tensió a l'eixample

Una baralla a ganivetades destapa un assentament de barraques al centre de Barcelona

Els habitants del solar abandonat, a l'avinguda del Paral·lel, antic teatre Talia, van arribar fa pocs mesos

La baralla, dissabte a la matinada, eleva a quatre els ferits de ganivet en tres dies a la ciutat

zentauroepp49431286 barcelona 13 08 2019  sociedad   antic teatre talia  ahir va190813210247

zentauroepp49431286 barcelona 13 08 2019 sociedad antic teatre talia ahir va190813210247

4
Es llegeix en minuts
Guillem Sànchez

Una baralla entre dos homes es va saldar dissabte a la matinada amb un doble apunyalament en un solar situat a la cantonada del’avinguda del Paral·lel amb el carrer del Comte Borrell de Barcelona. Cap a les dues de la matinada, els veïns van sentir crits procedents de la parcel·la i van trucar al 112. Agents de la Guàrdia Urbana van arrestar un dels dos homes i una ambulància del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) va traslladar el ferit més greu a l’Hospital Clínic. El primer ha ingressat provisionalment a la presó i el segon, que es recuperarà dels talls, esperarà en llibertat la celebració del judici. L’incident eleva a quatre els ferits a ganivetades en tres dies a la ciutat –diumenge i dilluns n’hi va haver dos més a Pla de Palau i albarri de la Ribera–i ha tret a la llum que en aquest solar, ubicat al cor de Barcelona, hi ha un assentament de barraques.

Completament envoltat per una tàpia de dos metres d’altura, sobre la qual s’aixequen plafons de publicitat de grans dimensions, i protegit per arbres que tapen el camp de visió a la majoria de balcons, el recinte s’ha convertit en la residència d’una desena de ciutadans procedents de Romania que es guanyen la vida recollint ferralla, segons han explicat dos dels habitants a aquest diari. Dos d’ells van protagonitzar la baralla aquest cap de setmana. Les barraques –n’hi ha mitja dotzena–s’han aixecat contra la paret de l’únic bloc adjacent a aquest recinte triangular de 758 metres quadrats i la tàpia de Paral·lel.

Assentament recent 

Mentre van durar les obres que l’ajuntament va fer a l’avinguda del Paral·lel, farà uns dos anys, aquest terreny del número 100-102 va ser utilitzat per aparcar-hi la maquinària i instal·lar mòduls prefabricats dels operaris. Quan es van acabar, el solar va quedar buit novament. Va ser més tard quan van arribar els actuals habitants d’un recinte que fa més de 30 anys que està abandonat.

Periòdicament, segons recorden treballadors municipals, aquest ha sigut un lloc on han habitat de forma esporàdica alguns indigents. Esther Arenós, que viu a l’edifici enganxat al recinte des de fa 31 anys, detalla que l’assentament ha agafat forma en les últims mesos. I que, després de la baralla a ganivetades de la matinada de dissabte passat, diversos veïns van comunicar personalment aquesta situació a la Guàrdia Urbana i als Mossos d’Esquadra que havien acudit a sufocar la baralla.

Vista aèria del campament, aquest dimarts a la tarda. / Elisenda pons

Tal com ha pogut comprovar aquest diari, els llogaters actuals han aixecat mitja dotzena de vivendes, amuntegant retalls de mobles i somiers, i han habilitat un espai precari per rentar-se i cuinar. Contra la tàpia del carrer del Comte Borrell deixen carros i munts de ferralla, la feina que alimenta la majoria de membres d’aquesta comunitat, integrada per homes i dones. 

Afectat pel pla de vivendes socials 

Des de l’Ajuntament de Barcelona es remarca que la parcel·la, de propietat privada, és una de les set que, tal com es va aprovar en una sessió plenària celebrada el 29 de març del 2019 s’adquiriran duent a terme “els tràmits necessaris per compra o per expropiació”. El pla municipal preveu edificar en aquest terreny vivendes públiques. Avui dia, matisen, l’amo de l’espai continua sent un particular, ja que la compra encara no s’ha fet. No obstant, diuen, el d’aquest assentament és un problema “amb data caducitat”, perquè el canvi de mans no trigarà a fer-se.

Construït el 1900 i enderrocat el 1988, el Talia va ser el segon teatre que es va aixecar al Paral·lel, després de l’Espanyol (el més antic, que data del 1892). El local va alternar temporades de teatre i de cine, fins que el va comprar el còmic Paco Martínez Soria i es va convertir en un espai dedicat exclusivament a representacions sobre l’escenari. En els seus 88 anys d’història, i davant de les 1.000 localitats que tenia la seva platea, van passar noms com La Bella Dorita, Nacha Guevara, Paco Morán o el mateix Martínez Soria.

Notícies relacionades

L’historiador local Miquel Badenes, autor d’‘El Paral·lel, història d’un mite’ (1998), recordava, tal com va recollir aquest diari en una notícia publicada a finals del 2016, que els últims dies del teatre dempeus van ser un tràmit vergonyós. “Va ser lamentable la pressa que es van donar per demolir-lo. ¡Si Don Paco aixequés el cap! Trist final el del Talia-Martínez Soria al ser venut per la família a una immobiliària, que es va apressar a fer-lo caure, i el va convertir en un solar mal tancat a l’espera d’aconseguir una requalificació urbanística que els permeti edificar a la seva conveniència”. Un destí augurat per Badenes que finalment, i si es compleixen els plans municipals, no es complirà malgrat que l’espera s’ha allargat 30 anys. 

Quatre apunyalats i dos morts

En els últims tres dies quatre persones han resultat ferides per armes blanques a Barcelona. Als dos inquilins de l’assentament de Paral·lel s’hi sumen l’apunyalament de dilluns a la nit al Pou de la Figuera (barri de la Ribera) i el de la matinada de dimarts a Pla de Palau (barri del Born). Un balanç de violència que s’agreuja amb la troballa dels Mossos dilluns a primera hora del matí del cos semidespullat d’una dona sueca de 46 anys al passeig de Can Tunis –l’autòpsia ha confirmat que va ser assassinada– i l’homicidi dijous passat d’un home marroquí de 45 anys, pacient de la narcosala de la placeta de Comerç, que va ser brutalment colpejat amb una ampolla durant una altra baralla que va mantenir amb usuaris del mateix centre sanitari.