Un col·lectiu vulnerable

La DGAIA anuncia un pla de xoc per als 'menes' de Barcelona

La Generalitat proposa la seva solució hores després de les fotografies de menors dormint en una església

zentauroepp48991139 bcn menas190709182617

zentauroepp48991139 bcn menas190709182617 / FERRAN NADEU

4
Es llegeix en minuts
El Periódico

Només unes hores després que es publiquessin fotos de menors immigrants no acompanyats dormint a l’església de Santa Anna de Barcelona, la Generalitat anuncia un pla de xoc per tractar el fenomen, que des de fa setmanes no deixa de causar alarma. La Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA) ha informat aquest dimarts d’una nova estratègia per atendre el mig centenar de ‘menes’ que, calculen, viuen als carrers de Barcelona. La DGAIA ha reconegut que el nombre de ‘menes’ s’ha incrementat en les últimes setmanes, de 30 a uns 50. A aquests se sumen joves ja majors d’edat, alguns extutelats per l’Administració catalana.

També avui la portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha assegurat que a la Generalitat “la preocupa” aquesta situació, però ha remarcat que la majoria dels menors tutelats viuen en centres d’acolliment. I va assegurar que s’estan prenent “mesures” per al col·lectiu que malviu al carrer o a l’església de Santa Anna, informa Fidel Masreal. “El Govern no para de destinar recursos econòmics importantíssims”, ha afegit la portaveu. I tot seguit ha acusat l’Estat de no destinar prou recursos perquè la inversió s’injecta en el punt d’arribada d’aquests menors, però no al lloc de la seva destinació final. I ha agregat que malgrat la situació de pròrroga pressupostària del Govern bona part dels recursos s’inverteixen en els menors no acompanyats, un col·lectiu que ha demanat que no s’“estigmatitzi”. 

El pla de xoc de la DGAIA inclou “reformular” el sistema d’atenció a aquests menors, després que dilluns els responsables de la parròquia de Santa Anna, que atén persones sense llar, denunciessin la situació d’aquests adolescents, molts dels quals tenen problemes de salut mental. Els responsables de la parròquia, on dormen durant el dia alguns d’aquests menors, també han denunciat les polítiques socials “curtterministes” de les administracions, mentre que avui també el Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha apressat la Generalitat i l’ajuntament a implementar mesures per atendre els ‘menes’ que viuen al carrer.

Revisió de la situació de cada menor

L’objectiu d’aquest pla de xoc de la Generalitat és “ordenar els circuits i coordinar tots els recursos públics de la xarxa d’atenció a persones vulnerables per atendre millor els casos de menors més complexos, tant si és un jove migrat sol com si no”, ha informat la DGAIA, el mateix dia en què ha convocat la gestora d’aquests casos, en què participen els Mossos d’Esquadra, l’Ajuntament de Barcelona, el Consorci de Serveis Socials de Barcelona i Salut “per tornar a revisar un per un els menors o joves que es trobin al carrer”.

El pla de xoc es farà, segons les mateixes fonts, en coordinació amb el Departament de Salut i amb l’Ajuntament de Barcelona. Aquest pla servirà, segons la Conselleria d’Afers Socials, “per reforçar l’atenció dels menors que no volen estar sota la protecció de la DGAIA” i “detectar amb més temps els casos més complexos, especialment els que tenen problemes de salut mental o addiccions, per poder atendre’ls des de la xarxa pública d’atenció a persones vulnerables i de salut mental”.

Els que no volen anar a un centre

Amb aquest pla, en què també participaran els cossos de seguretat, els equips d’educadors de carrer de l’Ajuntament de Barcelona i els equips d’intervenció en salut mental a la via pública dels ens municipals, la DGAIA “reformula l’atenció a nens i joves amb dinàmiques de carrer que s’està donant per millorar la resposta a aquests menors que es mostren reticents a viure en un centre de protecció”.

El pla contempla, entre altres mesures, incrementar les hores dels equips de psiquiatria del carrer del centre Dar Chabab perquè puguin atendre “els més joves i de manera més proactiva”. També contempla que els nens i joves amb problemes d’addiccions o alteracions mentals rebin atenció en les unitats d’aguts de psiquiatria adolescent.

L’ajuntament se’n desmarca

Fonts d’aquesta direcció general han reconegut que, després de les reunions periòdiques que mantenen amb l’Ajuntament de Barcelona, han arribat a la conclusió que hi ha “un increment notable” de joves majors d’edat que són al carrer i que no han passat pel sistema de protecció de la Generalitat. Per això, la DGAIA demana que l’ajuntament i el Consorci de Serveis Socials activi més recursos per atendre “joves vulnerables sense llar”.

Fonts de l’Ajuntament de Barcelona, no obstant, han insistit avui que “la competència íntegra en l’atenció als ‘menes’ és de la Generalitat”. “Nosaltres col·laborem i, de fet, hem duplicat, de cinc a deu, el nombre d’educadors de carrer dedicats a aquest tema”, afirmen. Els majors d’edat sí que són competència municipal, que disposa d’un servei per atendre les persones que dormen al carrer, tot i que s’ha de comptar amb el seu beneplàcit per ser retirats de la via pública.

Centre a la Barceloneta

Notícies relacionades

Fonts de l’Ajuntament, no obstant, ahir van insistir que “la competència en l’atenció als menes és de la Generalitat”. “Nosaltres col·laborem i, de fet, hem duplicat, de cinc a 10, els educadors de carrer per a aquest tema”, afirmen. Els majors d’edat sí que són competència municipal, que disposa d’un servei per atendre les persones que dormen al carrer, amb un pressupost de 30 milions anuals.

Fonts municipals van indicar que el centre municipal Maria Feixa, a la Barceloneta, ofereix 25 places a joves extutelats, igual que un altre de semblant a l’Eixample. També remarquen que els ajuts que dona Barcelona causen un “efecte crida” i demana a la Generalitat que creï places d’allotjament en altres municipis.