TINENÇA RESPONSABLE DE MASCOTES

Barcelona obre un expedient a dos webs per la venda il·lícita d'animals

La proposta de multa per a l'empresa responsable de Mil Anuncios i Vibbo, advertida en diverses ocasions, ascendeix a 150.000 euros

barcelona abre expediente sancionador a dos web por venta ilegal de animales / periodico

2
Es llegeix en minuts
Luis Benavides
Luis Benavides

Periodista

ver +

L’Ajuntament de Barcelona ha obert un expedient sancionador a les pàgines Mil Anuncios i Vibbo. El consistori va advertir els dos portals web que havien de retirar els anuncis que no respectaven la normativa vigent en matèria de venda d’animals a Barcelona. La proposta de multa contra l’empresa propietària de les dues pàgines, que va fer cas omís als requeriments efectuats des del mes de maig passat, segons denuncia el consistori, ascendeix a 150.000 euros. 

Alguns anuncis de transacció d’animals d’aquests dos webs es consideren clarament il·lícits a Barcelona d’acord amb l’Ordenança de Protecció, Tinença i Venda d’Animals del 2014 (OPTVA), ha recordat en un comunicat el consistori. La tercera tinenta d’alcalde, Laia Bonet, d’altra banda, ha qualificat com a «molt greus» les infraccions. Entre d’altres, l’OPTVA estableix que la criança d’animals de companyia a domicilis particulars està prohibida. «Les plataformes no informaven d’una dada que és clau: el seu número de registre de nuclis zoològics; al contrari, informava sempre que eren particulars i la normativa ho impedeix», ha afirmat Bonet.

Els dos portals tampoc garantien les condicions en què es trobaven els animals. L’ordenança impedeix, entre altres coses, que «als animals se’ls separi de les mares abans de les vuit setmanes de vida», ha recordat Bonet, titular de Transició Digital, Esports i Coordinació Territorial i Metropolitana.

El consistori denuncia així mateix que els anuncis estaven promovent la cria indiscriminada d’animals i, en definitiva, afavorint-ne l’abandonament, una cosa contrària al benestar dels animals i als principis bàsics de la tinença responsable. En aquest punt, fonts municipals recorden que al Centre d’Acolliment d’Animals de companyia de Barcelona hi ha més de 300 gossos i gats que esperen ser adoptats.

Si bé la llei preveu sancions de fins a 600.000 euros i la prohibició d’actuar en territori espanyol durant dos anys, l’Ajuntament de Barcelona ha decidit iniciar l’expedient amb una proposta de sanció «per l’import sota el llindar» que preveu la llei «per prudència jurídica», ja que mai s’ha sancionat aquesta empresa i consideren just aplicar el principi de proporcionalitat.

Denúncia de FADDA

Notícies relacionades

L’expedient sancionador resol la denúncia formulada per l’associació FADDA (Fundació per l’Assessorament i Acció en Defensa dels Animals)El 2013 van iniciar una campanya legal per obligar aquestes plataformes a retirar i prohibir la publicació dels anuncis de venda d’animals que no complissin amb la llei de protecció animal i el 2015 van interposar una denúncia davant del Departament de Medi Ambient Natural de la Generalitat de Catalunya, si bé van quedar arxivades «per falta de voluntat» política de l’administració autonòmica, segons l’associació animalista.

El 2017, l’associació es va reunir amb l’Oficina de Protecció dels Animals de Barcelona –de l’Àrea d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat– i l’Ajuntament va recollir el guant el maig del 2019, després de constatar que aquestes pàgines no respectaven la normativa vigent i posaven en risc el benestar de l’animal.

Temes:

Animals