ONADA DE CALOR

Familiars d'avis denuncien una residència de Barcelona per no tenir aire condicionat

Els afectats han comunicat formalment al Govern que el centre Mossèn Vidal Aunós no té sistema de refrigeració

Asseguren que les instal·lacions elèctriques són "deficients" i els avis corren risc de tenir greus malalties a causa de la calor

icoy34157690 tercera edad161117160654

icoy34157690 tercera edad161117160654 / CARLOS MONTANYES

2
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’aire condicionat de la residència Mossén Vidal Aunós de Barcelona, de titularitat pública i gestió privada, no funciona des del 24 de juny. Això és el que diuen alguns familiars d’interns del centre i que aquest dimarts ho han denunciat a la Conselleria d’Afers Socials. "Els avis passen una calor terrible, i són els més vulnerables davant de les onades de calor", lamenten els familiars. "La Generalitat incompleix els seus propis consells i recomanacions", afegeixen. 

"L’aire condicionat no funcionava i la temperatura era altíssima, semblava el mateix infern", afirma María José Carcelén, una de les denunciants. A mesura que passava la setmana passada i les temperatures s’anaven incrementant, la situació s’anava agreujant. "En la quarta planta la situació era tan horrible que els usuaris van ser traslladats a la planta baixa", explica.

Ventiladors industrials

L’empresa que gestiona aquesta residència pública va decidir, a mitjans de setmana, comprar ventiladors industrials per refrigerar l’espai. "Quan els van connectar va saltar la instal·lació elèctrica i seguim igual", lamenta Carcelén. "Per no haver-hi, no hi ha ni un porxo on puguin prendre l’aire", critica. 

Els familiars temen que els avis (al centre n’hi resideixen 112) pateixin algun cop de calor o altres afectacions associades. "Hi ha gent amb elevats nivells de dependència, amb Alzheimer, demències i de més de 90 anys", persisteix. "La Generalitat incompleix els seus propis consells en onades de calor", assegura. De fet, en la denúncia que han presentat i a què ha tingut accés aquest diari expressen que "el que ha passat a la residència és un cas de maltractament". A més, exigeixen que es compri un nou aparell d’aire condicionat. 

Problemes en la instal·lació elèctrica

La falta de l’aire condicionat és una gota més que va omplint el got. Segons els denunciants, la instal·lació elèctrica del centre és "deficient" des de fa mesos. L’any passat els usuaris van estar 13 hores sense llum. "No sembla que s’hagi efectuat cap actuació per resoldre el mal estat de la instal·lació, com demostra el fet que no s’hagin pogut utilitzar els aparells de refrigeració ni els ventiladors", explica la denúncia presentada a la conselleria. 

Notícies relacionades

Els familiars aseñalan que hi ha altres problemes relacionat amb el mal estat de les instal·lacions. Per exemple, les canonades. "Hi ha fuites d’aigua, humitats i fins i tot algun bany està inutilitzat". Tampco funciona correctament la bugaderia o els llits articulats, segons la seva versió. "Exigim que es revisin i renovin totes les instal·lacions", afegeixen en la denúncia. 

"El mal estat de les instal·lacions no és culpa de l’empresa que gestiona el servei, sinó de la Generalitat, perquè es tracta d’una residència pública i l’edifici és seu", justifica Carcelén.  De fet, no és la primera denúncia per maltractaments que la Generalitat rep per part dels usuaris d’aquesta residència. Quan estava gestionada per la constructora OHL, el Govern va arribar a retirar la subcontracta a l’empresa pel menjar o la higiene a què eren sotmeses els avis. En aquest cas, diuen, l’empresa gestora ha respost correctament. "El problema és la desatenció del Govern a les instal·lacions", lamenten.