El nou mandat

L'oposició, menys Valls, amenaça Colau de tombar-li el cartipàs

ERC, JxCat, Ciutadans i el PP denuncien que el govern els vol deixar sense presidir les comissions i els districtes i laminar-li el personal

Recorden que sumen els 21 regidors de la majoria absoluta i exigeixen al govern que convoqui una reunió conjunta amb ells

zentauroepp48648065 barcelona s new mayor ada colau walks next to jaume collboni190616124301

zentauroepp48648065 barcelona s new mayor ada colau walks next to jaume collboni190616124301 / ALBERT GEA

3
Es llegeix en minuts
Toni Sust

Quan falta menys d’una setmana perquè Barcelona celebri el ple del cartipàs, que definirà el repartiment de tasques del govern i també dels recursos dels quals disposa l’oposició, aquesta ha comparegut gairebé en bloc per acusar l’alcaldessa, Ada Colau, i el seu soci, el cap de files del PSC, Jaume Collboni, d’intentar laminar-los i minimitzar la seva capacitat per fiscalitzar la tasca governamental, i per advertir que sense els seus vots no es podrà aprovar el cartipàs.

En concret, acusen el govern de voler reservar-se les presidències de les comissions municipals i de les dels districtes, que en el mandat anterior van recaure en edils de l’oposició. Però també denuncien que BComú i el PSC aposten per un repartiment del personal de recolzament d’un 75% per al govern i un 25% per a l’oposició, que, argumenten, els deixa sota mínims per desenvolupar la seva tasca.

"No sabem si la intenció de Valls és ser tinent d’alcalde a l’ombra", afirma Ciutadans sobre l’absència de l’ex primer ministre 

L’oposició ha actuat gairebé en bloc, perquè hi faltava un grup: ERC, JxCat, Ciutadans i el PP han subscrit una oferta de cartipàs i han comparegut junts per presentar-la, però no han comptat amb la participació de Barcelona pel Canvi, el grup de Manuel Valls i Eva Parera. Els quatre grups han remarcat que sumen els 21 edils que fixen la majoria absoluta, per la qual cosa els seus vots seran decisius en el ple de dimarts.

El regidor de Ciutadans Paco Sierra s’ha posat les botes comentant l’absència del que va ser el seu cap de cartell en les municipals: “El grup que falta és el màxim responsable que continuem amb el pitjor govern de la història democràtica del consistori. En política no hi ha res gratis. I, molt probablement, si el grup que falta no és aquí és perquè deu estar mirant de jugar a dues bandes. No sabem si la intenció de Valls és ser tinent d’alcalde a l’ombra”.

Igual que en el mandat anterior

“Han passat 24 dies des de la investidura”, ha recordat el regidor d’ERC Jordi Coronas, que ha remarcat com de rellevant que és que s’aprovi el cartipàs i el fet que mai abans s’ha deixat d’aprovar. I ha afegit: “El que demanem no és res fora del normal. És el mateix criteri que es va seguir en el mandat anterior. La presidència de districtes per tenir representativitat, la de les comissions per exercir cert control sobre l’activitat i les propostes d’acord del govern i tenir els recursos i els mitjans necessaris per fer la nostra feina. No venim a demanar la lluna perquè en siguem 21. No els posem contra les cordes. Ells ens han posat contra les cordes”.

Coronas ha explicat que els dos partits que formaran el govern no han volgut reunir-se amb els grups de l’oposició de forma conjunta, i que en les trobades individuals han reclamat les presidències de comissions i districtes, tot i que en una conversa informal han renunciat a les segones.

Document conjunt

Notícies relacionades

Quant al personal de recolzament, Coronas ha precisat que els quatre grups han proposat que l’oposició compti amb un 40% del total, malgrat que constitueixen el 56% del ple, i que el govern disposi del 60% restant. I ha afegit que la proposta del govern és quedar-se amb el 75% del personal. Si el cartipàs no s’aprova, “el govern tindrà un problema, però la ciutat també. És molt important que s’aprovi”, ha insistit Coronas, que ha reiterat que és necessària una reunió dels grups de l’oposició amb el govern. 

La petició concreta dels grups ha quedat registrada en un document. Reclamen dues presidències de comissió per a ERC (que tenen 10 regidors), una per a JxCat (cinc regidors) i una per a Ciutadans (quatre edils). Quant als 10 districtes, l’oposició demana cinc presidències per a ERC, tres per a JxCat i dos per a Ciutadans. També demanen un repartiment proporcional a la representació municipal en el consell de Barcelona Serveis Municipals (BSM), amb un representant per grup com a mínim.