On Catalunya

REGRESSIÓ DEL LITORAL

La sorra de la Barceloneta no es reposarà fins a la primavera

zentauroepp51560219 barcelona  02 01 2020 platges de barcelona  platja de la bar200115115527

zentauroepp51560219 barcelona 02 01 2020 platges de barcelona platja de la bar200115115527 / Robert Ramos

2
Es llegeix en minuts
Luis Benavides
Luis Benavides

Periodista

ver +

Els últims temporals han causat estralls al litoral català. El fort onatge de la primera setmana de desembre es va emportar grans quantitats de sorra i va causar danys en diferents instal·lacions com dutxes i xiringuitos. Les onades van arribar al passeig, arrossegant fins i tot pedres. Una de les platges més castigades per l’anomenada regressió de la sorra va ser la platja de la Barceloneta, que en alguns punts ofereix un aspecte dantesc. De moment, operaris de l’Ajuntament han col·locat una vintena de sacs de sorra en aquesta platja «com dics de contenció» per protegir principalment les persones.

Fonts municipals confirmen que el mal estat del mar va causar una pèrdua important de sorra a les platges fins al punt que pot ser incompatible amb l’ús lúdic. La reposició de sorra, una cosa que realitza l’Ajuntament «de manera puntual», tindrà lloc més endavant, confirmen les mateixes fonts, perquè podrien produir-se més episodis similars. Així que esperaran a la temporada de bany, a la primavera

Regeneració artificial 

Fa anys que l’Institut de Ciències del Mar (ICM) de Barcelona estudia el comportament del litoral. El canvi climàtic, amb la pujada del nivell del mar, n’és un factor clau. En la regressió de les platges, no obstant, entren en joc altres factors i dinàmiques. «En el cas de Barcelona, l’onatge i els corrents marins arrosseguen els sediments en direcció Besòs-Llobregat», explica un dels investigadors de l’ICM, Gonzalo Simarro, que recorda que la sorra o sediments de les platges ve originalment dels rius.  «Si poses una presa, el riu aporta menys sorra i les platges es poden anar erosionant», afegeix. El 1992 es van omplir de sorra les platges de la ciutat de Barcelona i també va ser necessari aportar-ne grans quantitats el 2010. Aquesta regeneració artificial s’ha repetit, en menor mesura, en anys posteriors.

La reposició natural també existeix. Es produeix quan l’onatge és molt suau. Llavors el mar reposa sorra lentament pel fons. «Al final, això ens ha de fer reflexionar sobre les platges. Són probablement un article de luxe, perquè mantenir-les costa molts diners», assegura Simarro, amb referència al cost que suposa per a les arques públiques aportar-ne tones i tones. «Ja hi ha alguns dics a la Nova Icària, a Bogatell i a Sant Sebastià que esmorteeixen una mica l’onatge, però no hi ha solucions màgiques», assegura l’investigador.

Problemàtica metropolitana

El problema de la regressió de la platja no és exclusiu de la ciutat de Barcelona. El servei de platges de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha constatat que el litoral metropolità està disminuint i aquest fenomen sembla haver-se accelerat en algunes platges en els últims anys.

Notícies relacionades

 

L’ens treballa actualment en un projecte d’«estabilització» del litoral metropolità que requerirà la participació dels ajuntaments afectats, la Generalitat i el Ministeri per a la Transició Ecològica. Entre les possibles mesures i solucions que podrien formar part del pla, destaca la protecció de forma més urgent de les zones més afectades –una de les quals és la part nord de Gavà Mar–, l’aportació de sorra amb una mida adequada i la instal·lació de dics reversibles, construïts amb un material sintètic resistent que té menys impacte en l’ecosistema natural.