Janet Sanz: "Si algú pensa que amb polítiques de seguretat resoldrem el problema del 'top manta', s'equivoca"

La segona tinent d'alcalde defensa la regulació hotelera i no creu que a la ciutat hi hagi un problema d'inseguretat

Assegura que la gestió de la venda ambulant és la mateixa que en l'anterior mandat i admet que la van incomodar els vots de Valls

entrevista janet sanz / periodico

7
Es llegeix en minuts
Toni Sust

Janet Sanz, la segona tinent d’alcalde de l’ajuntament, ha sigut aquesta setmana alcaldessa accidental de Barcelona. Responsable d’Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat, encara el seu tercer mandat, el segon en el govern. Creu que el top manta no es resoldrà amb polítiques de seguretat, que és la solució que encapçala el PSC, el seu soci de govern. Admet que els vots de Manuel Valls, decisius per reelegir Colau, la van incomodar.

¿L’última sèrie que ha vist?

El conte de la serventa.

Imagini una sèrie ambientada a Barcelona el 2023: governa el PSC i vostè encapçala un grup de cinc regidors.

No ho veig. A més, ara mateix tinc un compromís molt clar, quatre anys governant amb l’alcaldessa, Ada Colau. Em sento privilegiada per poder dirigir amb 35 anys i per segona vegada una àrea com la meva. És un luxe i un honor. El més bo per a la ciutat és que ara tenim una de les líders més valorades d’Espanya, fins i tot d’Europa.

Però aquesta líder tan valorada va perdre vots i un regidor en les municipals del maig i tot i que per molt poc, va ser derrotada. Per continuar governant va haver de pactar amb el PSC i comptar amb un recolzament extern. ¿La van incomodar els vots de Manuel Valls?

 Haver de comptar amb els vots de Valls perquè prosperés el nostre pacte amb el PSC em va resultar incòmode, però sabíem que era una cosa molt puntual, que no ens condicionava i que ens permetia garantir les polítiques que portàvem fent quatre anys.

"Haver de comptar amb els vots de Valls perquè prosperés el nostre pacte amb el PSC em va resultar incòmode, però sabíem que era una cosa molt puntual"

En vista de les seves primeres setmanes, de l’abordatge del ‘top manta’, del discurs de la seguretat, ¿és aquest un govern del PSC?

És un govern compartit, tenim una única veu i un acord que així ho expressa. Segur que jo diria les coses d’una manera diferent de com les diu un altre regidor del PSC, com la forma en què s’expressa el tinent d’alcalde de Seguretat (Albert Batlle) sobre alguns dels temes vinculats al top manta. Però no hi ha canvis sobre el que ja feia la ciutat de Barcelona. Les operacions de saturació (ocupar policialment l’espai de la venda ambulant perquè no es produeixi) ja existien.

La intensitat era diferent.

Hi va haver dues operacions en el mandat anterior. I ara se n’ha fet una.

"Segur que jo diria les coses d’una manera diferent de com les diu un altre regidor del PSC. Com la forma en què s’expressa el tinent d’alcalde de Seguretat (Albert Batlle)"

Dues en quatre anys i una en els primers 15 dies de gestió.

La diferència no és que l’ajuntament no volgués desenvolupar aquestes polítiques, és que faltaven mossos. I feia molt que advertíem la Generalitat que no treballava com ho havia de fer. Els dèiem que necessitàvem una política coordinada entre policies així com un abordatge social i laboral, una cosa que també va dir l’altre dia Collboni.

Batlle ha advertit que la tònica del mandat serà impedir la presència dels manters.

Però sempre amb un abordatge social. En el discurs de Batlle figura aquesta complexitat. Si algú pensa que amb polítiques de seguretat resoldrem el problema del top manta, s’equivoca de ple.

¿I com fer llavors que surtin dels carrers?

La resolució definitiva d’aquesta qüestió és complexa. Una llei d’estrangeria injusta que en el millor dels casos torna els immigrants al seu país passant per un CIE no és una resposta normal.

¿Intentarà de nou el govern tancar el CIE?

Iniciem un procés d’una complexitat jurídica que no se’ns escapa, però hi havia irregularitats vinculades amb les llicències. L’ajuntament farà tot el que pugui per tancar el CIE: és una pseudopresó i no respecta els drets de les persones.

"L’ajuntament farà tot el que pugui per tancar el CIE: és una pseudopresó i no respecta els drets de les persones"

¿Hi ha un problema de seguretat a Barcelona? El nombre de delictes indica que sí.

