Després de diversos mesos d'inactivitat

Els manters tornen al vestíbul de l'estació de Plaça de Catalunya

Des de l'inici de les festes, uns 70 venedors ocupen els accessos de l'intercanviador de Renfe

La Guàrdia Urbana desallotja aquest dimarts els comerciants després dels requeriments de l'empresa ferroviària

zentauroepp51633036 bcn manteros200107181526

zentauroepp51633036 bcn manteros200107181526 / ALVARO MONGE

3
Es llegeix en minuts
Óscar Hernández
Óscar Hernández

Periodista

ver +

Una vintena de guàrdies urbans han desallotjat aquesta tarda el vestíbul de l’estació de Renfe de Plaça de Catalunya, on també hi ha els accessos a les línies 1 i 3 de metro i a l’aparcament Saba. L’operació policial s’ha produït per sorpresa després que Renfe hagi avisat una trentena de vegades des de mitjans de desembre de la tornada dels venedors immigrants. Fa ara un any que l’ajuntament i la Generalitat van acordar un pla conjunt amb els Mossos i la Guàrdia Urbana, amb l’ajuda de vigilants de Renfe, per mantenir espaiós l’intercanviador. Aquestes accions policials havien aconseguit foragitar els comerciants sense papers del distribuïdor subterrani durant gairebé un any.

«La presència dels manters al vestíbul ens genera un problema de seguretat, ja que obstrueix les sortides d’emergència de les instal·lacions», expliquen fonts de Renfe. «A més, estem preocupats perquè s’espera un important increment de viatgers amb l’entrada en vigor de la Zona de Baixes Emissions, ja que es preveu que més gent deixi el cotxe i decideixi accedir al centre de la ciutat amb tren», afegeixen.

Trucades diàries a Emergències

Les mateixes fonts han explicat que des del 22 de desembre Renfe ha trucat al 112 en una trentena d’ocasions, més d’una vegada al dia, per alertar de la presència dels manters i de la dificultat per moure’s pel vestíbul principal. «Però la majoria de vegades no han vingut –han indicat les mateixes fonts–. I el problema no se soluciona». De fet, els agents han aparegut cinc vegades en dues setmanes. «És que la Guàrdia Urbana aquests dies ha estat més a la superfície per Nadal i no ha pogut baixar tant», han explicat fonts municipals.

Manters al vestíbul de l’estació de Plaça de Catalunya, aquest dimarts. / ÁLVARO MONGE

Ahir a la tarda, quan aquest diari va comprovar l’existència d’uns 70 venedors amb la seva mercaderia exposada en mantes (bosses, samarretes d’equips de futbol i calçat esportiu, majoritàriament) al llarg de l’ampli vestíbul, la situació va canviar. De sobte, una vintena de guàrdies urbans van pentinar el ‘hall’ des de l’entrada de la rambla de Cataunya mentre els venedors corrien amb les seves enormes bosses i es ficaven a les andanes del metro.

La protecció del metro

«Ells saben que al metro estan més segurs que en aquest vestíbul, perquè allà no els perseguiran ni els trauran la mercaderia. Perquè, si ho fan, salten a les vies i llavors s’ha de tallar l’electricitat a la línia i, consegüentment, paralitzar el servei», ha dit un vigilant. Precisament. els vigilants contractats per Renfe són els únics que romanen cada dia en aquestes dependències per foragitar els carteristes i evitar que els manters estenguin la seva mercaderia al terra. No obstant, aquests empleats de seguretat manquen d’autoritat legal per impedir-ho i, per descomptat, per requisar la mercaderia o sancionar els comerciants de les mantes, cosa que sí que pot fer la Guàrdia Urbana.

Notícies relacionades

«Si a em treuen totes les bosses que tinc aquí, perdo de cop uns 500 euros», explica el Touré, un jove sengalés de 25 anys que parla un perfecte anglès i que, segons diu, va arribar a Barcelona fa vuit mesos. «Preferiria treballar en la construcció, per exemple, però no puc sense papers», aclareix gairebé a tall de disculpa. «A nosaltres no ens agrada vendre, però no ens deixen fer una altra cosa i he de pagar cada mes l’habitació i el menjar», afegeix.

Passatgera indignada

Pocs minuts després, al costat de l’enorme vestíbul que dona al passeig de Gràcia, on es troba el Touré, apareixen 10 guàrdies urbans i diversos vigilants de seguretat i es repeteixen les corredisses cap al metro. Una dona es troba de cara amb la tromba de venedors. «Gairebé m’han passat per sobre i he caigut. Acabo d’arribar de París i allà no veus res així; no hi ha ‘top manta’. La veritat és que estic al·lucinada», ha dit, nerviosa, Loreto Bayés, una administrativa de 48 anys que transita diàriament per les estacions de Plaça de Catalunya i Urquinaona, perquè treballa molt a prop.