SEGURETAT CIUTADANA

La batuda al Metro localitza 43 carteristes reincidents

Antiavalots del cos català i agents de la UCRIF han activat controls a les estacions de Diagonal i Sagrada Família

En el tren suburbà es cometen el 30% del total de furts de la capital catalana, molts protagonitzats per delinqüents habituals

fhcaymlgnxjpzep0 / periodico

4
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez

Els Mossos d’Esquadra i el Cos Nacional de Policia (CNP) han activat aquest dimarts a les 13.00 hores el primer operatiu del pla Draga per treure del metro carteristes reincidents. Segons fonts policials, aquesta col·laboració entre cossos serà "estable" durant les pròximes setmanes tot i que la seva "cadència" no serà "diària" si no gradual. "En dues hores", ha subratllat la inspectora Mónica Luis, a càrrec de l’Àrea de Seguretat del Transport Metropolità (ASTMET), s’han identificat "43 persones d’interès" per a un dispositiu que pretén localitzar furtadors que operen al tren suburbà de la ciutat per comprovar si tenien "ordres de detenció pendents" o es trobaven en "situació irregular".

D’aquestes 43, una ha sigut detinguda per un requeriment judicial i 30 més han sigut traslladades a dependències de la policia estatal a la Verneda perquè no tenien papers. La resta ha quedat en llibertat. L’inspector en cap de la Unitat Contra Xarxes d’Immigració Il·legal i Falsedats Documentals (UCRIF) del CNP a Catalunya, Pedro Santos, ha explicat que al llarg d’aquest dimarts es treballarà amb la trentena de "delinqüents" que poden ser "expulsats". 

El primer pas que faran els agents de l’UCRIF serà intentar identificar-los perquè alguns tenen més d’una identitat i oculten la veritable, segons l’inspector Santos. Després, si són extracomunitaris, "es contactarà" amb el jutjat en el qual tenen causes pendents amb la justícia per demanar permís per expulsar-los. Si aquest el concedeix, es preguntarà als països d’origen si els reconeix com a ciutadans d’aquest estat per procedir a la seva deportació. Quan aquest procés s’hagi completat, ingressaran en el Centre d’Internament d’Estrangeria (CIE) de la Zona Franca i seran enviats de tornada al seu país en un termini de 60 dies. 

Tant Luis com Santos han remarcat que els 43 identificats han sigut "seleccionats" pels agents de l’ASTMET que treballen diàriament a les instal·lacions subterrànies de TMB perquè tenen antecedents per furts al metro. "No perquè siguin estrangers", han remarcat. Entre els identificats hi ha ciutadans de deu nacionalitats diferents

Dos controls a Sagrada Família i Diagonal

Els agents han desplegat aquest migdia dos controls a les estacions de Diagonal i Sagrada Família, totes dues de la línia blava (L-5), especialment freqüentades pel turisme, ja que connecten l’artèria comercial del passeig de Gràcia amb el temple de Gaudí.  Entre les dues parades, agents de paisà de l’ASTMET distribuïts a les andanes i dins dels vagons, han anat agafant sospitosos habituals. També ho han fet gràcies a les càmeres de seguretat de TMB. Diversos policies es trobaven dins de les sales de monitors per donar l’avís cada vegada que detectaven un rostre 'familiar'. 

Al tren suburbà patrullen d’uniforme i –sobretot– de paisà desenes d’agents tant dels Mossos com de la Guàrdia Urbana. Aquest dimarts, no obstant, els policies de l’ASTMET de la policia catalana han col·laborat per primera vegada amb diverses dotacions de la Brigada Mòbil (Brimo) i de l’UCRIF de CNP en el marc del 'Draga', dissenyat per combatre els furts en un lloc el creixement del qual ha sigut "exponencial", en paraules de la inspectora Luis. 

Al metro de Barcelona actuen diàriament una mitjana decent carteristes habituals, que acaben protagonitzant el 30% del total de furts que es registren a la capital catalana. Molts d’aquests, segons fonts policials, són ciutadans procedents de Xile i de Bòsnia. Entre els lladres localitzats aquest dimarts també n’han aparegut quatre d’origen georgià que ja van ser investigats pel CNP després de l’operació desplegada fa quatre mesos a l’institut on es rodava la sèrie 'Merlí' de TV3. Aquella intervenció era contra un centenar de ciutadans procedents de Geòrgia que s’havien especialitzat en el robatori amb força en domicilis. Alguns van ser retornats al seu país d’origen però d’altres van tornar al carrer. Un va morir al barri de la Mina (Sant Adrià de Besòs) durant una baralla amb veïns de l’edifici Venus al qual havia acudit a comprar heroïna. Segons va comprovar la policia catalana, la majoria dels lladres de cases del 'Merlí' eren toxicòmans.   

Notícies relacionades

Des que a l’estiu del 2017 el Tribunal Suprem va resoldre en una sentència que els furts no es podien acumular resulta molt difícil que sobre els carteristes, amb independència de com d’hiperactius i reincidents siguin, hi caiguin penes que vagin més enllà de les multes econòmiques. Una sanció que, lluny de tenir efecte disuassiu, convoca el contrari: que continuïn furtant amb més ímpetu per sufragar les multes, remarquen fonts policials. L’any passat, els Mossos van actuar en 4.303 robatoris i furts que, majoritàriament, havien comès lladres reincidents.

En l’operació Draga hi han participat en total cent efectius, 79 dels quals (50 mossos i 29 del CNP) desplegats al metro més una vintena també de la Policia Nacional que es faran càrrec dels detinguts que traslladin a la comissaria de la Verneda.