DENÚNCIES DAVANT DELS MOSSOS

Barcelona denuncia «pràctiques mafioses» en alguns pisos turístics

Janet Sanz, ha denunciat l'existència a la ciutat d'una vintena de multiinfractors reincidents

A les xarxes socials, un jove ha denunciat la pallissa que ha rebut la seva parella després de denunciar a la web de l'ajuntament l'existència d'un pis turístic al seu propi replà.

zentauroepp49293123 barcelona 01 08 2019 bloque o lo que sea de pisos tur sticos190801213307

zentauroepp49293123 barcelona 01 08 2019 bloque o lo que sea de pisos tur sticos190801213307 / ALVARO MONGE

4
Es llegeix en minuts
Efe

La tinenta d’alcalde d’Ecologia Urbana, Urbanisme i Mobilitat de l’Ajuntament de Barcelona, Janet Sanz, ha denunciat l’existència a la ciutat d’«una vintena de multiinfractors que, de manera reincident i amb pràctiques mafioses, ofereixen pisos turístics de manera il·legal».

L’edil ha dut a terme aquesta denúncia després de conèixer el cas d’un veí del barri del Born que ha presentat una denúncia als Mossos d’Esquadra després de rebre una pallissa per part presumptament dels amos d’un pis turístic il·legal, pel que sembla perquè n’havia denunciat el funcionament a l’ajuntament.

La parella del noi agredit ha explicat a l’emissora RAC-1 que no poden tornar a casa seva perquè temen que enviïn més gent a agredir-los, després de denunciar davant de l’administració que al seu replà funcionava un pis turístic il·legal que s’anunciava a la plataforma Airbnb.

«Cas especialment greu»

Sanz ha expressat que aquest és «un cas especialment greu, perquè fa mesos que l’ajuntament alerta de la situació d’aquest pis, que la parella fa temps que denuncia».

«Hi ha una vintena d’infractors organitzats que amenacen la convivència i la integritat física dels veïns», ha explicat la regidora, que ha demanat «agilitar els tràmits i poder passar de la via administrativa a la penal a través d’una ordre judicial que permeti a la policia clausurar el pis».

Janet Sanz també ha acusat Airbnb de «donar cobertura a aquests infractors i aquestes pràctiques mafioses» i ha demanat a la plataforma de pisos turístics que «decideixi si està al costat de la màfia o al costat de l’ajuntament per fer complir la llei». «Si Airbnb no coopera, l’ajuntament iniciarà les mesures que siguin necessàries, perquè la situació no és tolerable», ha explicat la regidora. 

Una pallissa per denunciar

A les xarxes socials, un jove ha denunciat la pallissa que ha rebut la seva parella després de denunciar a la web de l’ajuntament l’existència d’un pis turístic al seu propi replà. «Avisem reiterades vegades que el propietari era perillós i ahir ens va enviar un sicari. I clar, no podem tornar», relata a Twitter. 

D’aquesta manera, i segons explica el jove a Twitter, van entrar a viure al pis al maig» i des de fa mig any que ha sigut un infern, aguantant festes i sorolls dels turistes setmana rere setmana». Segons segueix al fil, van arribar a venir inspectors de l’Ajuntament que van ser amenaçats per un home que es va amagar al mateix pis i no va sortir malgrat que els Mossos van trucar al timbre.

Els joves ara denuncien que no poden tornar al seu pis perquè temen per la seva integritat física després d’haver sigut agredits i amenaçats pel propietari del pis veí i sicaris contractats pel propietari. Segons ha explicat la parella del jove agredit, a causa de les molèsties que causava el pis turístic il·legal van decidir penjar un escrit en anglès a la porta «perquè els turistes sabessin que el pis era il·legal» i allà va començar el seu malson.

«Com que el propietari arrencava els fulls que penjàvem, vam decidir tornar-lo a penjar. Justo quan l’estàvem posant, algú va obrir de dins i va començar a colpejar el meu company. Vaig començar a sentir cops des de dins el pis. Vaig trobar un home sobre el meu company que l’estava colpejant. No va dir ni una sola paraula. Només el va colpejar i vam suposar que era algú enviat pels propietaris», ha denunciat el jove.

Ha assegurat que no havia vist mai l’agressor, que «es va tancar dins del pis i no va obrir la porta quan van venir els Mossos, i no van poder fer-hi res». «Els Mossos se’n van anar i ens vam quedar dins del pis sabent que al costat hi havia l’home que havia colpejat la meva parella. Hi ha un buit legal, hi ha una falta de protocol judicial per cobrir això», ha lamentat el jove.

Agressió verbal a dues inspectores

«L’Ajuntament s’ha posat en contacte amb nosaltres i ara estem intentant detectar com es pot fer per precintar aquests pisos. Hem trucat una quinzena de vegades a la Guàrdia Urbana però de vegades no arribava a venir perquè tenia altres prioritats», ha assenyalat el denunciant en al·lusió als sorolls i festes que organitzaven els turistes al pis.

Notícies relacionades

El denunciant ha afegit que «l’Ajuntament ha vingut diverses vegades a revisar que era un pis turístic il·legal» i que en una d’aquestes ocasions, quan van venir dues de les noies inspectores, «una persona de fora les va amenaçar i les va increpar».

«A partir d’aquí ja vivim amb intimidació. Fa mesos que intentàvem parlar amb Airbnb i ens enviaven respostes automàtiques», ha afegit. Segons el jove, «Airbnb diu que cada dia pugen 200 pisos a la web i que és impossible detectar si tots tenen llicència».