En furts i robatoris. El que veig en el meu entorn és una enorme preocupació per l’emergència climàtica. No identifico una percepció superior d’inseguretat. Hi ha altres temes més prioritaris per al meu entorn, com la precarietat laboral. No nego un problema subjectiu d’inseguretat. Els indicadors diuen que hi ha temes en els quals hem de millorar. Per a això hi ha un tinent d’alcalde de Seguretat.

“El que veig en el meu entorn és una enorme preocupació per l’emergència climàtica. No identifico una percepció superior d’inseguretat”.

La impressió és que la ciutat ha fitxat un superpolicia.

No tenim un comissari de policia. Un dels regidors té molta experiència en seguretat i comptem amb ell per desenvolupar aquestes polítiques, molt similars a les del mandat anterior.

No és el que sembla. ¿No es va relaxar el govern en seguretat en el mandat anterior?

No, ni de bon tros. Al contrari. És un rumor que es va intentar instal·lar.

¿No creu que la Guàrdia Urbana es va sentir abandonada?

L’alcaldessa era la responsable política, la Guàrdia Urbana tenia la màxima protecció.

Janet Sanz, dilluns passat a l’Ajuntament de Barcelona. / JOAN CORTADELLAS

¿Veurem la connexió del tramvia d’una vegada?

Aquest és el mandat del tramvia, de la connexió, almenys, fins a Verdaguer.

¿Què li diu a un barceloní que tingui una Vespa comprada fa 40 anys? ¿Quan s’activi la zona de baixes emissions, se la menjarà amb patates?

La podrà utilitzar els caps de setmana i cada dia a partir de les 20.00. En un context d’emergència climàtica, s’ha d’anar en transport públic. ¿És normal que els vehicles contaminants passin al costat de les escoles i afectin el creixement dels nens? Al setembre protegirem aquests nens amb 85 mesures específiques en escoles de l’Eixample per allunyar vehicles dels centres educatius.

Aquesta setmana s’han conegut diverses sentències en contra del PEUAT, la regulació que va limitar la creació d’hotels. Algunes qüestionen part del pla i alguna advoca per la seva anul·lació. ¿Està en perill?

Si el PEUAT no existís ens l’hauríem d’inventar. Ho tenim molt clar. Hi havia una necessitat de posar ordre a una situació en la qual no n’hi havia. En termes generals, les sentències avalen el PEUAT. És una mesura pionera, necessària, molt valenta, que va comptar amb un nivell de seguretat jurídica brutal: és solvent i rigorós. ¡Quantes ciutats ens han preguntat per aquesta regulació!

¿Quines?

París, Madrid, Berlín, Londres, Roma, Venècia.

El govern ha dit que demanarà un aclariment al TSJC abans de recórrer al Suprem.

Estem preparant la petició d’aclariment. Hi ha marge. El primer recurs que hauríem de presentar seria a mitjans d’octubre.

"El PEUAT i el 30% són mesures pioneres, molt valentes, que genern moltes resistències i reticències del sector privat, que no vol complir-les"

Vostè va dir que la majoria política que va recolzar el PEUAT seria ara fins i tot més àmplia. ¿Si una sentència es carregués el pla, el govern crearia un nou PEUAT?

La situació és incerta judicialment. La sentència que parla de la hipotètica nul·litat íntegra no l’acaba concretant. Abans de crear un nou PEUAT en tenim un per defensar.

¿La imposició del 30% de vivenda assequible en promocions i rehabilitacions serà el següent front d’una guerra judicial amb el sector privat?

El que és evident és que el PEUAT i el 30% són mesures pioneres, molt valentes, que generen moltes resistències i reticències del sector privat, que no vol complir-les. Però el 30%, com el PEUAT, ha vingut per quedar-se. Ja tenim unes 20 sol·licituds de llicències d’obres majors susceptibles de veure’s afectades per la mesura.

Tornant al principi, ¿està convençuda que al final del mandat el govern no serà vist com del PSC?

Serà compartit per Barcelona en Comú i el PSC. I esperem que ERC participi de moltes de les decisions que prenguem.

"Que algú com Jaume Asens portés Foment en el Govern central em facilitaria molt la vida".

¿Té ganes de pactar coses amb Elisenda Alamany?

Tinc ganes de pactar amb ERC i amb qualsevol dels seus regidors, entre els quals Elisenda Alamany, sempre en benefici de la ciutat.

Notícies relacionades

Si hi hagués Govern PSOE-Podem, elegeixi un ministeri per a Asens i un per a Pisarello.

Podem hauria de dirigir la política de Vivenda d’aquest Govern. I que algú com Jaume Asens portés Foment em facilitaria molt la vida.