EIX DE LLEURE

La justícia suspèn el tancament temporal de dues discoteques del Front Marítim

Les decisions contrasten amb la clausura de dues setmanes imposada a Pacha Barcelona

Treballadors del local protesten contra la clausura, que el sector veu desproporcionada

zentauroepp50767778 pacha191106141647

zentauroepp50767778 pacha191106141647 / JORDI COTRINA

3
Es llegeix en minuts
Patricia Castán / J. G. Albalat

Dos jutjats diferents de Barcelona han acordat la suspensió cautelar del tancament temporal dels restaurants-discoteques Shoko i Carpe Diem, al Front Marítim de la Barceloneta, sancionats fa mesos per diversos problemes que afectaven les sortides d’emergència, segons han confirmat a aquest diari fonts jurídiques. Tots van ser resolts a finals de l’estiu. Aquesta decisió contrasta amb la dictada per un tercer jutjat respecte a la clausura de Pacha, al qual s’ha desestimat la mateixa petició i ha abaixat la seva persiana aquest dimecres per ordre de l’Ajuntament de Barcelona. Les patronals del lleure Fecasarm i Spain Nightlife han lamentat que el consistori «criminalitzi» el lleure nocturn local. 

Les fonts consultades han precisat que en el cas de Shoko i Carpe Diem el termini per a la clausura dels locals era superior i que, atenent les possibles afectacions laborals i econòmiques que podrien produir-se pel seu tancament, els jutges encarregats de resoldre l’assumpte han decidit suspendre l’execució. Tant aquests dos magistrats com el que tramita el recurs de Pacha hauran de resoldre, no obstant, el fons del plet. És a dir, si hi ha motius o no per a un tancament temporal. «Els graus d’incompliment de la normativa són diferents en cada cas. Per això els terminis acordats són diferents», han remarcat fonts municipals. Els propietaris reclamen una sanció econòmica al seu lloc.

Mobilització dels treballadors

L’últim intent judicial de Pacha Barcelona per evitar el tancament de 15 dies imposat per l’ajuntament ha resultat infructuós. Els tècnics municipals que aixecaven acta s’han trobat aquest dimecres al matí amb uns 150 treballadors (i alguns clients) de l’establiment que han expressat el seu rebuig envers el tancament. L’empresa havia recorregut la mesura, al considerar que tancar implicava perjudicis també per a la seva plantilla i castigava la seva clientela. Es queixa que la inspecció, on una porta d’emergència estava bloquejada, es va fer en horari en què la discoteca estava tancada, de manera que no hi havia clients ni risc per a la seguretat». De fet, se li va atorgar un distintiu internacional en matèria de seguretat.

Els altres dos casos veïns segueixen la via judicial, però de moment no tindran un tancament immediat. L’onada d’inspeccions prèvia va ser considerada rutinària per l’ajuntament. No obstant, els afectats consideren el càstig «desproporcionat», accelerat per les eleccions municipals, al no haver aconseguit l’ajuntament recuperar la titularitat de la zona aquest estiu. Les concessions van acabar al juny, però el Ministeri de Foment va donar un any de pròrroga als operadors fins a decidir què fer en aquests espais que ara ocupen diversos restaurants i que a la nit tenen llicència de discoteca.

Ús científic

L’ajuntament vol destinar els locals, situats sota el passeig Marítim, a nivell de platja, a usos científics. El seu model de lleure no agrada als comuns, tot i que durant el mandat socialista es va donar llicència de discoteca a diversos restaurants per esponjar el lleure de Ciutat Vella i, teòricament, concentrar-lo en una zona on no haguessin veïns al costat, a més d’evitar moviments de noctàmbuls d’una zona a una altra. A la pràctica, els locals han sigut un èxit de públic (1,6 milions de visitants anuals) però el tragí de clients a l’hora de la sortida (en alguns casos, joves incívics) ha generat nombrosos problemes de convivència en una part de la Vila Olímpica i la Barceloneta, com han denunciat reiteradament els veïns. Els empresaris es queixaven en paral·lel de l’absència de recursos policials per mantenir aquesta zona de gran afluència controlada i de la presumpta desídia municipal del consistori sobre això.

Notícies relacionades

Molt a prop, els locals nocturns del Port Olímpic, on s’han registrat incidents mortals, desapareixeran el 2020 per donar lloc a una reforma centrada en els usos cívics i nàutics del port.

A Pacha, els empleats s’han queixat aquest matí d’haver perdut la seva feina per mig mes. David López, president de l’associació Front Marítim de la Barceloneta, ha criticat el «tancament anticipat, impugnat al jutjat», i ha explicat que afecta 150 llocs de treball i nombrosos proveïdors de la zona. Asseguren que, si la justícia acaba revocant aquesta sanció, exigiran responsabilitats a l’ajuntament. Les patronals del lleure han arremès en un comunicat contra la suposada «criminalització» que està patint el sector.