Entrades al Raval

Cau la xarxa de narcos que va voler cremar viu un home a la Barceloneta

Dotze arrestats en una operació precipitada per trobar el sospitós d'intentar abrasar un rival en una venjança

Els Mossos i la Urbana troben heroïna, cocaïna, èxtasi i crac a tres domicilis ocupats que havien devorat la convivència veïnal

video 3605817 vid 08 123321 / periodico

4
Es llegeix en minuts
Guillem Sànchez

L’intent de cremar viu un home en un domicili del carrer de Magatzems de la Barceloneta la matinada de divendres passat ha obligat a precipitar la desarticulació d’un grup de traficants que s’havia apropiat del control d’almenys tres pisos convertits en punts de venda de droga al districte de Ciutat Vella. Els Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana de Barcelona han irromput aquest dissabte a primera hora del matí als tres immobles per desmantellar-los i detenir 12 persones, la majoria de nacionalitat pakistanesa. L’elecció d’un dia festiu per realitzar aquesta intervenció no és freqüent i dona la mesura de fins a quin punt l’episodi del foc ha inquietat els policies, que portaven mesos amb la lupa posada sobre aquesta xarxa. Pretendre abrasar viu un possible competidor és un pas insòlit en les pugnes que els traficants mantenen pel control de la droga al centre de Barcelona. Un esclat de violència que convenia aturar com més aviat millor.  

Dos dels 12 arrestats tenien ordres de detenció pendent i els altres 10 han sigut detinguts per tràfic de drogues. Entre aquests últims, es trobava el sospitós del foc del barri de la Barceloneta, segons fonts consultades per EL PERIÓDICO. Els veïns del carrer Magatzems que van donar l’avís van explicar ahir als Mossos que a l’interior del pis en flames van veure, a través de la finestra, un home lligat que, finalment, va aconseguir alliberar-se pels seus propis mitjans i saltar al carrer. La víctima va ser traslladada d’urgències a un centre hospitalari i al cap de poques hores el comunicat mèdic ja va informar que es trobava fora de perill. Presumiblement els investigadors li van prendre declaració el mateix divendres a la tarda. Segons fonts policials, la principal hipòtesi que manegen els Mossos és que aquest episodi, que s’instrueix com un homicidi en grau de temptativa, va ser una venjança. És a dir, una mesura coercitiva destinada a imposar la por per part del grup desarticulat aquest dissabte per protegir la seva quota de mercat.

Durant l’operatiu policial d’aquest dissabte els policies no han trobat grans quantitats de droga, una cosa habitual a les xarxes de pisos de venda al detall, ja que els seus organitzadors eviten emmagatzemar les substàncies en el mateix punt de venda per minimitzar les pèrdues en cas de batuda, com la d’avui. Entre els estupefaents intervinguts, segons una valoració inicial que s’haurà de confirmar al laboratori, hi ha cocaïna, èxtasi, heroïna i crac. El pis de la droga més actiu és l’ubicat en una finca de quatre plantes, al número 55 del carrer de Robador, al cor del Raval, la meitat de la dotzena de detinguts s’han produït aquí. Els altres arrestats estaven al pis del carrer de Códols (5 persones), al Gòtic, i al carrer del Mar (1 persona), a la Barceloneta.

Finca de traficants

La finca de Robador porta temps a la deriva. Ha sigut objecte de diverses investigacions policials que no han aconseguit extirpar del tot els traficants. El grup pakistanès anul·lat amb aquest operatiu havia fet el seu niu al pis de la quarta planta fa uns quatre mesos. Van ocupar per la força l’immoble i van començar a vendre. No funcionava com un narcopís –domicilis en els quals els traficants no només venen droga sinó que ofereixen un espai a tall de sala de venipunció clandestina– perquè des de l’operació Bacar, duta a terme la tardor del 2018, les organitzacions han pres nota que deixar que els toxicòmans s’injectin l’heroïna a l’interior del pis –una pràctica que va devorar desenes de comunitats veïnals forçades a conviure amb jonquis amb la síndrome d’abstinència– atreu amb més rapidesa als cossos policials. No obstant, en aquest cas de poc ha servit aquesta prevenció.

Segons els veïns, les cues de compradors –molts d’ells visiblement deteriorats– són contínues durant les 24 hores del dia. I no pocs es punxen en la mateixa escala comunitària o als voltants de la plaça de Salvador Seguí, un espai públic que compta amb un parc infantil i un equipament cultural tan potent com la Filmoteca, però que encara no s’ha deslliurat de la venda de droga. En un portal situat a vint metres del registrat aquest dissabte els veïns han gargotejat a la part superior les paraules ‘Narcopís 6a planta’. El ‘6’ ha sigut ratllat i substituït per un ‘3’. El cartell respon a un intent desesperat dels veïns perquè els consumidors no s’equivoquin de porta quan acudeixen a comprar. «Per dissimular», remarca una veïna, «els traficants han esborrat el 6 i han escrit un 3, però el narcopís és a la sisena planta», conclou.

Narcopisos posteriors a dues macrooperacions

El fenomen dels narcopisos es va estendre per Ciutat Vella, i sobretot pel Raval, durant el 2017. A finals del 2018, quan la màfia dominicana havia pres violentament el control de la majoria d’aquests, els Mossos i la Urbana, després d’un any d’investigació, van activar l’operació Bacar el 29 d’octubre del 2018. 700 agents dels Mossos i 180 de la Guàrdia Urbana van desplegar una malla que va empresonar una setantena persones i va desarticular 26 narcopisos. 

Notícies relacionades

Gairebé un any després, el 20 de juny del 2019, un miler d’agents dels Mossos, de la Guàrdia Urbana i del Cos Nacional de Policia van assestar un altre cop a l’organització criminal pakistanesa que havia reemplaçat la dominicana. Van desarticular 35 punts de venda i van arrestar 50 persones. Al Raval, epicentre d’aquella macrooperació, la població del Pakistan representa un 20% dels habitants, segons dades de l’Ajuntament de Barcelona.

Les dues operacions han sigut claus per reduir el fenomen. El primer cop va canviar la manera de funcionar dels narcopisos. Des d’aleshores els traficants ja no deixen que els consumidors es punxin a l’interior dels domicilis ocupats. No obstant, transcorregut mig any des de l’últim cop, veïns de diferents carrers de Ciutat Vella tornen a denunciar que els narcopisos no formen part del passat. 

Temes:

Narcopisos