RESPOSTA A LA SENTÈNCIA DEL PROCÉS

Batalla campal als voltants de l'Hospital Parc Taulí de Sabadell la nit del 15 d'octubre

La cocapital vallesana va acabar sent una representació a petita escala dels disturbis i càrregues que es produïen a Barcelona a la mateixa hora

L'Ajuntament ha emès un comunicat en el qual «lamenta que les protestes d'aquesta nit hagin derivat en escenes de vandalisme» firmat per PSC, Ciutadans i Podem

protesta-sabadell

protesta-sabadell

4
Es llegeix en minuts
Àlex Rebollo

Els voltants del’Hospital Parc Taulí de Sabadell es van convertir en l’escenari de càrregues policials, barricades i llançaments de pedres i objectes per part dels manifestants, convocats pelsComitès per la Defensa de la República (CDR) davant la comissaria de la Policia Nacional de Sabadell.

D’aquesta manera, la cocapital vallesana va acabar sent una representació a petita escala dels disturbis i càrregues que es produïen a Barcelona a la mateixa hora la nit del 15 d’octubre.

Segons van informar Sanitaris per la República al finalitzar la concentració, es va atendre15 persones en l’hora i mitja que van durar els disturbis, principalment per bales de ‘foam’.

Projectils, porres i barricades

Després de més de dues hores de manifestació, els agents antiavalots es van col·locar en fila i van començar a avisar de l’inici de càrregues. El llançament d’ous i objectes als agents i els cops d’alguns concentrats a les tanques de seguretat van acabar per crispar un ambient que s’havia mantingut en una certa ‘calma tensa’ i en el qual la majoria de manifestants ja havia abandonat la protesta. El conflicte va acabar amb una persona detinguda.

Els primers damnificats per les càrregues van ser un grup de joves que estava assegut uns metres darrere de la primera línia de manifestació i alguns manifestants que van caure al costat d’ells al córrer durant l’inici de les càrregues. Després d’això, els concentrats es van dispersar per la Gran Via de Sabadell i els carrers veïns, mentre els Mossos d’Esquadra disparaven amb projectils de ‘foam’ i carregaven amb la porra.

Els manifestants que van quedar-se a la zona van llançar pedres, ampolles de vidre o cadires, entre altres objectes, per respondre a les càrregues policials. Les barricades amb contenidors es van reproduir al llarg de la Gran Via i en alguns carrers contigus. Una va acabar cremant i va haver d’intervenir un equip dels Bombers de la Generalitat, que va sufocar les flames i la gran fumarada generada.

Maletes perquè marxin de Catalunya

Tot i que la manifestació va acabar amb enfrontaments, la major part del temps es va mantenir pacífica i sense cap conflicte. La secció local dels CDR va convocar els manifestants a la plaça de Sant Roc, davant l’Ajuntament de Sabadell, on ja es van reunir més de 3.000 persones. Els assistents es van congregar sota el lema‘Fem-los fora’, en relació amb el cos de policia espanyol. De manera simbòlica –i com s’havia anunciat en la convocatòria–, alguns manifestants van col·locar maletes buides davant la comissaria perquè els agents «facin les maletes» i marxin de Catalunya.

En el trajecte de l’Ajuntament cap a la Gran Via, els assistents van començar a cridar proclames contra els cossos policials: «Fora els forces d’ocupació» o «els Mossos també són forces d’ocupació»,crits que s’intensificaven quan algun helicòpter sobrevolava la marxa. També es van sentir proclames contra la sentència del procés i es va demanar la llibertat de l’expresidenta del Parlament i veïna sabadellenca Carme Forcadell: «Carme Forcadell, et volem a Sabadell.»

ERC i la Crida es desmarquen del comunicat de l’Ajuntament

Després de celebrar-se una Junta de Portaveus, l’Ajuntament de Sabadell ha emès un comunicat en el qual «vol fer públic el seu rebuig de l’ús de la violència i lamenta que les protestes d’aquesta nit hagin derivat en escenes de vandalisme, incendis de contenidors i disturbis que no poden emparar-se en el marc de les protestes pacífiques.»

«Hem de contribuir a fer possible un clima de diàleg, amb predisposició a escoltar l’altre», afegeix el comunicat, en què també s’informa que l’Ajuntament «vol expressar el seu recolzament als equips d’emergències i els cossos de seguretat».

El comunicat ha sigut aprovat amb els vots favorables de PSC, Podem i CiutadansLourdes Ciuró (Junts per Sabadell) ha explicat que no ha pogut assistir a la junta perquè tenia una reunió, però que el seu grup està «d’acord» amb el comunicat i ha remarcat que«en cap cas estem del costat de la violència».Ciuró ha cridat a la «calma» i a la «serenitat», que és «el que defineix el moviment independentista».

A través de Twitter, la Crida per Sabadell s’ha desmarcat del comunicat: «No compartim aquest comunicat. Per la situació d’excepcionalitat no hem assistit a la Junta de Portaveus de preparació del Ple. La nostra portaveu era al carrer, recolzant una amenaça de desnonament.»

Desd’ERC Sabadell també han explicat que no han assistit a la junta i que no comparteixen el comunicat.

Notícies relacionades

També via xarxes socials, els CDR de Sabadel han respost al comunicat del consistori i han denunciat que «el 100% de la violència que hi va haver ahir a la nit va ser provocada pels cossos de policia». «El poble només es va defensar», han afegit.

Més notícies de Sabadell a l’edició local d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA