CONSTITUCIÓ DE L'AJUNTAMENT

Maragall a Colau: «En prenem nota»

«No volem carícies ni consells interessats; no serem aliats dòcils d'un suposat progressisme intocable o indiscutible», ha assenyalat el líder d'ERC

«Jo he escollit, però tu també», li ha recordat Valls a l'alcaldessa abans de deixar constància del que era evident: «L'he votat per evitar un alcalde independentista»

zentauroepp48647584 barcelona  15 06 2019  barcelona   ada colau renueva como al190615215602

zentauroepp48647584 barcelona 15 06 2019 barcelona ada colau renueva como al190615215602 / JORDI COTRINA

2
Es llegeix en minuts
Helena López

És difícil dir qui mostrava una cara més trista, siAda Colau,que si jutgem pel seu rostre ningú diria que estava revalidant l’alcaldia, oErnest Maragall, el guanyador la nit del 26 de maig, que confirmava com“21 vots pesen més que les conviccions republicanes i progressistes”. Ho feia sense estalviar duresa ni amagar el seu ressentiment amb referència als vuit vots del PSC i, sobretot, als tres ‘regalats’ per Manuel Valls “per evitar que Barcelona tingui un alcalde independentista”, com el mateix Valls s’ha encarregat de recordar a Colau i al món sencer, posant en quarantena aquesta gratuïtat.

Un regal que no podia resultar més incòmode per aColau,la mirada abatuda de la qual parlava per ella, i que ha marcat pràcticament totes les intervencions de la tensa investidura. “Jo he escollit, però tu també has escollit”, li ha recordat l’exsocialista a l’alcaldessa. Record que també tindrà ben present Maragall, que ha assegurat que “en prenen nota”. “No ens estengui la mà, sisplau. Avui no”, li ha retret sense ocultar el seu enuig, potser decepció, el germà de l’alcalde olímpic. “Que ningú pretengui explicar-nos res sobre quin ha de ser el nostre rol ara. No necessitem carícies ni consells interessats. No serem aliats dòcils d’un suposat progressisme intocable o indiscutible”, ha demanat el líder republicà.

“A l’altura de l’1 d’octubre”

Després de retreure la seva decisió a Colau, Maragallha assegurat que ERC era allà “per governar”. “Governarem des de l’oposició i prendrem la iniciativa. Ho faremdes d’on ens ha tocat:des de l’oposició. Des d’on el senyorVallsiCollbonihan decidit que ens tocava. Però ho farem amb el mateix entusiasme i convicció”, ha assenyalat el republicà abans d’afirmar que espera “ser a l’altura del que va representar l’1 d’octubre i el 3 d’octubre”. “Cada minut en aquesta casa estarà impregnat de l’empremta i l’acció política del meu germà, Pasqual”, va concloureMaragall. 

En la mateixa línia queMaragall–aquí no es va trencar lapolítica de blocs–, el cap de files deJxCata Barcelona,Joaquim Forn,va retreure a la reelegida alcaldessa,Ada Colau,que s’hagi prestat a ser un“instrument útil dels poderosos”en el marc d’una“operació política”per evitar que un independentista comErnest Maragall,d’ERC, arribi a l’alcaldia.

Com a gest simbòlic, tots els regidors deJunts per Catalunyavan votarMaragall.

Forn, l’altre protagonista

L’exconseller d’Interior va començar la seva al·locució recordant els“exiliats” i els“presos polítics” i va afirmar que malgrat la seva “situació personal”, privat de llibertat, no està a favor d’un discurs de “confrontació”. “No ho faré perquè estic convençut que l’única manera amb la qual se’ns permetrà avançar com a ciutat i com a societat és a través del diàleg i la recerca de consensos”, va afirmar el queva ser regidor durant 18 anys a Barcelona, que mostrava un aspecte molt més tranquil i relaxat que la mateixa alcaldessa, malgrat haver arribat custodiat per un espectacular desplegament policial i haver estat traslladat a Soto del Real tot just acabar l’acte.

Notícies relacionades

Mentre Colau era esbroncada a la plaça, Joaquim Forn va ser aplaudit i acompanyat tant al Saló de Cent com al carrer, on els seus seguidors van ser mil vegades més visibles que els de l’alcaldessa, la gloriosa passejada de la qual per una atapeïda i exultant plaça de Sant Jaume fa quatre anys es va tornar ahir gairebé en infern. 

Després de la passejada més dura per a l’alcaldessa, la protocol·lària visita al president de la Generalitat, en la qual es va viure un moment de tensió quanManuel Vallsva negar la salutació al president de la Generalitat,Quim Torra.Els dos regidors barcelonins del PP,Josep Bou i Óscar Ramírez, van decidir directament no assistir a la tradicional recepció.