PROVA PILOT A BARCELONA

Un robot ajudarà les persones grans que viuen soles

La iniciativa impulsada per l'ajuntament de la capital catalana s'emmarca en l'aliança 5GBarcelona

L'autòmat personalitzat s'utilitzarà, ara per ara, amb una vintena de ciutadans a partir del febrer

zentauroepp51927630 bcn robot200124205135

zentauroepp51927630 bcn robot200124205135

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’Ajuntament de Barcelona, en el marc de l’aliança 5GBarcelona, farà una prova pilot amb un robot per estudiar fins a quin punt un dispositiu tecnològic d’aquest tipus pot ajudar a millorar l’atenció que reben les persones grans que viuen soles a casa. Aquesta iniciativa és una de les aplicacions pràctiques sortides de la convocatòria del repte ‘Com millorar la qualitat de vida de les persones grans mitjançant la tecnologia’ que va llançar el Mobile World Capital Barcelona (MWCapital) ara farà un any, en col·laboració amb el mateix ajuntament de la capital catalana.

El projecte que desenvolupa l’empresa lleidatana Grup Saltó rebrà 100.000 euros per part de MWCapital per comprovar l’eficàcia en un entorn real, tal com s’especificava en les bases del concurs. Aquesta idea es va escollir entre les 53 propostes que es van presentar, i és una de les dues guardonades. El segon projecte premiat, amb la mateixa quantitat econòmica, és una plataforma de comunicació pensada per interconnectar i acostar les persones grans i ha sigut desenvolupada per l’empresa Cisco.

El robot personalitzat s’utilitzarà específicament amb una vintena de persones de la tercera edat que viuen soles. Les proves en aquest entorn real començaran durant aquest febrer, mitjançant quatre robots que aniran canviant de residència cada dos mesos, fins al gener del 2021. El personal municipal avaluarà la situació de l’usuari abans i després de conviure amb aquest artefacte a casa seva, però també la dels cuidadors. El robot, al seu torn, podrà millorar el seu funcionament i les seves aplicacions a partir de l’experiència adquirida.

Benestar i qualitat de vida

L’objectiu últim del projecte és estudiar fins a quin punt pot millorar la qualitat de vida i el benestar de les persones grans amb algun tipus de dependència i també dels seus cuidadors a través de l’assistència d’un robot social. Així s’analitzarà si aquest autòmat ajuda a reduir l’aïllament dels ciutadans d’edat, si serveix per motoritzar el seu estat de salut o si és útil per reduir oblits com pot ser la medicació o una visita mèdica, entre altres aspectes. De fet, els robots amb capacitat digitals i d’interconnexió podrien ser un element integrador d’altres dispositius ja instal·lats a la vivenda, com, per exemple, elements de comunicació i sensors. En el cas que els resultats siguin positius, l’Ajuntament estudiarà la possibilitat d’estendre l’ús del robot.

Notícies relacionades

La decisió, presa en el marc de la convocatòria de MWCapital, arriba després que s’hagi constatat que a la ciutat de Barcelona hi ha 350.000 persones de més de 65 anys i que 90.000 d’elles viuen soles. Les previsions és que aquestes xifres augmentin en els pròxims anys. En aquesta situació d’envelliment progressiu, la capital catalana només disposa de 13.000 places en residències finançades amb fons públics i la llista d’espera per accedir supera les 6.000 persones.

En l’actualitat hi ha 40.000 vivendes a la ciutat que reben el servei d’ajuda a domicili municipal o que són receptores de la prestació de cuidador no professional, mentre que Servei Municipal de Teleassistència ha superat per primera vegada els 100.000 usuaris. Aquest nombre segueix creixent any rere any i, en paral·lel, els diferents estudis fets per l’ajuntament constaten que el 90% dels avis volen quedar-se a casa seva el màxim temps possible i no anar a viure a un geriàtric o amb els seus fills.