27 maig 2020

Anar al contingut

LA LLUITA CONTRA EL CANVI CLIMÀTIC

Barcelona busca 10 edificis que vulguin convertir el seu terrat en un jardí

El consistori obre el segon concurs de subvencions per a terrats verds, que tenen un cost d'entre 100 i 300 euros el metre quadrat

BCN exhibeix el terrat més complet ja fet, que inclou quatre finques, suma 1.500 metres quadrats i ha costat 500.000 euros

Toni Sust

Barcelona busca 10 edificis que vulguin convertir el seu terrat en un jardí

JORDI COTRINA

La teulada de la finca situada a Llauder, 1, al costat de l’encreuament de Via Laietana amb Infanta Isabel, a prop del Port Vell, s’ha convertit en un jardí. En un jardí que ocupa el terrat de la finca, tot i que s’estén més enllà: tres edificis limítrofs més es van sumar al projecte i el que era una instal·lació feta malbé pel temps i una font de goteres és ara un espai verd de 1.500 metres quadrats. Ha costat: no és un pla que resulti molt barat.

Llauder, 1 és un dels 10 edificis que el 2017 va aconseguir una subvenció municipal per convertir el seu terrat en zona verda. L’ajuda arriba fins al 75% del cost del projecte, amb una aportació màxima de 100.000 euros. D’aquesta convocatòria van sorgir 5.500 metres quadrats de terrats verds i 217 metres quadrats de plaques fotovoltaiques.

El consistori obre ara el seu segon concurs: 10 immobles més rebran la subvenció i un total de 50, els primers que siguin seleccionats, comptaran amb un pagament més simbòlic per instal·lar el seu jardí: 1.500 euros. La mateixa quantitat serà rebuda pels 10 casos que, tot i no ser seleccionats, rebin un accèssit. L’Ajuntament celebrarà el 19 de març una sessió informativa per als interessats. El termini per presentar-se és de tres mesos. El regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Eloi Badia, ha anunciat aquesta convocatòria des del terrat de Llauder, el de més envergadura entre els 10 elegits el 2017. Badia ha defensat la necessitat de crear un front als terrats dels edificis per aportar verd a la ciutat d’una forma diferent.

Un únic amo

El cas de Llauder és el de més envergadura dels 10 elegits en el concurs del 2017, el que té tots els elements possibles: plaques solars, aprofitament d’aigua de la pluja, que queda recollida en tres dipòsits, que sumen 10.000 litres. Fins i tot cases niu per a ocells. També és un cas especial, perquè el projecte ja fet a les quatre terrasses esmentades s’ampliarà a sis més que estan al costat: les 10 finques, des de Llauder fins a l’edifici de Les Set Portes són del mateix amo.

El terrat de 1.500 metres en què Badia va presentar el nou concurs, aquest dimecres. JORDI COTRINA

El cost de l’espectacular jardí de les quatre teulades de Llauder ha sigut de 500.000 euros. Llauder,1 ha comptat amb l’ajuda dels 100.000 euros, mentre que les altres tres finques van aconseguir ajuts d’un màxim de 30.000 euros o bé del Consorci de l’Habitatge o bé de Paisatge Urbà. 

Per tant, el privat ha abonat no pas menys de 310.000 euros pel jardí, que és considerablement autosuficient: les plantes, i algun enciam, es reguen de forma automàtica amb l’aigua dels dipòsits i mitjançant l’energia que generen les plaques fotovoltaiques. 

Cinc anys sense apujar el lloguer

Sobre quant costaria fer una cosa similar en qualsevol terrat, Sergio Carratalà, de l’estudi MatAlta, responsable del projecte de Llauder, afirma que en funció de com sigui d’ambiciós el projecte el cost d’un terrat verd és d’entre 100 i 300 euros per metre quadrat. En el cas del que s’ha fet a les quatre finques esmentades, és de 350 euros per metre quadrat.

El manteniment de les quatre teulades costa uns 4.000 euros a l’any. Els propietaris que reben la subvenció del concurs es comprometen a no apujar el lloguer en cinc anys i no poden repercutir la inversió del terrat en els llogaters.