El fals terrorista de la Rambla: "Tatatatatà... us mataré a tots"

Va empunyar un subfusell d'aire comprimit, semblant al kalàixnikov que utilitzen els gihadistes, en un lloc marcat pel 17-A

Els agents que van anar contra ell extremant les precaucions per fortuna van veure que havia deixat l''arma' recolzada a la paret

zentauroepp48473292 bcn190604172943

zentauroepp48473292 bcn190604172943 / JORDI COTRINA

2
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El fals terrorista del subfusell de joguina ha quedat en llibertat aquest dimarts després d’armar un bon sarau diumenge passat a la tarda a prop de la Rambla de Barcelona. L’home, de 30 anys i nacionalitat filipina, ha declarat únicament pels delictes d’atemptat a tres agents de la Brigada Mòbil (Brimo) dels Mossos d’Esquadra, els mateixos que el van reduir al replà del segon pis del bloc número 6 del carrer d’Escudellers, el lloc on resideix, ubicat a uns 20 metres de l’artèria per als vianants.

Barcelona segueix en nivell d’alerta gihadista 4 sobre 5 i la Rambla va ser el mateix lloc en el qual Younes Abouyaaqoub va atropellar més de cent persones el 17 d’agost del 2017. En aquest context, el telèfon d’Emergències 112 va començar a rebre trucades diumenge a les 17.00 hores que avisaven que hi havia un home a la Rambla amb una arma semblant a un kalàixnikov, la que van utilitzar els assassins del Bataclan de París el novembre del 2015.

Hi ha, a més, un altre ingredient suplementari que va afegir inestabilitat a un còctel que podria haver acabat amb el desconegut abatut a trets: els quatre agents que van entrar a l’edifici a buscar-lo –subjectant en el seu avanç armes llargues– el van sentir remugar des del replà superior: "Allahu Akbar". Una veïna va afegir que poc abans li havia escoltat dir "us mataré a tots" i emular amb la boca el "tatatatatà" d’una arma automàtica. Als Estats Units seria més fàcil sobreviure disfressat de bistec de zebra en una gàbia dels lleons que en una situació així. 

Golden Eagle d’aire comprimit intervingut al fals terrorista. / MOSSOS D'ESQUADRA

Quan els agents van entaular contacte visual amb ell, van descobrir que amagava les seves mans mantenint-les tretes per una finestra interior del replà. Per fortuna, es van adonar d’una altra cosa: el subfusell que havia desencadenat el pànic estava recolzat contra la paret. Quedava tan sols assegurar-se que no tingués cap altra arma a les mans. S’hi van acostar i el van reduir per la força. 

Els Mossos han comprovat que ni era un gihadista ni el seu acte tenia cap motivació terrorista. En realitat, no troben cap explicació convincent per a una cosa tan absurda. Tot i que remarquen que hauria pogut acabar en tragèdia per a ell i en un greu problema per als policies. 

La prèvia, fent l’"indi"

Notícies relacionades

Abans que el fals terrorista desencadenés el pànic, els treballadors de la licoreria que hi ha davant de casa seva ja l’havien vist "fer l’indi". "Feia reverències a tot el que passava per allà i per la seva culpa ningú entrava al negoci", explica resignada la propietària. "Vèiem que no estava gaire centrat", afegeix.

Al cap de poca estona, l’home es va ficar a casa i va tornar a sortir al carrer empunyant la Golden Eagle d’aire comprimit. Va fer el gest de carregar l’arma i va tornar una altra vegada al seu edifici. Amb el gest n’hi va haver prou perquè desenes de persones ho veiessin, també des de la Rambla, i donessin la veu d’alarma.