PACTE MUNICIPAL

Barcelona aprova pressupostos cinc anys després

zentauroepp52061977 colau feliz200131130338

zentauroepp52061977 colau feliz200131130338 / ELISENDA PONS

4
Es llegeix en minuts
Toni Sust

La maquinària municipal fa que els temes que s’aborden es tractin fins a la sacietat, des de l’aprovació inicial, fins a l’últim plàcet, en un procés que s’eternitza i que es fa repetitiu, en ocasions pesat. Però per més que s’hagi repetit diverses vegades, convé destacar que aquest divendres l’Ajuntament de Barcelona ha aprovat els pressupostos de la ciutat per al 2020, cosa que passa per primera vegada en cinc anys, després que la falta d’una majoria contundent hagi provocat que durant aquell lustre els comptes s’hagin prorrogat o validat per la porta del darrere, mitjançant qüestions de confiança associades. Un mecanisme, aquest últim, previst perquè un govern municipal en minoria, com ho va ser el d’Ada Colau en el mandat anterior, fins i tot quan tenia el PSC com a soci.

En contrast, els pressupostos, els primers que arriben als 3.000 milions d’euros a Barcelona, han aconseguit un recolzament rècord: 33 regidors dels quatre grups citats han votat a favor, mentre que els vuit restants ho han fet en contra. Durant unes hores va emergir el dubte de si Barcelona pel Canvi s’abstindria, però Manuel Valls va comparèixer per remarcar que, com Ciutadans i el PP, hi votarien en contra.

Aliances imprevistes

La bona notícia per al govern d’Ada Colau és considerable, més si es recorda com va començar aquest mandat, amb la seva reelecció gràcies als vots que li va proporcionar Valls, que semblaven un regal enverinat: es va estendre la imatge que l’alcaldessa dependria tot el mandat d’aquests vots. L’actitud d’ERC, que de seguida va optar pel pragmatisme, per rendibilitzar els seus 10 vots en el plenari proposant iniciatives perquè s’aprovessin, i així poder presentar un full de serveis amb aportacions concretes –el recàrrec de la taxa turística, com a exemple principal–, ha sigut decisiva perquè es es produeixi l’escenari actual.

I el que és cridaner de l’aprovació dels pressupostos és que aquesta actitud d’ERC també ha contribuït al fet que JXCat s’afegís al pacte, contra pronòstic, contra la lògica que inicialment votés en contra i contra l’actitud que els postconvergents van tenir al mandat anterior. Una actitud, d’altra banda, lògica, ja que Barcelona en Comú i JXCat s’identifiquen com a antagonistes.

El Parlament i el Congrés

«Era necessari aprovar els pressupostos de Barcelona, però també els de Catalunya i els d’Espanya», ha afirmat el regidor de Pressupostos, Jordi Martí. Que el president de la Generalitat, Quim Torra, optés perquè s’aprovessin els pressupostos autonòmics malgrat anunciar una convocatòria electoral en uns mesos, va ser sens dubte un alleujament per al consistori, que, per exemple, comptarà amb el recàrrec de la taxa turística gràcies a aquesta aprovació. Que s’aprovin els pressupostos generals depèn de l’arribada de 128 milions addicionals a l’aportació estatal.

La mirada de Colau i els seus socis al Parlament i el Congrés també té un interès de futur. Barcelona en Comú i el PSC, o el món que encarnen políticament, ara també comparteixen el Govern central, i, tot i que resulta molt complex preveure el futur immediat de la política catalana, són candidats a participar en una figura que creix en l’imaginari de partidaris i detractors: un tripartit format per ERC, el PSC i En Comú Podem.

«Hem de mantenir la serenitat d’aquest ple», ha dit Colau al final del debat sobre els pressupostos, quan ha volgut prendre la paraula per celebrar que els comptes hagin prosperat «després d’anys de bloqueig». El debat, en efecte, ha sigut suau, fins i tot entre els que han rebutjat l’increment fiscal que suposen els nous pressupostos, el PP, Ciutadans i Barcelona pel Canvi.

L’aparcament

En el marc de l’aprovació dels comptes també s’ha donat llum verda al canvi de les tarifes a l’àrea verda i blava, amb el mateix repartiment de vots que en els pressupostos. La reforma anul·la la gratuïtat de la zona blava de 14.00 a 16.00 i eleva les tarifes. Els residents pagaran un euro a la setmana, 52 a l’any, ja no hi haurà gratuïtat per als que no tinguin multes.

Notícies relacionades

A la zona blava es cobraven quatre preus diferents en funció del lloc de la ciutat: 2,50 euros a la zona A, 2,25 euros a la B, 1,96 euros a la C i 1,08 euros a la D. Ara les quantitats pugen en funció de com de contaminant és el vehicle afectat. Els que ho són menys, amb distintiu ECO, pagaran el mateix que ara. Els  que tenen distintiu C pagaran 3,25 euros a la zona A, 3 a la B, 2,71 a la C i 1,83 euros a la zona D. Els que tinguin distintiu B, 3,50, 3,25, 2,96 i 2,08 euros per hora. Els que no en tenen són els més abonaran per hora i zona: 3,75 euros a l’A, 3,5 a la B, 3,21 a la C i 2,33 a la D.

Quant a l’àrea verda, en què es pagaven 3 euros l’hora a la zona A i 2,75 a la zona B, també mantindrà el cost per a les etiquetes eco. Amb distintiu C, les tarifes horàries seran de 3,75 euros a la zona A i 3,5 a la B. Amb distintiu B, de 4 i 3,75 euros. Sense distintiu, de 4,25 i 4 euros. El cost d’anul·lació d’una multa passa de 7 a 9 euros.