Una problemàtica social

Batlle planteja el "retorn" al seu país dels 'menes' que viuen als carrers de Barcelona

"Un nen sempre estarà millor amb la seva família, per problemàtica que pugui ser, que vivint als jardins de Sant Pau, argumenta el tinent d'alcalde

L'associació Exmenes i membres d'ERC critiquen la proposta, en part per il·legal

zentauroepp48991141 barcelona  08 07 2019 reportaje para ilustrar tema sobre men190708174004

zentauroepp48991141 barcelona 08 07 2019 reportaje para ilustrar tema sobre men190708174004 / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El flamant tinent d’alcaldia de Seguretat de Barcelona, Albert Batlle, ha posat sobre la taula aquest dilluns el "retorn assistit" dels menors estrangers no acompanyats que viuen al carrer.

En declaracions a SER Catalunya, Batlle ha argumentat que la legislació "parla sempre de l’interès superior del menor". "¿I quin és l’interès superior? Tenir un entorn social, familiar i comunitari, per conflictiu que pugui ser aquest entorn. Un nen sempre estarà millor amb la seva família, per problemàtica que pugui ser, que vivint als jardins de Sant Pau o al Pou de la Figuera", ha assegurat.

Batlle va assegurar que el terme "expulsió" no forma part del seu vocabulari, i ha insistit en "retorns assistits", perquè "una cosa és enviar-los i una altra és que aquesta tornada sigui acompanyada".

No obstant, aquest posicionament de Batlle dista del plantejament de la legalitat. En el cas dels menors estrangers no acompanyats, el retorn només és plantejable si els nens estan d’acord a tornar amb les seves famílies al Marroc. I molts d’ells, entrevistats per EL PERIÓDICO, prefereixen malviure a la ciutat abans que tornar amb les seves famílies.

Tornar nens al seu país d’origen sense que sigui voluntari només és possible amb menors de 12 anys. Si no, aquest procediment és, directament, il·legal. Aquesta opció del retorn, a més, s’ha de plantejar al cap de tres mesos de la seva arribada a Espanya i després de comprovar que la seva llar al Marroc és un lloc segur. Si no és així, ja se’ls comença a tramitar la documentació per accedir a la residència legal a Espanya. 

L’associació Exmenes ha criticat la proposta a través de les xarxes socials. Han qualificat d’"irresponsables" les declaracions de Batlle, i han avisat que el retorn assistit no frenarà els joves que "migren per tenir un futur millor". Han demanat a l’alcaldessa, Ada Colau, que Barcelona sigui una ciutat d’acollida, no de retorn. "Esperem que els discursos de fa anys en favor de la immigració no quedin ara en paper mullat".

Notícies relacionades

Ja han començat a ploure les primeres crítiques des d’Esquerra Republicana, que és el partit que sosté la conselleria d’Afers Socials. El primer a reaccionar a través de les xarxes socials ha sigut el diputat republicà Ruben Wagensberg. 

Batlle també ha volgut deixar clar que la solució amb aquests adolescents passa per tenir ajuts dels serveis socials, a més de comptar amb plans d’inserció per a ells. "És una cosa que demanarem als polítics que s’encarreguen d’aquests temes", ha assegurat el tinent d’alcalde.