A PARTIR DEL 28 DE NOVEMBRE

Unes papallones tenyiran de color el passeig de Gràcia per Nadal

La il·luminació nadalenca amplia el seu horari fins a les 12 de la nit a petició dels establiments

La instal·lació també funcionarà durant les hores diürnes gràcies a uns vidres de colors

zentauroepp50518388 191022120628

zentauroepp50518388 191022120628
zentauroepp50518387 191022120638

/

2
Es llegeix en minuts
Luis Benavides
Luis Benavides

Periodista

ver +

Una setmana després de l’inici dels disturbis, el passeig de Gràcia s’ha conjurat per recuperar la seva brillantor habitual, més encara amb la campanya de Nadal a la cantonada, la més important de l’any per als comerços de la zona. Uns llums amb forma de papallones transparents i lluminoses decoraran aquest eix comercial a partir del 28 de novembre tant de nit com de dia. Això serà possible pel material dicroic de les ales, una mena de vidres de colors, que tenyiran la calçada i les voreres també durant les hores diürnes.

Més que una il·luminació és una decoració nadalenca, ha puntualitzat  el president de l’Associació del Passeig de Gràcia, Lluís Sans, encantat amb l’ampliació aquest any de l’horari. S’avança una hora l’encesa diària i s’allargarà també l’apagada. Així, les papallones estaran enceses des de les 17.30 fins a les 00.00 hores. «Hem aconseguit una reivindicació històrica: que els llums segueixin encesos quan la gent surt dels establiments, sobretot restaurants, cines i teatres», ha subratllat aquest matí durant la presentació de la instal·lació en una sala de la Fundació Antoni Tàpies.

El cost de la proposta dissenyada per Ximénez, una coneguda empresa especializada en il·luminació decorativa i artística, ascendeix a 150.000 euros, un 50% més que el pressupost dedicat a l’anterior il·luminació, que va embellir l’eix comercial els dos Nadals anteriors.«Barcelona necessita tornar a il·lusionar-se, especialment després dels incidents de la setmana passada», ha explicat el representant de més de 180 establiments situats en el quilòmetre i mig que separen la plaça de Catalunya i els Jardinets de Gràcia.

Notícies relacionades

Respecte als danys ocasionats pels manifestants violents, Sans ha explicat que la pitjor part se la va emportar el mobiliari urbà. «La nit que ens va afectar més va ser la de dimarts. Es van cremar més de 250 contenidors al voltant del passeig de Gràcia i, quant a establiments, algunes botigues han patit pintades i un parell de terrasses han perdut els seus para-sols, cadires i taules», ha detallat el president de l’associació. «Aquests dies hem desaconsellat treure les escombraries, i encara menys els cartrons al carrer, per evitar que puguin ser utilitzats en les fogueres –ha afegit–, però ahir, d’acord amb els serveis municipals, ja vam tornar a la normalitat».

Consum energètic responsable

En total, la nova il·luminació nadalenca inclou 355 files amb 9 tires de llum més càlida de 5 metres de caiguda acompanyades de 70 papallones al carril central del passeig. A les voreres es col·locaran 80 papallones més amb sis cordons de llum cadascuna. Respecte al consum energètic d’aquesta decoració nadalenca, Sans ha recordat que des de fa més de 10 anys utilitzen tecnologia LED. «El consum energètic és eficient i responsable. La campanya té un cost energètic de 19 euros al dia i uns 756 euros en total», va precisar el president de l’Associació del Passeig de Gràcia.

Temes:

Nadal Comerç