863806 barcelona 20 02 2020 sociedad coronavirus covid 19 denuncias200320132851

zentauroepp52863806 barcelona 20 02 2020 sociedad coronavirus covid 19 denuncias200320132851

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El servei de Bicing de Barcelona va ser clausurat  perquè aquests vehicles compartits són un focus més d’infecció. Els desplaçaments amb bicicleta, no obstant, estan permesos sempre que siguin inajornables. Així ho recull el decret d’estat d’alarma del Govern, que limita la llibertat de moviment a peu o en qualsevol tipus de vehicle segons el propòsit del viatge.

Davant de l’enrenou suscitat per algunes multes a ciclistes compartides en xarxes socials, l’associació BACC (Bicicleta Club de Catalunya) recorda que els desplaçaments amb bicicleta continuen sent possibles dins de les restriccions recollides per l’article 7 del decret d’estat d’alarma. Així, es pot utilitzar per a «trajectes inevitables» com adquirir aliments de primera necessitat, desplaçar-se al lloc de treball o dirigir-se al domicili d’una persona que requereix assistència.

L’entitat remarca en un comunicat que precisament els desplaçaments amb bicicleta permeten més distància respecte a altres usuaris i, per tant, no impliquen el confinament en un espai tancat com un autobús i un tren. Aquests vehicles solen ser, a més, d’ús individual. Per tot això, conclouen que és probable que els cicles siguin un dels mitjans més segurs per prevenir contagis.

En un comunicat, BACC recomana «extremar la neteja del manillar, netejar-se les mans abans i després de cada ús» i, si és possible, que cada persona utilitzi la seva bicicleta per minimitzar el risc de contagi.

Notícies relacionades

Respecte a la supressió del servei de Bicing per frenar el contagi del virus, l’associació admet en el seu comunicat que «el contagi del coronavirus es pot produir per tocar superfícies infectades. Durant l’ús dels vehicles compartits és molt raonable que es pugui donar aquesta situació».

Tot i que el decret no esmenta explícitament l’ús de la bicicleta, el CECAT (Centre de Coordinació Operativa de Catalunya) detalla en el punt 26 d’un document que recull les preguntes més freqüents sobre les restriccions d’activitats que es pot circular en motocicletes i bicicletes «només per les causes de mobilitat previstes» (amb referència al decret) i de forma individual.