Problemes de comunicació en el suburbà

Sis estacions de metro de l'L-4 pateixen una llarga apagada de mòbils

TMB assegura que la responsabilitat de la falta de cobertura és de les empreses de telefonia

Passatgers en ruta es mostren sorpresos per converses i música que es tallen de cop

zentauroepp49349267 metro l4 cobertura movil190806181342

zentauroepp49349267 metro l4 cobertura movil190806181342

2
Es llegeix en minuts
Óscar Hernández
Óscar Hernández

Periodista

ver +

Una dona que acaba d’entrar a l’andana de Passeig de Gràcia nota de sobte que se li talla la música que està escoltant. Un estudiant comprova que no pot continuar jugant a l’entrar a l’estació de Jaume I. Un funcionari nota que no li passen les pàgines del seu llibre electrònic. Tots tres són passatgers de l’L-4 (groga) que han patit les conseqüènciesd’una misteriosa apagada de mòbils que des de ja fa dues setmanes afecta, com a mínim, les estacions de Girona, Passeig de Gràcia, Urquinaona, Jaume I, Barceloneta i Ciutadella-Vila Olímpica.

Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) és conscient del problema ja que no només ha rebut queixes d’usuaris, sinó que també els seus empleats ho han notat i han avisat. No obstant, l’empresa pública afirma que "el problema no depèn de Metro de Barcelona sinó de les companyies telefòniques". Afirma que aquestes instal·len els repetidors en diferents trams i comparteixen tota la xarxa. I que són elles i no TMB les que han de resoldre les incidències. Aquest diari ha intentat aconseguir la versió de dues d’aquestes companyies, Movistar i Vodafone, sense aconseguir-ho, probablement per les vacances.

Passatgers i també empleats

Els problemes de cobertura afecten els passatgers, però també els empleats. "Nosaltres tampoc podem utilitzar els nostres mòbils i ja ho hem comunicat a l’empresa", explica una empleada de TMB a l’estació de Jaume I. Els maquinistes, no obstant, sí que poden comunicar-se sense problemes ja que utilitzen un altre sistema. El mateix passa amb els vigilants de seguretat, que utilitzen emissores de ràdio pròpies amb diversos canals. "Però és veritat que no podem utilitzar el mòbil en algunes parades", indica un.

Els que tenen menys mitjans i, per tant, pateixen més els problenas de cobertura, són els voluntaris de Patrulles Ciutadanes, que rastregen la xarxa del metro a la recerca de carteristes. "Fa molts dies que notem que falla la cobertura, però no només a la línia 4, també a la 5, però com que anem en parelles no necessitem trucar pel mòbil quan actuem", explica una de les voluntàries. Curiosament, el tram de l’L-4 sense cobertura (Vila Olímpica-Girona) és un dels més utilitzats pels turistes, víctimes principals dels carteristes. I a més, els policies que els persegueixen també es comuniquen per whatsapp entre ells, ja que els 'pockets' o emissores de butxaca dels Mossos d’Esquadra, no tenen bona cobertura en el suburbà.

Ni música, ni trucades

Notícies relacionades

Les anècdotes que es produeixen per l’apagada de mòbils són molt variades. "Estava sentint música i, de sobte, s’ha tallat. I ahir havia de trucar i no vaig poder", explica Montse Cobos, administrativa de 46 anys, a l’andana de Passeig de Gràcia. Dues parades després, a Jaume I, Shishir Panta, estudiant nepalès de 26 anys, no para de tocar la seva pantalla del mòbil contrariat "No puc continuar jugant. Diu que no tinc servei. Ho han d’arreglar. Em passa des de fa dues setmanes", explica.

Ja de nou dins d’un metro, en direcció a Joanic, un usuari, dels pocs que continuen utilitzant el mòbil, prem a la pantalla i el guarda. "Llegia un llibre, però ja no carrega les pàgines. Haurien d’avisar que no hi ha cobertura com fan al metro de Madrid", es queixa Ángel Garcia, funcionari de 56 anys.