malaltia laboral

TMB reconeix el primer treballador en actiu afectat per l'amiant

Tres jubilats estan malalts i un quart està en estudi

zentauroepp47889389 amianto190430194712

zentauroepp47889389 amianto190430194712 / MAR VILA

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) ha reconegut aquest dimecres el primer treballador en actiu del metro de Barcelona que pateix una malaltia "potencialment relacionada amb l’exposició a l’amiant", i per això es notificarà com a malaltia professional.

L’empresa ha informat aquest dimecres de la situació d’aquest treballador del metro, que continua en situaciód’incapacitat temporal i en observació, és a dir, de baixa laboral i al qual les anàlisis han ajudat a confirmar que pateix una malaltia que està relacionada amb l’exposició a l’amiant.

Juntament amb aquest cas, l’empresa ha reconegut que les patologies que pateixen tres jubilats del metrotambé estan relacionades amb l’exposició a l’amiant i actualment estudia el cas d’un quart treballador, també jubilat.

Malaltia professional

El cas d’aquest primer treballador en actiu es notificarà com a malaltia professional, tal com preveu el reial decret 1299/2006, que estableix el quadro de malalties professionals en el sistema de la Seguretat Social i el criteri de notificació i registre, "cosa que no vol dir que la causa certa de la malaltia sigui l’amiant", ha precisat TMB.

L’empresa no ha facilitat més informació sobre la malaltia d’aquest treballador, que treballa a l’àrea de manteniment del metro, per no vulnerar la protecció de dades i la confidencialitat mèdica.

TMB ha assenyalat, a més, que s’ha establert un nou cas d’un altre treballador amb manifestacions pleurals, i amb aquest s’eleven a 27 els empleats del metro de Barcelona en actiu afectats per aquesta situació clínica.

Dels 27 casos que continuen desenvolupant la seva feina i que no estan de baixa laboral, 24 són engruiximents pleurals, dues plaques pleurals no calcificades i una placa pleural calcificada.

"Cap d’aquests casos es pot considerar una patologia greu i no ha requerit tractament mèdic; només s’ha recomanat un control periòdic més freqüent dins del programa de vigilància", ha afirmat l’empresa en un comunicat.

Visites mèdiques

A començaments del juliol, dels 1.064 treballadors convocats a una visita mèdica ja havien acudit a la cita 976, cosa que equival al 92%, segons dades de TMB.

Notícies relacionades

Aquestes dades han sigut comunicades aquest dimecres als membres del comitè de seguretat i salut de TMB, als quals s’ha indicat que ja s’han fet 46 visites a personal jubilat de l’àrea de manteniment del metro i que dos d’ells ja estaven diagnosticats de malalties relacionades amb una potencial exposició a l’amiant.

Un tercer també ha sigut diagnosticat en el mateix sentit i un quart treballador jubilat ha sigut derivat als especialistes perquè estudiïn el seu cas.