gentrificació

El Poble Sec demana que torni La Cuineta

El comerç, que portava 20 anys al barri, ha tancat a causa de l'especulació immobiliària

L'actual propietària, una promotora d'immobles, s'ha negat a renovar el contracte de lloguer

zentauroepp49934321 gisela190919163037

zentauroepp49934321 gisela190919163037

3
Es llegeix en minuts
Gisela Macedo

Al número 67 del carrer Roser ha tancat les portes el que durant gairebé 20 anys ha sigut un punt de trobada per als veïns del Poble SecLa Cuineta, un comerç de proximitat dedicat a la venda de plats preparats que regentava Zohra Chafedi, que cuinava plats locals i marroquins. Tenia clientela fixa: treballadors i veïns del barri, que més que compradors eren «una gran família», com explica la cuinera. La raó del tancament no ha sigut cap altra que la gentrificació il’especulació immobiliària, i és que la nova propietària de l’immoble s’ha negat a renovar el contracte de lloguer del local per, a canvi, arrendar pisos.

La lluita de Zohra i la seva família per poder continuar amb La Cuineta del Poble Sec va començar fa dos anys, quan van acudir al Sindicat de Barri del Poble Sec per demanar ajuda davant de la pressió que rebien per part de la propietària. Pepa Molina, portaveu del sindicat, assegura que «en cap moment es va plantejar renovar el contracte ni negociar. Ens vam trobar amb una negació constant i amb un maltractament cap a Zohra a nivell racista i classista». Així, a l’estiu del 2018, 30 entitats del barri i 500 veïns i clients de La Cuineta es van organitzar per recollir firmes i donar suport a la causa, però la nova propietària tampoc va voler dialogar, almenys fins que el primer pis de l’immoble que havia comprat va ser ocupat. Arran d’això, al març d’aquest any van començar unes negociacions, però tres mesos després i de forma unilateral la propietària va decidir no renovar el contracte.

Ara a la planta baixa del bloc viu un número desconegut de persones, suposadament col·locades per la propietària per custodiar el local, fet que causa gran malestar entre els residents: «On hi havia un menjador per al barri, ara hi ha un espai buit de vida, inutilitzat i, a més, amb un grup de gent que està totalment desvinculat del barri, que falta el respecte als veïns i genera conflictes», ha manifestat Molina en roda de premsa

Els habitants de la zona lamenten la pèrdua del comerç, que per a ells feia una important funció social, com tants altres que han hagut de baixar la persiana per donar pas a terrasses i pisos per a turistes, dos negocis que «no estan orientats a atendre les necessitats reals dels veïns», ha argumentat Xavi Latorre, portaveu de l’associació ‘Cooperasec’. 

El Poble Sec perd la vida de barri

La raó d’aquesta expulsió de comerç popular, asseguren, sempre solen ser les mateixes: la pressió de les immobiliàries i les pujades abusives dels lloguers. Una de les veïnes que trobarà a faltar La Cuineta és Ingrid, una dona alemanya que viu des de fa poc més de quatre anys al Poble Sec. «Zohra ha sigut molt important al meu dia a dia. Tenia una oferta àmplia i com a persona és una joia», explica. Una altra exclienta és Clàudia Conde, que porta 25 anys al barri i coneix la família de tota la vida: «Hi anava a comprar cada setmana. El menjar era molt bo, molt barat i l’atenció era formidable. Zohra és una amiga del barri», diu.

A més, Conde lamenta que el cas de La Cuineta no és una excepció. A la plaça de Santa Madrona, per exemple, hi havia una floristeria que va haver de tancar perquè li van pujar el lloguer i ara, al seu lloc, hi ha un pis pel qual demanen 1.500€ al mes. «La gent del barri no pot pagar això, per això els veïns que lloguen han de marxar i, al final, només es poden quedar els propietaris, que generalment són persones grans. Als joves els resulta impossible continuar vivint al barri», diu.

Una promotora immobiliària, l’actual propietària

Notícies relacionades

Al portal idealista.com apareix un anunci per llogar la primera planta de l’edifici de La Cuineta, pel qual demanaven 750€ al mes. Actualment l’anunci està desactivat. Avui, la direcció de La Cuineta apareix al registre mercantil com una propietat d’A & L BALABAUD CONSULTORIA SL, una societat que té com a activitat la promoció immobiliària. Com a administradora única apareix Anita Monique Marie Kervevant Ep Balabaud, una excol·laboradora d’una immobiliària de luxe anomenada Barnes Barcelona.

Malgrat el conflicte, la família de Zohra, els membres del Sindicat de Barri del Poble Sec i els veïns de la zona encara no han perdut l’esperança d’entaular una nova negociació amb Kervevant perquè La Cuineta pugui tornar al Poble Sec. Per això, aquest dijous al matí han aixecat la veu davant de la persiana baixada del número 67 del carrer Roser amb la consigna ‘La Cuineta es queda al barri’.