Barcelona, la ciutat amb més embussos d'Espanya

Els barcelonins passen un 29% extra en congestions en cada viatge

30/10/2019 Coches. Tráfico.

30/10/2019 Coches. Tráfico. / FUNDACIÃ"N DESCUBRE. (Europa Press)

4
Es llegeix en minuts

Barcelona va ser la ciutat més congestionada d’Espanya el 2019, segons revela el TomTom Traffic Index 2019, un informe que detalla la situació del trànsit a 416 ciutats de 57 països de tot el món.

Així, els barcelonins passen de mitjana un 29% de temps extra en embussos en cada viatge. El segueixen Granada (25%), Palma de Mallorca (24%), Madrid (23%) i Santa Cruz de Tenerife (23%). En sisè lloc es troben Sevilla i Múrcia (totes dues amb un 21% de temps perdut), València i Màlaga (amb un 20%) i la Corunya (19%).

D’aquesta manera, Barcelona repeteix com a ciutat més congestionada d’Espanya, segons aquest informe, desenvolupat partint de dades reals procedents de diferents tipus de dispositius GPS.

Malgrat que Barcelona repeteix com a cap de la llista a escala nacional, manté els seus números respecte al 2018. En termes globals, la capital catalana millora 32 llocs en el rànquing mundial i ocupa el lloc 140è, i 20è en l’europeu, situant-se en la 81a posició.

Madrid empitjora

Per la seva part, Madrid va empitjorar els seus resultats un 1%, però repeteix el seu quart lloc a escala nacional, a causa de la pujada generalitzada de la congestió a les ciutats espanyoles estudiades. La capital se situa al lloc 243è del rànquing mundial, 15è lloc millor que l’any passat, i el 147è en àmbit europeu, i millora en 13 llocs els seus resultats del 2018.

El pitjor dia a Barcelona va ser dimecres 4 de desembre del 2019, en el qual les pluges i el mal temps van provocar una congestió del 66%. Al contrari, el dia de menys congestió va ser el 19 d’abril, Divendres Sant, amb un 8%.

A Madrid, la congestió mitjana diària més alta va ser dijous 19 de desembre, un 47%, just abans de Nadal i en plenes negociacions per la vaga de transports públics. El dia de menys congestió mitjana va ser la 15 d’agost, la festa de la Verge de la Paloma i vacances d’estiu, quan la ciutat registra el seu descens més important d’activitat.

Durant els dies feiners del 2019, Barcelona va presentar un màxim de congestió del 59% en les hores punta al matí, cosa que es tradueix en un increment de 17 minuts en els trajectes de mitja hora. Els nivells de congestió es van mantenir similars a la tarda coincidint amb les hores d’entrada i de sortida de l’horari laboral.

L’informe també destaca que Barcelona és una de les poques ciutats del món que sempre presenta un índex de congestió i que mai arriba al 0% de mitjana a cap franja horària de cap dia.

En els dies feiners la pitjor hora per agafar el cotxe a Madrid és a les 8.00 del matí, amb índexs que ronden el 60% de congestió, cosa que suposa 17 minuts més el volant en trajectes de mitja hora. La ciutat també experimenta pics de congestió entre 17.00 i 19.00 hores de la tarda de dilluns a dijous, i de 14.00 a 15.00 hores de la tarda els divendres, igual com Barcelona, coincidint a fi de la jornada laboral.

Espanya, un país poc congestionat

Respecte a la resta de ciutats, la que ha vist augmentada en gran manera la seva congestió ha sigut Múrcia, un 3% en total respecte al que es va poder veure el 2018. Les úniques ciutats espanyoles que milloren els seus índexs de congestió són Palma de Mallorca i Còrdova, que totes dues baixen un 1%, i ocupen la 2a i 17a posició del rànquing espanyol, respectivament.

Tanca la llista de ciutats espanyoles Cadis, amb un 10% de temps extra. De fet, és la segona ciutat menys congestionada del món, ocupa el lloc 416è de les 417è ciutats que recull aquest estudi.

No obstant, Espanya destaca com un dels països amb menys congestió del tot el món, amb una mitjana nacional del 22%, per sota de la mitjana mundial, que s’estableix en un 29%. Comparat amb altres països del seu entorn, França té un 34%, Alemanya un 27%, Itàlia un 29% i Regne Unit un 33,5%.

Bengaluru, la ciutat del món amb més embussos

Segons l’informe, Bengaluru (Índia) és la ciutat amb més trànsit del món, ja que els conductors d’aquesta ciutat del sud de l’Índia inverteixin un 71% de temps extra en embussos. La següent en la llista és Manila, la capital de les Filipines (71%), seguida de Bogotà, a Colòmbia (68%). Mumbai, que perd el lideratge de l’any passat (65%), i Pune (59%), totes dues a l’Índia, completen el rànquing de les cinc ciutats més congestionades a escala global.

Notícies relacionades

La primera ciutat d’Europa que apareix en la llista és Moscou, amb un 59%, seguida d’Istanbul (55%). El segueixen Kíev (53%), Bucarest (52%), i Sant Petersburg (49%). Segons el document, París (39%), Roma (38%) i Londres (38%) es troben als llocs 14è, 15è i 17è, respectivament, del rànquing europeu.

Segons l’informe, la congestió s’ha incrementat de forma global durant l’última dècada i 239 ciutats (el 57% del total) de les que TomTom ha inclòs al nou informe han mostrat una pujada en els seus nivells de congestió entre el 2018 i el 2019. Només 63 ciutats hi han mostrats disminucions apreciables.