LA BATALLA DE BARCELONA

Ada Colau, sobre els vots de Manuel Valls: "Benvinguts siguin"

Insisteix que no és la seva responsabilitat que l'ex primer ministre francès la recolzi

BComú denuncia pintades de llaços grocs a la seva seu, que Maragall condemna

zentauroepp48346459 ada colau190607111050

zentauroepp48346459 ada colau190607111050 / JOSEP LAGO

2
Es llegeix en minuts
Toni Sust

Ada Colau camina cap a la seva reelecció com a alcaldessa a una velocitat considerable i amb la previsió d’aconseguir-ho gràcies als vots del PSC i els de Manuel Valls, tret que alguna cosa impedeixi aquest escenari o que se’n faci possible un d’alternatiu.

És una qüestió que es va aclarint dia a dia, arran de les seves declaracions i de les dels seus. Que lluny queda ara el to derrotat que Colau va mostrar la nit del 26 de maig, quan va perdre les eleccions municipals per 4.800 vots. L’endemà ja es parlava de l’empat, aquest curiós concepte que s’està instal·lant en alguns discursos.

El que no ha canviat és el govern pel qual advoca Colau: ja durant la nit electoral, després d’haver conegut que Ernest Maragall l’havia guanyat per ben poc, va apostar per un govern tripartit d’esquerres amb ERC i el PSC. I així continua, tot i que amb un matís: des de dijous passat a la nit, Colau aposta pel mateix tripartit, però amb ella d’alcaldessa, malgrat haver quedat segona.

Mentre s’esgota el temps, l’alcaldessa en funcions ha rebut centenars de vegades la pregunta decisiva: ¿acceptarà els vots de Manuel Valls? Dissabte va dir que és Valls “qui ha de respondre dels seus posicionaments”. Aquest diumenge, en una entrevista concedida al programa ‘El objetivo’, de La Sexta, Colau va ser més explícita que mai: "Tots els vots que vinguin, benvinguts siguin per a la investidura". També va dir, com acostuma a dir aquests dies, que ella no ha tancat cap pacte amb Valls, que no ha negociat ni negociarà amb ell. I remarca que no retirarà la seva candidatura, que seria l’única manera de no ser investida amb els vots de l’ex primer ministre francès.

Crítica a Maragall

En el programa, Colau va reiterar el seu argument que davant del veto mutu del PSC i ERC havia de fer un pas endavant i va explicar que amb Valls només ha intercanviat un parell de missatge de mòbil. En el primer, ell confirmava que li oferia els seus vots gratis, perquè no governés el guanyador de les municipals i per evitar així que Barcelona tingués un alcalde independentista. En el segon, ella li va contestar que gràcies, però que només parlaria amb ERC i el PSC.

Colau també va retreure a Maragall que es preguntés aquest setmana, arran de l’operació Valls, si l’alcaldessa de Barcelona, al final del judici al procés, estarà “amb les víctimes o amb els escarcellers”.

Pintades contra Colau

Aquest diumenge, Barcelona en Comú ha denunciat pintades a la seva seu: llaços grocs a terra i taques grogues a la seva persiana. El partit ha tuitejat una foto amb aquest text: “Lamentem que un símbol antirepressiu sigui utilitzat amb finalitats partidistes i intimidatòries”. Maragall ha condemnat les pintades: "És indigne i inacceptable".

Notícies relacionades

Maragall ho ha dit a Soto del Real, on ha visitat Oriol Junqueras, Raül Romeva i Jordi Cuixart. A la sortida, ha afirmat que encara confia en la possibilitat d’“una suma intel·ligent” entre ERC i BComú per formar un govern “compromès amb les llibertats”, que s’impliqui en l’objectiu d’aconseguir un referèndum d’independència.

Els republicans van digerint el que sembla inevitable. Després de tenir l’opció de comptar amb un alcalde de Barcelona per primera vegada des d’abans de la guerra civil, Esquerra veu com l’assumpte se li escapa de les mans i sembla condemnada a quedar en l’oposició.