DIVULGACIÓ CIENTÍFICA

El CosmoCaixa reobre les portes d''Univers': un viatge del 'big bang' a l'actualitat

La profunda remodelació de la sala expositiva permanent del museu de la ciència de Barcelona ofereix continguts actualitzats i totalment interactius

zentauroepp49000509 09 07 2019  barcelona reinauguracio espai univers al cosmoca190709170803

zentauroepp49000509 09 07 2019 barcelona reinauguracio espai univers al cosmoca190709170803 / Robert Ramos

3
Es llegeix en minuts
Luis Benavides
Luis Benavides

Periodista

ver +

De l’origen de l’univers als últims avenços científics. Aquest és el (vast) recorregut ofert per la nova sala expositiva permanent del CosmoCaixa, ‘Univers’, que obrirà les seves portes al públic el pròxim dijous 11 de juliol després de sis mesos tancada per reformes.  La renovació i actualització d’aquest espai de 3.500 metres quadrats ha comptat amb la col·laboració de científics reconeguts internacionalment, artistes i creatius del sector audiovisual i un pressupost de més de 7 milions d’euros.

El viatge interactiu que proposa ‘Univers’ arrenca amb una enorme campana que simula el ‘big bang’, la teoria més acceptada sobre l’origen de l’univers. “Volíem explicar-ho tot, i tot és molt. Per això vam decidir anar per ordre, des del principi”, explica el cap d’exposicions de ciència del CosmoCaixa, Javier Hidalgo, que destaca la "coherència argumental” de la renovada exposició com un punt fort d’‘Univers’, articulat  en tres grans fases com són Cosmos, Evolució i Fronteres. “Potser abans faltava aquest fil argumental i et podia fer la sensació que et deixaves moltes coses. Ara, a més, sempre sabràs en quin punt estàs”, afegeix Hidalgo, amb referència als tres colors que identifiquen cada mòdul amb les tres grans fases o eixos de la instal·lació.

El bust neandertal creat per l’artista Fabio Fogliazza en col·laboració amb un equip de paleoantropòlegs / ROBERT RAMOS

El fil cronològic acaba en una mena de capella amb forma de cervell que intenta mostrar la complexitat i la bellesa de l’estructura vascular del cervell humà. Pel camí, els visitants coneixeran Carletto, una interpretació revolucionària del possible aspecte d’un neandertal, i el funcionament d’un bioreactor, un dispositiu que permet cultivar algues que processades es poden convertir en combustible, adob o fins tot en aliment per a animals i humans.  

El factor estètic, la imatge, hi juga un paper fonamental, si bé el rigor científic és irrenunciable. Així, per exemple, el bust del neandertal creat per l’artista Fabio Fogliazza va arribar al museu amb ulls blaus. “Ara són verds perquè es va demostrar que blaus no ho podien ser”, apunta el cap d’exposicions.

El bioreactor de l’exposició permet cultivar algues que, una vegada processades, són convertides en adob i aliment per als animals del Bosc Inundat, una altra de les instal·lacions del CosmoCaixa / ROBERT RAMOS

Els reptes de la humanitat

Notícies relacionades

Un globus terraqüi de 2,6 metres de diàmetre al centre de la sala vertebra tota l’exposició. Aquest model tridimensional a escala del planeta Terra de forma esfèrica és totalment interactiu i mostra als visitants les emissions de CO2, l’evolució de la temperatura de l’aire, el trànsit aeri i la generació de residus, entre molts altres fenòmens i reptes de la humanitat. “Potser abans hi faltaven fars, elements icònics”, afirma Hidalgo, amb referència a la campana del 'big bang', el globus i altres reclams inclosos en una mena de 'top 10'  de mòduls imprescindibles, en un exercici de sana autocrítica. Amb tot, el CosmoCaixa –abans conegut com a Museu de la Ciència– ha sigut un referent: el 2006 va ser reconegut amb el premi al Museu Europeu de l’Any i 11,7 milions de persones l’han visitat en els últims 15 anys.

El globus terraqüi interactiu d’'Univers', presentat aquest matí als periodistes / ROBERT RAMOS

Els responsables de la remodelació confien que l’actualització dels continguts permeti al CosmoCaixa continuar sent un referent internacional en el camp de la ciència i la investigació. “El CosmoCaixa és el museu de la ciència més important i més visitat d’Espanya, i un dels més destacats d’Europa. Per aquesta raó, hem mantingut una vocació de renovació i actualització permanent per avançar-nos a les tendències més innovadores, tant en l’àmbit museogràfic com en el de continguts”, ha explicat la directora general adjunta de la Fundació Bancària La Caixa, Elisa Durán, que celebra un creixement exponencial del nombre de visitants en els últims cinc anys, dels quals un 15% són turistes. Precisament, una de les novetats de l’exposició és la incorporació del francès com a quart idioma als plafons informatius. “Hem detectat que moltes escoles franceses venen com a viatge de final de curs a Barcelona i aprofiten per visitar el museu, considerat el millor museu de ciència europeu”, ha afegit Durán.

Temes:

CosmoCaixa