en la vigília de l'orgull

La fiscalia denuncia una agressió homòfoba i la inacció d'un vigilant en un local de Barcelona

Un home va increpar un noi, li va retreure que vestís de manera «femenina» i el va agredir mentre li deia: «Et faré heterosexual a hòsties»

undefined48860446 barcelona 28 06 2019 manifestaci n del orgullo lgtbi bajo el200126190308

undefined48860446 barcelona 28 06 2019 manifestaci n del orgullo lgtbi bajo el200126190308 / JOAN CORTADELLAS

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

«Anem fora del local que et faré hetero a hòsties; avui és el dia de les hòsties. ¿Vols veure com te la dono?». A continuació, J. M. S. G. va empènyer A., contra qui anava dirigida aquesta frase, i va fer que aquest es colpegés contra una màquina dispensadora del local de menjar ràpid. Tot això enmig de crits continus de retret cap a la seva vestimenta. L’escena va tenir lloc a les 00.15 hores del 28 de juny del 2019, data en què es commemorava el Dia de l’Orgull Gai. El fiscal contra els delictes d’odi de Barcelona, Miguel Ángel Aguilar, ha presentat ara una denúncia contra el presumpte autor de l’agressió homòfoba i també contra el vigilant de seguretat de l’establiment per no impedir-la. 

L’atac, que va ser gravat en vídeo i difós per les xarxes socials fins a convertir-se en viral, va tenir lloc en un local de menjar ràpid de la ronda de la Universitat de Barcelona, quan un home va increpar el noi retraient-li que vestís de manera «femenina». Segons manté la fiscalia, la víctima, que vestia uns pantalons curts, es va dirigir al local el dia 28 de juny del 2019, després d’haver participat a la plaça Universitat de Barcelona en els actes del pregó, amb motiu de la celebració del Dia de l’Orgull LGTBI.

Quan A. es trobava «tranquil·lament» demanant una consumició a les màquines d’autoservei del local, J. M. S. G. el «va increpar de manera agressiva per l’esquena», sense que existís discussió o enfrontament previ, «de manra absolutament gratuïta» i amb «ànim de vexar públicament» la víctima, sosté el ministeri públic. L’acusat va actuar, remarca, amb «profunda animadversió» a l’orientació sexual del noi i a «la seva manera de vestir, que no responia a la seva intolerable manera de pensar».

Amb aquest ànim, segons el fiscal, el denunciat va començar a reprendre A. de «manera hostil i perfectament audible per la clientela del restaurant», humiliant-lo amb expressions vexatòries, i li va donar una empenta que va provocar que la víctima es colpegés amb la màquina dispensadora de begudes, «tot això enmig de crits amb continus retrets a la seva vestimenta».

Notícies relacionades

L’agressió, afegeix el ministeri públic, va ser presenciada per un vigilant de seguretat de l’establiment, D. J. T., que no va intervenir per evitar-la, malgrat que sabia del «caràcter conflictiu» de l’acusat, ja que havia protagonitzat problemes anteriors amb altres clients del local.

El vigilant D. J. T., detalla la denúncia, «va quedar-se inactiu» i va permetre «que es dugués a terme la humiliació pública de la víctima», sense actuar «activament per frenar la conducta humiliant». Es va limitar a avisar els Mossos per comunicar que «dos clients s’estaven amenaçant entre ells». El ministeri públic fa menció al fet que el local compta amb una pòlissa d’assegurança perquè, en cas que es consideri oportú, es cobreixi una possible indemnització.

Temes:

Homofòbia