RESOLUCIÓ JUDICIAL

El jutge ordena desallotjar la modernista Casa Buenos Aires, ocupada per veïns

Havien ocupat l'edifici per evitar-ne la demolició i la posterior construcció d'un hotel de luxe

Era propietat de la congregació Pares Paüls, que fa un any el va vendre a una societat

zentauroepp47640865 casa buenos aires200224131522

zentauroepp47640865 casa buenos aires200224131522 / maitecruz

2
Es llegeix en minuts
Cecilia Guillermo

L’Audiència de Barcelona ha ratificat el desallotjament de la Casa Buenos Aires, l’edifici modernista del barri barceloní de Vallvidrera que va ser ocupat pels veïns del barri a principis de març de l’any passat per evitar que fos enderrocat i convertit en un hotel de luxe. Pels veïns, ocupar-lo era l’única manera d’aturar el permís de demolició i posar en marxa la seva catalogació com a bé patrimonial.

El 29 de juliol del 2019 van interposar un recurs a l’Audiència Provincial demanant l’absolució de les persones encausades i la revocació del desallotjament dels ocupants. El Grup de Defensa de la Casa ha informat que el magistrat de la secció vuitena, José Maria Planchat, ha desestimat el recurs presentat per la defensa, per la qual cosa la jutge d’instrucció número 8 podrà fer ferm la sentència i executar el desallotjament.

La torre, situada al número 31 del carrer del Mont Orsà i batejada com a Casa Buenos Aires va ser durant anys una residència per a gent gran, la Llar Betània, propietat de la Congregació de la Missió coneguda com a Pares Paüls. Fins que l’any passat la congregació religiosa va vendre l’edifici a London Private Company, que el va comprar per convertir-lo en un hotel de luxe, però l’ordenació del Pla General Metropolità els obliga a enderrocar-lo per obtenir la llicència.  

Notícies relacionades

Un edifici modernista que continua sense estar catalogat patrimonialment tot i que compleixi els requisits per ser-ho i els veïns el volen protegir amb l’objectiu d’evitar la seva desaparició i que es converteixi en un aparador turístic més, i al seu torn, donar resposta a les dificultats per accedir a una vivenda digna per als més vulnerables.

El Grup de Defensa de la Casa denuncia que «la complicitat de l’ajuntament i els agents immobiliaris» contribueix a l’«elitització de Vallvidrera», el sisè barri amb els preus de lloguer més alt de la ciutat, cosa que, segons el seu parer, expulsa les persones amb menys poder adquisitiu, les més joves i la gent gran. En la mateixa línia, s’oposen a la promoció del turisme al barri, ja que considera que la zona «ja es veu afectada pel flux de visitants del Tibidabo». També posen de relleu com la Casa Buenos Aires ha contribuït a enfortir el barri: a dins hi ha nascut el Casal de Joves de Vallvidrera i hi opera una cooperativa de consum, a més de ser un punt de trobada de diferents entitats del barri i espai on s’organitzen actes culturals com ara jornades de poesia, presentacions de llibres i festivals de música.

Temes:

Okupes