JORNADA MARCADA PER LA PLUJA I EL VENT

Pluja torrencial a Barcelona: més de 40 litres en mitja hora

El telèfon d'emergència 112 ha rebut 437 trucades fins a les 13.00 hores relacionades amb 344 incidents

fuerte tormenta en la diagonal 27072019 / periodico

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

La intensa pluja caiguda aquest migdia sobretot en l’entorn de Barcelona ha provocat petites inundacions, caigudes d’arbres i problemes de trànsit en diverses vies, entre elles l’AP-7, segons els serveis d’emergències, que des de les 13.00 hores han rebut més de 400 trucades.

El servei de meteorologia Meteocat ha informat que, a la ciutat de Barcelona, s’han recollit 42,8 litres per metre quadrat en trenta minuts, xàfecs que han anat acompanyats per fortes ratxes de vent, com les registrades a la zona universitària, que han assolit els 55 quilòmetres per hora. La quantitat d’aigua caiguda en tan poc temps ha portat l’Ajuntament de Barcelona a activar el pla d’emergències per la incapacitat dels sistemes de drenatge de succionar la pluja.

El servei d’emergències 112 ha rebut des de les 13.00 hores un total de 437 trucades, de les quals 344 estaven directament relacionades amb la pluja. La majoria s’han fet des de les comarques del Barcelonès, el Baix Llobregat i el Vallés Occidental. Aquest servei ha rebut 214 trucades des de Barcelona ciutat, 27 des de Sant Feliu de Llobregat i 21 des de Sant Just, totes dues localitats al Baix Llobregat.

Els Bombers de la Generalitat, per la seva part, han rebut des de les 11.00 hores un total de 123 avisos, la majoria del Baix Llobregat. Els bombers han actuat en petites inundacions i en la retirada d’arbres caiguts en la via pública.

Talls i retencions a les carreteres

El Servei Català de Trànsit (SCT) ha indicat que la pluja ha ocasionat retencions importants a l’autopista AP-7, en els trams nord i sud; a l’autovia C-17, que uneix Barcelona amb Ripoll; i a l’autovia B-23, que enllaça Barcelona amb l’AP-7 al Baix Llobregat.

Les pluges han provocat també corriments de terres a les carreteres C-532, a l’altura de Santa Sadurní d’Anoia (Barcelona); la C-243A, a Subirats, i a la BP-1103, a Marganell (Barcelona). Les tres continuen tallades en aquests municipis. Fonts de Trànsit han informat que la pluja no ha ocasionat accidents amb ferits a les carreteres catalanes.

Carrers inundats

Els tuitaires inunden les xarxes amb imatges dels carrers de Barcelona, alguns com Balmes convertits en autèntics rius:

Intervals ennuvolats a la resta del país

A la resta del país s’experimentaran intervals ennuvolats però sense pluges. Quant a les temperatures, a la Península continuaran baixant, tot i que a la zona del llevant no serà el cas, especialment a la Comunitat Valenciana, Múrcia i Almeria. Així, a la Comunitat Valenciana i a la Regió de Múrcia la temperatures podran superar els 35 graus centígrads (ºC).

Notícies relacionades

Diumenge 28 de juliol la situació s’estabilitzarà i, tot i que a les comunitats del Cantàbric i al Pirineu predominarà el cel cobert i amb pluges, al llarg del dia remetran i de nou “sortirà el sol”. Així mateix, encara quedarà una mica d’inestabilitat a Catalunya, sobretot al nord, on podrà haver xàfecs tempestuosos puntualment intensos.

Finalment, a la resta del país predominarà un ambient clar i sense núvols, amb temperatures que començaran a pujar pràcticament a tota la Península. Tot i així, les temperatures baixaran a la regió del Mediterrani, on precisament havien pujat el dia anterior.