INICIATIVA POPULAR A NOU BARRIS

La Prosperitat s'organitza per defensar el seu hort 'okupat' comunitari

Els veïns volen evitar el desallotjament del solar, on demanen quedar-se fins que hi hagi un projecte alternatiu

L'espai, que feia 10 anys que estava abandonat i ple de rates, serveix de punt de trobada i cohesió social

zentauroepp48699325 barcelona 18 06 2019  la prosperitat  contra el desnonament 190619154923

zentauroepp48699325 barcelona 18 06 2019 la prosperitat contra el desnonament 190619154923 / JOAN CORTADELLAS

2
Es llegeix en minuts
Helena López
Helena López

Redactora

Especialista en Educació

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Van entrar durant les festes de Sant Xibeco, patró oficiós del barri, i es va convertir ràpid en la casa de tots, al novembre farà tres anys.

Van trobar la porta oberta, així que va ser més senzill del que esperaven. L’objectiu  era crear un hort i un jardí, "poder trepitjar terra a la ciutat", assenyala el Jordi, membre des del primer dia de 'Date una huerta', com van anomenar l’espai, al cor de la Prosperitat.Prosperitat Buscaven un solar amb dos requisits clars: havia de tenir sol –indispensable perquè allà s’hi fes vida–, i no ser d’un particular (o, el que és el mateix, ser d’un banc o d’un fons d’inversió). El terreny en el 79 del carrer de Joaquim Valls –el carrer major del barri, l’únic per als vianants– complia els dos requisits amb escreix. L’esplendor de les enormes cols llombardes, les reines de l’hort, donen fe d’això. 

Defineixen el lloc com un espai "diferent i diferenciat" que funciona de forma llibertària. On ningú té l’obligació de regalar ni de netejar, però que acostuma a estar net i regat. Tant la part de l’hort com la de l’acolorit jardí estan exultants. A les parets, no menys acolorits murals, i pancartes dels diferents actes que han anat celebrant durant la seva història. Actes amb entitats de perfils molt diferent. De les escoles del barri –els alumnes del qual són visitants habituals– a l’associació Lola no estás sola, entitat que treballa amb dones sense llar, o el casal de persones grans.

Connexió amb els orígens

Que això és molt més que un hort i un jardí ‘okupats’ en el qual s’organitzen xerrades i presentacions ho demostren, per exemple, les cares d’il·lusió al tocar la terra, les plantes, dels més grans del barri, molts d’origen rural, qui a la seva vellesa, disfruten recordant la seva infància al camp.

Notícies relacionades

Per al primer intent de desnonament, al febrer, van preparar un gran brou. Per a aquest, si res canvia, aquest divendres, prepararan un gaspatxo. Tot amb productes de la seva collita, a la qual no pensen renunciar. Aquest divendres esperen ser molts, ja que compten amb el recolzament de tot el teixit veïnal i associatiu no només de la Prosperitat, sinó de tot Nou Barris. També estan amb ells els veïns més pròxims, com Rosa Bernabeu, nascuda, criada i crescuda a la finca limítrofa. "Tant de bo es quedin aquí per sempre", assenyala la dona, que recorda que abans de la seva entrada al solar li entraven a casa "rates com cavalls". Comparteixen consells sobre agricultura i gat, que passa d’una parcel·la a l’altra indistintament.  

Mà estesa

La mediació entre el govern del districte, l’associació de veïns i la propietat, el BBVA, va aconseguir parar el primer desallotjament del solar, que feia deu anys que estava abandonat abans de la verda ‘okupació’. Fonts municipals asseguren que han plantejat un acord de cessió en favor de l’ajuntament, però no ha sigut possible. "Els representants de la propietat ens han comunicat que volen seguir amb el procediment judicial per recuperar l’espai i després vendre'l", assegura una veu municipal, qui afegeix que, malgrat la negativa, han continuat intentant arribar a un acord perquè els horts puguin quedar-se de forma temporal, fins que hi hagi un projecte definitiu per als terrenys. Els membres de Date una Huerta s’han compromès a anar-se’n quan vulguin construir. "El que no farem –adverteixen– és deixar que això es torni a convertir en un niu de rates".