PER ELIMINAR AGENTS CONTAMINANTS

TMB utilitza canons d'ozó per desinfectar els busos de Barcelona

TMB confirma tres casos de coronavirus en la seva plantilla, minvada en un 25% per les baixes per precaució i per altres afeccions mèdiques

videoplayback / periodico

2
Es llegeix en minuts
Luis Benavides

Els busos de Barcelona, amb la meitat de l’oferta habitual, està registrant en les últimes hores un descens del passatge d’un 90%. Per evitar el contagi del Covid-19, aquests vehicles han començat a sortir de les cotxeres desinfectats amb canons d’ozó. Aquest tractament amb gas permet esterilitzar l’interior dels busos durant la nit. 

La neteja i desinfecció amb ozó és un tractament de xoc que elimina en molt poc temps tota mena d’agents contaminants de l’aire, principalment bacteris, virus i fongs. L’ozó s’aplica amb uns canons emissors col·locats a l’interior del vehicle amb les portes tancades i l’aire condicionat en marxa, que afavoreix la recirculació d’aquest gas. Per esterilitzar un bus articulat de 18 metres es tarda 11 minuts, segons fonts de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB). Aquest sistema s’aplica ja a les quatre cotxeres de la companyia (Zona Franca, Triangle, Horta i Ponent), confirmen a aquest diari fonts del comitè de Seguretat i Salut de TMB. 

La xarxa de busos i metro de TMB, que ha registrat 1,8 milions de viatges diaris menys, incorpora altres mesures de prevenció per garantir la salut dels empleats i dels usuaris, com ara la supressió de la venda de bitllets senzills, la separació entre conductors i passatge, i l’obertura de portes automàtica, entre d’altres. 

Un 25% d’empleats de baixa

Per descongestionar el sistema de salut i el 061, un equip sanitari de TMB format per 16 professionals respon via telefònica als més de 8.000 empleats en aspectes relacionats amb el coronavirus entre les set del matí i les nou de la nit. Fins ara, la companyia té detectats tres casos confirmats de coronavirus, que representen un 0,04% del personal.

Notícies relacionades

A aquests malalts s’hi han d’afegir els 68 que estan en quarantena amb simptomatologia (0,82% de la plantilla) i 145 més en quarantena sense símptomes de la malaltia (1,75% de la plantilla). Un altre 8,78% del personal s’ha quedat al seu domicili per formar part del considerat grup de risc –persones amb historial de malalties cardíaques o respiratòries i dones embarassades o lactants– i un 13,9% està de baixa per diverses afeccions mèdiques. En total, una quarta part de la plantilla es troba de baixa. «El personal disponible està fent un gran esforç per garantir la mobilitat de les persones que ho necessiten», remarquen fonts de TMB.

El comitè de Seguretat i Salut valoren les mesures aplicades, si bé en demanen d’altres, com ara el repartiment de mascaretes –alguns xòfers ja en porten–, que es permeti l’entrega de les baixes mèdiques per correu electrònic per evitar desplaçaments i un millor manteniment dels lavabos portàtils, ja que l’ús d’aquests lavabos a peu de carrer ha augmentat a l’estar tancats els bars i restaurants.