HI HAVIA UNA VEGADA AL BARRI... 14

Colau escatima a l'Ateneu Divers el local que necessita

L'entitat, que atén adults amb discapacitat intel·lectual lleugera, deixa el Putxet a la recerca d'un lloguer inferior

«No marxem, ens fan fora», afirma el seu portaveu, que reclama a l'ajuntament un espai públic municipal

zentauroepp52266845 bcn200214171548

zentauroepp52266845 bcn200214171548

4
Es llegeix en minuts
Toni Sust

La Rosana té 36 anys i en porta 12 acudint a l’Ateneu Divers, un centre que compta amb un centenar llarg d’usuaris, adults amb discapacitat intel·lectual lleugera. La Rosana sol anar-hi els dilluns, els dimecres i els dijous. Allà estudia o ha estudiat anglès, català i italià. Va començar francès, però aquest curs va decaure per falta d’alumnes. Hi va a la tarda, perquè al matí treballa en una oficina passant dades a ordinador. Viu amb els seus pares al Baix Guinardó. Després de diversos anys sense anar-hi, la Rosana es plantejava molt seriosament dimecres passat anar a la sessió de discoteca, de sis a vuit de la tarda, que estava prevista en l’entitat aquest dissabte, una cosa que passa una vegada al mes.

Ho té claríssim el Román Álvárez, 40 anys, que porta més o menys el mateix temps com a usuari de l’Ateneu Divers que Rosana. Ell, a la discoteca, no hi falla mai. Tot i que de vegades, com d’altres, va senzillament a passar l’estona al local, que encara està al carrer de Pàdua, 30, al barri del Putxet i el Farró.

El Román, que treballa en un supermercat com a mosso de magatzem i viu amb la seva germana a Nou Barris, també assisteix a classes que es fan al centre. Per exemple, a les que estan programades per ensenyar l’ús correcte de l’euro, a no equivocar-se en els canvis de la compra.

L’Axel i la Laura, dimecres a l’Ateneu Divers. / ELISENDA PONS

El local encara està a Pàdua, 30, al Putxet i el Farró, a Sarrià-Sant Gervasi, però aviat l’Ateneu Divers anirà a Gràcia, a la Salut. Així estalviarà una mica en el lloguer. No molt, però prou per seguir. «Tenim 10 anys de contracte», recalca el portaveu de l’entitat, el Rubén Sánchez Ruiz. I en aquells 10 anys, l’Ateneu Divers es proposa aconseguir un local de titularitat municipal, un espai de la ciutat, a poder ser cooperatiu, com altres que li passen pel cap a Sánchez: un Can Batlló on assentar-se sense haver de suar sang per pagar el lloguer, a fi de poder destinar els recursos a altres activitats principals per als usuaris.

Tres locals

L’entitat compta amb tres dècades d’activitat. Abans va estar al carrer de la Torre, 7, al mateix barri, en la part del Farró. A Pàdua el problema té diversos vessants. Perquè una és que el lloguer ha pujat, però l’altra, la veritable raó de fons del problema, és que a Barcelona una entitat com l’Ateneu Divers no pot disposar d’un espai municipal. O això sembla.

El Rubén Sánchez no està per a bromes amb aquestes coses. Vol deixar clar un aspecte. No és una bona notícia haver trobat el local de la Salut on l’entitat té planejat traslladar-se a l’abril. És supervivència. Està en el número 5 de Mossèn Batlle. No molt lluny de l’emplaçament actual. El trasllat no serà gaire complex. El lema de la protesta de l’Ateneu deixa clara la seva posició: «No marxem, ens fan fora».

Abandonament municipal

Sánchez no eludeix la claredat: afirma que l’ajuntament els ha deixat de banda. Que l’alcaldessa, Ada Colau, no s’ha preocupat per la seva destinació. Que tampoc ho han fet els successius regidors que ha tingut Sarrià-Sant Gervasi, el districte a què pertany el Putxet, en els últims anys: Gerardo Pisarello, Jaume Asens, Albert Batlle.

A la taula de l’esquerra, el Markos (professional de l’entitat), l’Enric, el David, el Rubén (professional) i la Laura. / ELISENDA PONS

«El Putxet amb prou feines té teixit associatiu, entitats com la nostra», remarca Sánchez a l’argumentar que el trasllat és una pèrdua per al barri. No renuncia a tornar. I insisteix que té clar quina ha de ser la pròxima destinació: «Un local públic municipal». Vol precisar que no tot en el consistori ha sigut menyspreu: «L’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat ens ha recolzat».

La Rosana s’aixeca i se’n va: ha d’anar a classe de català. Al seu costat, la Marcel·la, de la comissió de joves, explica la seva experiència. Nerviosa, es mou, somriu constantment. Té 21 anys. Acudeix a l’Ateneu Divers els dimarts i els dimecres. Al matí fa pràctiques en una empresa. Viu amb els seus pares a prop de la Maquinista. D’alguna manera, és el futur de l’entitat.

D’esquerra a dreta, la Marta, la Silvia, el Roberto, el Gabriel (professional de l’entitat), el Marc i el David. / ELISENDA PONS.

Notícies relacionades

Sánchez explica que el cost econòmic de les reformes necessàries al nou local es podrà afrontar gràcies als 34.000 euros que es van aconseguir mitjançant un verkami –aportacions de diners mitjançant una plataforma. El portaveu no vol aturar-se molt en el debat sobre el cost dels lloguers, en els números concrets. A Pàdua va arribar un moment que s’havia d’afrontar un pagament de prop de 3.000 euros, que després d’una mediació es van reduir a 2.600, però només fins al setembre pròxim. Per tant, tocava trobar una alternativa. A La Salut, l’Ateneu Divers haurà de pagar uns 2.300 euros mensuals. Una mica d’oxigen però a l’espera d’aconseguir recolzament per respirar amb tranquil·litat de forma definitiva.

Per aconseguir-ho porten ja molt temps mobilitzant-se i diuen que no deixen de fer-ho. Fins que l’alcaldessa Colau, o algun regidor de Sarrià-Sant Gervasi, o els seus successors en el futur, els brindin aquestes dependències públiques que consideren imprescindibles. I tot, abans que passin 10 anys.